O sută de medici și cercetători premiați de UMFST Târgu Mureș, cu ocazia Centenarului

24 octombrie 2018 | 0 comentarii |

Inițiativa a aparținut Ligii Studenților din Târgu Mureș, iar festivitatea a avut loc în cadrul unei conferințe intitulate „100 de ani de medicină în România”.

 

Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș (UMFST), care a căpătat această nouă denumire din data de 20 septembrie, în urma fuziunii dintre UMF Târgu Mureș și Universitatea Petru Maior, s-a implicat în proiectul „100 de ani în 10 zile” dedicat marcării Centenarului, prin organizarea mai multor manifestări specifice. Una dintre aceasta a fost conferința cu tema „100 de ani de medicină în România”, care a avut loc ieri, organizată în parteneriat cu Liga Studenților din Târgu Mureș. Dat fiind faptul că evenimentul a avut loc sub semnul Centenarului, reprezentanții studenților au avut inițiativa premierii, în cadrul conferinței, a unui număr de 100 de personalități marcante ale medicinei și farmaciei românești, care și-au pus amprenta în ultima sută de ani asupra progreselor înregistrate de medicina și cercetarea medicală românească.

Evenimentul a avut loc aseară în aula Facultății de Farmacie bucurându-se de participarea unui număr însemnat de personalități ale lumii medicale, cadre universitare și studenți a universității mureșene. Cel mai important moment l-a constituit decernarea celor 100 de diplome de excelență în semn de apreciere și recunoaștere pentru cariera didactică și de cercetare a personalităților premiate.

 

Prof. dr. Leonard Azamfirei

În cuvântul de deschidere, rectorul UMFST, prof.dr. Leonard Azamfirei, a subliniat încărcătura emoțională deosebită a evenimentului, precizând că „în acest an, nu putem să nu ne gândim că fiecare dintre noi avem nişte datorii morale faţă de cei care ne-au format, care ne-au educat, care ne-au motivat, care ne-au fost exemple. Din nou suntem într-o situaţie extraordinar de frumoasă, sărbătorim Centenarul la UMFST într-un context cu adevărat naţional, pentru că, dacă ne uităm la istoria Universităţii noastre, ea a avut câteva etape care se disting foarte bine în timp, care sunt legate de un profil demografic care a fost diferit în urmă cu 100 de ani, în urmă cu 70 de ani, cu 25 de ani şi astăzi, de asemenea. Nu motivaţiile schimbării profilului demografic sunt importante în acest moment, cât faptul că suntem astăzi în situaţia în care, la 100 de ani de la reaşezarea statului naţional unitar român, putem să onorăm cu aceeaşi onoare şi deferenţă cadrele didactice române şi maghiare, care împreună au contribuit la 100 de ani de medicină în România, la 100 de ani de medicină în Târgu Mureş.. Aș dori să le mulțumesc celor care au venit aici de dragul locului unde au fost cândva și pentru că nu au uitat acest loc”.

 

Prof. dr. Daniela-Lucia Muntean

Cu aceeași ocazie, decanul Facultății de Medicină, prof. dr. Ovidiu  Cotoi, s-a declarat onorat și copleșit de emoție, totodată, întrucât are ocazia să revadă în sală foști și actuali profesori ai universității, laolaltă cu foști și actuali studenți. Totodată acesta a reamintit faptul că în cursul aceleiași zile, Senatul a votat Carta noii universități, în urma fuziunii dintre UMF și Universitatea Petru Maior, subliniind că este vorba de un nou moment important în istoria unității de învățământ.

La rândul său, prof. dr. Daniela-Lucia Muntean, decanul Facultății de Farmacie, a declarat că „în anul Centenarului, Facultatea de Farmacie împlinește vârsta maturității, 70 de ani. Un drum lung și sinuos, cu suișuri și coborâșuri, cu frământări socio-politice, dar întotdeauna cu speranță de mai mult, mai bine și mai frumos. Nicolae Iorga spunea că nu este mare opera acolo unde este mult material, ci acolo unde este mult suflet. La Facultatea de Farmacie de atunci și de acum există mult suflet. Aș dori să spun că Facultatea de Farmacie de astăzi, începând de la ambalajul ei care este această clădire superbă și unică în țară, până la conținutul ei cu programe diversificate, cu reformă aplicată, cu oameni deosebit de bine pregătiți, este rodul echipei de ieri, a dascălilor noștri. Aș vrea să le mulțumesc tuturor pentru că au avut înțelepciunea de a se forma și instrui mai întâi pe dânșii, pentru că numai așa puteau impune o reformă. Le mulțumim pentru că au făcut din educație un ornament în vremuri prospere și un refugiu în vremuri de restriște. Le mulțumim și le suntem recunoscători pentru că renumele de care se bucură astăzi Facultatea de Farmacie li se datorează. Le mulțumim pentru că au făcut știință cu conștiință și cu iubire de oameni”.


Adaugati un comentariu


 

*