Centrul de Simulare şi Abilităţi Practice al UMF Târgu Mureş a primit distincția oficială de acreditare internațională

Acreditarea este valabilă pe o perioadă de patru ani, centrul de la Târgu Mureș fiind la acest moment singurul de acest gen din țară.

 

La aproape șase luni de la momentul în care  Societatea Europeană de Simulare în Domeniul Medicinei (SESAM) a anunțat că Centrul de Simulare şi Abilităţi Practice al UMF Târgu Mureş a trecut cu bine de etapa de evaluare preliminară și a primit acreditare internațională din partea organizației, universității mureșene i-a fost înmânată și distincția oficială care confirmă această acreditare. Evenimentul a avut loc într-un cadru festiv, la finele lunii trecute.

Reprezentanții UMF Târgu Mureș fuseseră înstiințați în cursul lunii ianuarie că centrul, unic în țară, a primit acreditare internațională valabilă pentru o perioadă de patru ani, acreditare care a intrat în vigoare de la momentul respectiv. Recunoașterea internațională a constituit un moment important în istoria de șase ani a centrului de simulare și abilitți practice de la Târgu Mureș, moment care a fost marcat oficial abia zilele trecute, cu ocazia reuniunii anuale a SESAM, care a avut loc în Spania, la Bilbao.

Ceremonia de acreditare oficială a fost amânată până acum, întrucât reuniunea anuală de la Bilbao a fost considerată cel mai potrivit moment pentru desfășurarea festivității de înmânare oficială a distincției care certifică recunoașterea internațională a centrului.

 

La ceremonia a participat, din partea UMF Târgu Mureș, conferenţiarul universitar doctor Szederjesi János, coordonatorul Centrului de Simulare și Abilități Practice, căruia i-a și fost înmânată distincția. Potrivit unui comunicat al universității, recunoașterea internațională primită din partea SESAM reprezintă încununarea eforturilor depuse de cadrele universitare și studenții UMF Târgu Mureș în cei șase ani care au trecut de de când centrul a fost înființat, la iniţiativa rectorului universităţii, prof. dr. Leonard Azamfirei și este considerat cel mai modern centru de simulare în medicină din ţară.

Acreditarea internațională, care este valabilă până în anul 2022, a fost acordată după o temeinică evaluare a activităților curriculare şi extracurriculare, a procedurilor efectuate în cadrul centrului și a infrastructurii didactice şi de cercetare, efectuată în luna decembrie a anului trecut de experții SESAM.

 

Centrul de Simulare şi Abilităţi Practice este organizat în trei departamente distincte, respectiv, Basic Skills, Medical Simulation şi Pacient standardizat, în cei șase ani scurși de la înființare, aici fiind instruiți peste 17.000 de studenți.

Ulterior înființării centrului, la Târgu Mureș, s-a organizat, în 2014, și primul Congres Național de Simulare Medicală, eveniment în cadrul căuia au fost puse bazele Societății Române de Simulare aplicată în Medicină.

În cadrul acestui proiect, UMF Targu Mures colaborează și cu Centrul Național de Formare în Asistența Medicală de Urgență de la SMURD Târgu Mureș, singurul din sud-estul Europei care deține un simulator virtual complex, în timp real, care poate fi utilizat atât în scop de învățare, cât și în scop de evaluare a cunoștintelor sau de exersare a abilităților de lucru în echipe interdisciplinare.

 


Adaugati un comentariu


 

*