O noua promisiune pentru medicamente mai ieftine

Reprezentantii Ministerului Sanatatii spera ca pana pe 15 iunie sa fie finalizate noile cataloage de preturi si astfel, medicamentele sa poata fi comercializate mai ieftin.

 

farmacie-medicamenteDupa o perioada destul de lunga in care au pastrat tacerea in privinta mult laudatei regularizari a pretului medicamentelor ce va duce la scaderi importante ale costurilor acestora, autoritatile au adus din nou subiectul in discutie. reprezentantii Ministerului Sanatatii (MS) cred ca este posibil ca dupa jumatatea acestei luni sa scada, in sfarsit, preturile la medicamente.

Pentru ca acest lucru sa se intample este insa necesara mai intai finalizarea cataloagelor de preturi. Secretarul de stat in MS, Alin Tucmeanu, spune ca acest lucru s-ar putea intampla pana pe data de 15 iunie. Catalogul National al MedicamentelorCANAMED va cuprinde pretul reactualizat al medicamentelor, pretul mai mic care va intra in vigoare in cel mai scurt timp si pentru care casele de asigurari de sanatate vor stabili preturile de rambursare, iar Catalogul National Public al Medicamentelor va cuprinde medicamentele ce se vor comercializa in unitatile farmaceutice ce nu sunt in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate.

De existenta acestor doua cataloage depinde reducerea preturilor la medicamente, oficialul din Ministerul Sanatatii anuntand ca in prezent se lucreaza la rezolvarea contestatiilor depuse.

 

Alin Tucmeanu

Alin Tucmeanu

Despre ce se va intampla dupa ce aceste doua cataloage de preturi vor fi finalizate, Alin Tucmeanu spune ca „omul va cumpara tot la pretul mic din farmacie. Unitatile care nu sunt in relatie cu CNAS trebuie sa gaseasca modalitatea si posibilitatea sa deconteze tot la pretul cel mai mic pentru pacient, iar pacientul sa poata sa cumpere tot la pretul cel mai mic. Nu vor fi diferente de preturi. Pacientul va cumpara la pretul cel mai mic,  el va resimti ieftinirea respectiva. Unele firme nu au depus documentatia pentru preturi, iar daca nu o fac, avem inlocuitori pentru aceste medicamente. Speram ca, pe 15 iunie, in functie de contestatiile depuse de firme, sa putem sa avem ambele cataloage. Sunt in jur de 80 de contestatii. Nu vor exista preturi la medicamente mai mari decat cele din CANAMED actual, vor exista preturi mai mici”.

La randul sau, Mihaela Udrea, director in cadrul MS, spune ca vor exista medicamente la care pretul va scadea chiar si cu 20-30 la suta, iar in acest fel va scadea si taxa claw-back de care producatorii de medicamente sunt atat de nemultumiti, spunand ca a crescut nepermis de mult.

 

Dan Zaharescu

Dan Zaharescu

De alta parere sunt insa producatorii de medicamente. Dan Zaharescu, presedintele ARPIM, sustine ca acestia sunt ingirjorati de conditiile in care autoritatile intentioneaza sa opereze modificarea radicala a metodologiei de calcul a preturilor la medicamente si apreciaza ca astfel vor fi incurajate exporturile paralele. „Inca nu stim ce impact vor avea noile preturi ale medicamentelor. Noi am atras atentia autoritatilor ca noile preturi ale medicamentelor vor favoriza exporturile paralele. Produsele risca sa nu mai fie disponibile pe piata romaneasca. Ar fi fost mult mai prudent si mai intelept sa vedem mai intai cum se aplica actualul ordin si apoi sa trecem la o noua metodologie de preturi” a raspuns Dan Zaharescu, in replica la declaratiile facute de oficialii din MS.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*