Oboseala post-Covid – simptom specific pentru toate formele bolii

20 noiembrie 2020 | 0 comentarii |

Peste jumătate dintre pacienții care se vindecă de această boală, resimt această stare de oboseală circa 2 luni și jumătate după negativare.

 

Cercetătorii irlandezi de la Trinity College din Dublin au derulat un studiu care s-a concentrat asupra stării de oboseală persistentă pe care o resimt peste jumătate dintre pacienții care s-au vindecat de Covid-19. Era cunoscut faptul că oboseala este una din simptomele iniţiale cele mai comune la persoanele infectate cu noul coronavirus şi, deşi consecinţele pe termen lung ale bolii încă nu au fost bine studiate, autorii studiului spun că există posibilitatea ca virusul să declanşeze un sindrom de oboseală post-virală.

Cercetarea a fost efectuată pe un eșantion de 128 de voluntari, dintre care 54% femei şi 46% bărbaţi, având toţi o medie de vârstă de 49,5 ani. Dintre subiecții participanți la studiu, 55,5% dintre au fost internaţi la Hospital St. James din Dublin, în timp ce restul au fost trataţi ambulatoriu.

 

Subiecții au fost evaluaţi 72 de zile după externare sau 14 zile după diagnostic, în cazul pacienţilor trataţi ambulatoriu, şi s-a observat că 52,3% dintre participanţii la studiu au resimţit o stare de oboseală cel puţin 6 săptămâni după contractarea bolii şi doar 42,2% dintre pacienţi au declarat că se simt perfect sănătoşi.

Studiul mai relevă că nu există vreo legătură între gravitatea bolii, necesitatea spitalizării sau markerii inflamaţiei şi probabilitatea de a resimţi o stare de oboseală după infectare. Prin urmare, oboseala post-Covid este resimţită indiferent de gravitatea bolii, după cum au concluzionat cercetătorii irlandezi

Aceștia mai spun că starea de oboseală poate fi agravată de antecedentele de anxietate sau depresie prezente în rândul subiecţilor de sex feminin.


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*