Profesorul Radu Deac, înlocuit la șefia ANT cu medicul clujean Alexandra Anca Mureşan

4 iulie 2018 | 3 comentarii |

Sorina Pintea spune că profesorul Deac „a demisionat”, dar nu neagă că demisia sau demiterea acestuia a venit ca urmare a evaluării Agenției Naționale de Transplant, făcută de Ministerul Sănătății.

 

Anca Muresan, Radu Deac

Profesorul Radu Deac, directorul executiv al Agenţiei Naționale de Transplant (ANT), a fost înlocuit astăzi, din această funcție, cu medicul clujean Alexandra Anca Mureşan (Baculea), ordinul de numire fiind semnat astăzi, de ministrul Sorina Pintea, anunţă Ministerul Sănătăţii, printr-un comunicat.

Se impune restructurarea Agenţiei Naţionale de Transplant, pentru buna funcţionare şi transparentizare a activităţii de transplant în România. Numirea de astăzi este un prim pas în acest sens. Am încredere că noul director executiv va reuşi să organizeze un sistem care să funcţioneze în condiţii optime, în beneficiul pacienţilor a căror viaţă depinde de efectuarea unui transplant. Mai mult, sperăm că noua lege a transplantului va putea fi gata în cel mai scurt timp pentru consultare. Mi-am propus să continui să fac tot ce-mi stă în putinţă pentru ca drama tânărului care a pierdut ieri lupta cu viaţa să nu se mai repete”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, citată în comunicatul MS. 

Ministrul a refuzat să spună însă dacă i-a cerut demisia fostului director al ANT și nici nu a dat detalii despre concluziile evaluării.

 

Sorina Pintea

Într-o intervenție telefonică la Realitatea Tv, Sorina Pintea a spus doar că așa cum a anunțat în urmă cu câteva săptămâni, se impunea restructurarea Agenţiei Naţionale de Transplant. „Cu siguranţă, am făcut o evaluare şi a venit momentul. Am avut o discuţie cu domnul profesor, i-am spus care sunt concluziile şi dânsul a ales să îşi dea demisia din funcţia de director executiv”, a spus Pintea, menționând că în două luni speră să fie gata și noua Lege a Transplantului, care va fi pusă în dezbatere publică imediat după vacanța parlamentară, pentru că își dorește ca activitatea de transplant să se poată desfășura în bune condiții și să nu se mai ajungă la decese, cum a fost cel al tânărului din Brașov.

Întrebată ce anume o recomandă pe doctorița Mureșan pentru această funcție, ministrul Sănătății a menționat că este medic primar chirurgie generală, vine de la Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie „Prof. dr. Octavian Fodor” din Cluj-Napoca și este un bun cunoscător al proceselor de control al calităţii şi normelor legislative din domeniul sanitar.

Într-o altă intervenție, la Digi 24, Sorina Pintea a declarat că nu neagă bunele intenţii ale acestuia, dar a considerat că este nevoie de o echipă nouă în beneficiul pacienţilor a căror viaţă depinde de transplant. Întrebată dacă Victor Zota şi Mihai Lucan, primul condamnat și altul cercetat, rămân în Consiliul Ştiinţific la ANT, Pintea a spus că Consiliul Ştiinţific se schimbă la propunerea directorului executiv al ANT şi aşteaptă propuneri de la noua echipă.

 

Anca Muresan

Cine este medicul Alexandra Anca Mureșan, noul director executiv al Agenției Naționale de Transplant? Este medic primar chirurgie generală și a profesat, din 2013 și până acum, în cadrul Clinicii Chirurgie III a  Institutului de Gastroenterologie şi Hepatologie din Cluj-Napoca. Despre ea, pe lângă descrierea succintă pe care i-a făcut-o Sorina Pintea, deputatul USR Emanuel Ungureanu spune că noul șef al ANT este un bun profesionist și îl va avea adjunct pe medicul Andrei Leșan. „Ce știu eu despre acest Anca Mureșan sunt următoarele: nu este șpăgară, a fost un permanent ghimpe pentru șeful Clinicii Chirurgie 3, profesorul Iancu, un alt Lucan perfid și ticălos. Anca Mureșan este și un organizator foarte bun, fin cunoscător al sistemului sanitar. Înainte de orice, cei apropiați spun despre ea că este un om integru și hotărât. Îi doresc succes și o asigur de sprijinul meu total pentru reformarea sistemului de transplant, construirea unui cadru legislativ eficient prin noua Lege a Transplantului cu ajutorul căreia să salvăm cât mai multe vieți!” a scris, pe Facebook, deputatul USR.

