Primul centru de protonoterapie din România, dezvoltat cu consultanță japoneză

24 octombrie 2018 | 0 comentarii |

Bazele viitoarei colaborări au fost puse ieri la Tokyo, în urma unei întâlniri pe care primarul general al Capitalei a avut-o cu consilierul pe probleme de sănătate, ştiinţă, tehnologie şi inovare al premierului japonez.

 

În această perioadă, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, se află într-o vizită în Japonia, ocazie cu care, în cursul zilei de ieri, a avut o întrevedere cu ministrul consilier al premierului Japoniei pentru domeniile sănătate, ştiinţă, tehnologie şi inovare, Hiroto Izumi. Principalul subiect al discuției purtate între cei doi la sediul Guvernului Metropolitan din Tokyo l-a constituit un proiect demarat recent de Primăria Capitalei, privind construirea primului centru de protonoterapie din România, destinat tratamentului pacienților cu diferite tipuri de cancer. Proiectul noului edificiu a fost aprobat deja în Consiliul General, fiind identificat și terenul pe care urmează a se demara construcția viitorului centru, care va fi unul de excelență.

Motivul pentru care Gabriela Firea a purtat discuții în acest sens cu demnitarul japonez este acela că Japonia se numără printre primele ţări care a pus în aplicare terapia cu protoni pentru bolnavii de cancer, utilizând aparatură şi tehnologii de ultimă oră, care provin direct din laboratoarele de fizică nucleară, iar expertiza specialiștilor japonezi ar fi una foarte utilă pentru construirea și operaționalizarea viitorului centru de excelență din București.

 

Într-un comunicat remis pe această temă, primarul Capitalei precizează că premiul Nobel pentru Medicină a fost acordat în acest an unor cercetători din Kyoto şi Texas, pentru descoperiri în tratarea cancerului. Este vorba de profesorul Tasuku Honjo, de la Universitatea din Kyoto şi profesorul de imunologie James Allison, de la Universitatea din Texas,care au stabilit un nou principiu pentru terapia împotriva cancerului, prin stimularea sistemului imunitar pentru a ataca celulele canceroase. „Tocmai pentru că vorbim despre cele mai avansate tehnologii în domeniu, despre descoperiri de ultimă oră, ne propunem să le implementăm şi la Bucureşti. Astfel, pentru realizarea centrului din capitala României, ne dorim să beneficiem de expertiza specialiştilor japonezi, care să ne ofere consultanţă de specialitate în acest domeniu”, a mai declarat Gabriela Firea, citată în comunicat.

 

În urma primei runde de discuții purtate ieri la Tokyo, demnitarul japonez și-a declarat disponibilitatea de a colabora cu partea română, urmând a fi identificate modalitățile prin care autoritățile de la București să beneficieze de expertiza specialiștilor japonezi.

Protonoterapia este o tehnologie inovativă în domeniul tratamentelor oncologice, având consecințe negative minime asupra pacienților.

Centrul de excelență de la București, pe care administrația locală dorește să îl construiască beneficiind de expertiza specialiștilor japonezi, ar urma să trateze anual peste 50.000 de pacienţi cu diferite tipuri de cancer, oferind servicii medicale în regim ambulatoriu în staţiile de terapie special amenajate, precum şi în cabinetele de diagnosticare imagistică. „În întreaga lume există o terapie revoluţionară care se aplică în special copiilor care au cancer şi anume protonoterapia. Este o modalitate non-invazivă şi cu riscuri reduse pentru pacienţi şi care este răspândită în întreaga lume în ultima perioadă şi se fac investiţii serioase atât din partea guvernelor, investiţii ale marilor oraşe sau chiar investiţii private. Un astfel de centru, care nu există încă în sud-estul Europei, se va construi în municipiul Bucureşti” declara în vară Gabriela Firea, după ce proiectul fusese aprobat în ședința Consiliului General.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*