O nouă fabrică de reciclare a produselor electronice și prima linie de reciclare a motoarelor electrice din România, inaugurate la Buzău

1 iulie 2024 | 0 comentarii |

GreenWEEE, parte din GreenGroup, lider de piață în reciclarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) în România, a inaugurat a treia fabrică de reciclare DEEE din Buzău și o linie de reciclare pentru motoarele electrice, în premieră națională.

 

În contextul global actual, în care cantitatea deșeurilor electronice crește rapid, iar poluarea reprezintă o problemă majoră de sănătate globală, GreenGroup a inaugurat, la Buzău, pe platforma industrială Frasinu, o nouă fabrică de reciclare DEEE, dotată cu echipamente de ultimă generație. În urma unei investiții de 15 milioane de euro, odată cu extinderea liniilor de procesare, noua line de producție poate recicla până la 1.000.000 de frigidere pe an, cu o rată de recuperare de peste 98% a materialelor pe care, ulterior, le reintegrează în economie sub formă de materii prime secundare, economisind astfel 2.800.000 T CO2 anual. Capacitatea totală de reciclare a companiei a crescut astfel la 140.000 de tone pe an.

Cu această ocazie, GreenWEEE a anunțat și finalizarea unei investiții de 2 milioane de euro într-o linie de reciclare a motoarelor electrice, prima de acest fel din România.

 

Din 2009, când a avut loc deschiderea primei fabrici, GreenWEEE a reciclat 400.000 de tone de DEEE-uri prin cele trei fabrici, două la Buzău și una în Câmpia Turzii, recuperând peste 98% din materiale, ulterior reintegrate în economie ca materii prime secundare.

„Avem o promisiune pe care o reînnoim constant, de a extinde infrastructura și capacitatea de reciclare pentru deșeurile electrice, dar și de a extrage cât mai multă valoare din acestea. Nu poate fi subestimată importanța reciclării, care aduce beneficii multiplelor industrii, prin furnizarea de resurse sub formă de materii prime secundare. În 15 ani de activitate, sute de mii de tone de metale, plastice, stică rezultate din reciclare au devenit produse pe care le folosim în viața de zi cu zi. Aceasta înseamnă, în esență, că suntem un pilon al economiei circulare, contribuind activ la reducerea deșeurilor și la utilizarea eficientă a resurselor, a declarat, cu prilejul inaugurării noii investiții, Marius Costache, CEO GreenWEEE.

 

Extinderea capacității de reciclare reprezintă un pas important în misiunea companiei de a maximiza recuperarea materialelor precum fier, aluminiu, cupru, plastic sau sticlă și de a reintroduce aceste resurse valoroase în ciclurile de producție, a spus Constantin Damov, președinte Green Group, în deschiderea evenimentului, la care au fost prezenți reprezentanți ai autorităților centrale și locale.

„Am marcat mult mai mult decât o simplă extindere a grupului nostru sau un nou punct pe harta economiei verzi. Este o reală schimbare pe care o producem în ADN-ul economiei circulare din România. Este o promisiune că putem face mai mult decât să consumăm și să aruncăm. Putem recupera, putem refolosi și putem reînnoi. Acesta este, de altfel, și crezul după care ne ghidăm în întreaga noastră activitate: transformăm deșeurile în resurse și reducem dependența de resursele naturale”, a afirmat Constantin Damov.

 

Prezentă la inaugurare, Alexandra Maria Bocșe, Consilier de stat, Departamentul de Climă și Sustenabilitate, Administrația Prezidențială, a subliniat legătura esențială dintre economie și schimbările climatice.

Noua realitate climatică vine cu multe provocări pentru consumatori și mediul de business în același timp. Există inițiativă din zona industriei și asta este foarte important, pentru că dacă avem doar politici publice și legislație, dar nu avem industrie, nu avem operatori care colectează, selectează, procesează deșeuri, nu putem să implementăm politici de mediu și politici climatice. Iar măsurile legate de economia circulară sunt foarte importante pentru atingerea obiectivelor climatice asumate. Dacă reușim să reutilizăm anumite materiale, reducem din procesele industriale amprenta de dioxid de carbon, cu implicații pozitive pentru atenuarea schimbărilor climatice”, a afirmat consilierul prezidențial.

 

Viceprimarul Ionuț Apostu a declarat, cu ocazia evenimentului, că „Grupul Green, reprezintă deja un brand al Buzăului și un partener al Primăriei municipiului Buzău în proiectul de a deveni polul economiei circulare din România. Suntem primul oraș cu o Strategie de tranziție la economia circulară aprobată de Consiliul Local, iar asemenea investiții precum cea inaugurată astăzi, contribuie la transformarea comunității buzoiene”, felicitând conducerea companiei și întregul personal, pentru investiții, seriozitate și implicare.

La rândul său, prefectul Daniel Țiclea s-a declarat încântat de noua investiție și a felicitat Green Group pentru implicarea în recuperarea și recliclarea deșeurilor și contribuția majoră în reducerea poluării, atât la nivelul județului Buzău cât și la nivel național.

 

Încă de la inaugurarea primei fabrici, în 2009, la Buzău, GreenWEEE a fost în avangarda industriei de reciclare, extinzându-și continuu operațiunile. În 2017, compania a deschis o nouă fabrică în Câmpia Turzii, destinată reciclării aparatelor frigorifice și a tuburilor catodice. Anul 2020 a marcat lansarea primei linii de reciclare de ecrane plate, LCD și plasme din Europa de Sud-Est, consolidând astfel influența și capacitatea de a răspunde provocărilor ecologice și cerințelor economice actuale.

GreenWEEE are capacitatea de a recicla 1.000.000 de frigidere anual, instalațiile moderne fiind proiectate pentru a extrage freonul în mod eficient și în condiții de siguranță maximă. Doar prin reciclarea unui frigider, GreenWEEE economisește echivalentul de CO2 al emisiilor unei mașini care înconjoară Pământul de două ori.

Compania este singura unitate din România și una din puținele din Europa cu licență de operare WEEELABEX – cea mai înaltă formă de recunoaștere a standardului în ceea ce privește colectarea, logistica și tratarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice -, pe cinci fluxuri de tratare.

 

* GreenWEEE este lider de piață în România în tratarea și reciclarea DEEE-urilor (deșeuri de echipamente electrice și electronice), bateriilor și componentelor din industria automotive. Compania își desfășoară activitatea în trei fabrici, la Buzău și la Campia Turzii, având o capacitate totală de tratare de 140.000 tone/an, cu un numar de peste 350 de angajați și o investiție totală de 40 milioane de euro.

* GreenGroup este un grup regional integrat de reciclare și pionier al economiei circulare, cu peste 20 de ani de activitate, un jucător de top pe piața europeană în reciclarea PET și producția de fibre de poliester, precum și un jucător esențial în reciclarea electronicelor, a deșeurilor de sticlă și în gestionarea deșeurilor industriale. Din 2016, acționariatul majoritar este deținut de Abris Capital Partners, unul dintre cei mai importanți investitori de capital privat din Europa Centrală. 

 


Adaugati un comentariu


 

*