După decesul lui Călin Farcaș, fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a spus că Ministerul are obligația să „facă de urgență curățenie în viermuiala de la Agenția Națională de Transplant”.

 

În urmă cu două luni, doctorița Anca Mureşan a stârnit o adevărată furtună pe Facebook, după ce şi-a postat fluturaşul de salariu, arătând că a ajuns la un venit de circa 2.400 de euro lunar. Foarte mulți colegi au acuzat-o atunci că face propagandă pentru PSD, după ce ministrul Muncii, Lia Olguţa-Vasilescu, a distribuit postarea ei şi a susţinut că medicii câştigă 3.600 de euro.

Răspunzând criticilor, Anca Mureşan a revenit cu o postare în care preciza că „Nu sunt simpatizant PSD… nu am fost şi nu mă preocupă acest aspect.  Prin postarea mea am dorit doar să risipesc haosul creat cu aceste măriri salariale atât de mult trâmbiţate. Am fost minţiţi de PSD, prin faptul că aceste măriri nu sunt aşa cum s-a promis, salariul meu nu este de 3.600 de euro, de asemenea sunt colegi care nu au beneficiat de creşteri, ci de scăderi salariale, s-au promis spitale, dar nu le construieşte nimeni… corupţia roade din temelii acest sistem de prea multă vreme, nepermis de multă”, a scris Mureşan.

Se pare că acum și-a mai schimbat opinia, având în vedere că a fost numită de un ministru PSD să ocupe cea mai importantă funcție a Agenției Naționale de Transplant.

 

Între atribuţiile directorului executiv al ANT regăsim reprezentarea Agenţiei în relaţiile cu organele statului şi cu persoane fizice sau juridice din ţară şi din străinătate; aprobarea Regulamentului de ordine interioară şi normele privind disciplina tehnologică şi administrativă.

De asemenea, directorul executiv al ANT se ocupă de acreditarea şi reacreditarea centrelor de transplant; autorizarea importului şi exportului de organe, ţesuturi şi celule de origine umană destinate transplantării la om, cu respectarea reglementărilor legale în vigoare; supravegherea sistemului de calitate, securitate sanitară şi trasabilitate a organelor, ţesuturilor şi celulelor de origine umană destinate transplantării, în conformitate cu directivele şi recomandările Uniunii Europene.

Decizia de numire a Ancăi Mureșan la sefia ANT vine la după moartea lui Călin Farcaș, un tânăr de 29 de ani care s-a stins după ce nu a primit transplantul de plămâni care i-ar fi putut salva viața. Călin strânsese suma de 200.000 de euro și urma să plece în India, după ce fusese refuzat de clinici din Europa. Din păcate, a fost prea târziu, iar tânărul a murit luni noapte, la Institutul Marius Nasta din București.

 Comentarii (3)

  1. Marian Stamate spune:

    Pai, daca reusesc sa isi numeasca in functii criticii, poate ca PSD poate mai mult decat parea ca poate, nu-i asa?

  2. Nistor Alina spune:

    Si… schimba asta cu ceva? Trebuia sa-si dea demisia tot aparatul din ministerul sanatatiii… sa se termine cu furatul la minister.

  3. Andra spune:

    Tot ce se intampla este numai de ochii de lumii. Nu cred o iota. De ce nu au actionat autoritatile cand s-a dat la TV cazul lui Farcas? Au asteptat sa moara? Este doar un circ de 2 lei. Mama a murit acum 2 luni jumatate asteptand un transplant de ficat. Cineva trebuia sa plateasca o polita si se intampla acum, cu ocazia asta.

Adaugati un comentariu


 

*