Oportunitate de revalorizare a competentelor profesionale pentru 60.000 de asistenti medicali

1 septembrie 2014 | 3 comentarii |

Este vorba despre un curs de perfectionare organizat de Ministerul Educatiei, adresat asistentilor care au absolvit invatamantul post liceal sau cel superior inainte de 1 ianuarie 2007, acestora creandu-li-se posibilitatea de a le fi recunoscute calificarile la nivelul UE.

 

examen asistent- medicDin aceasta toamna, aproximativ 60.000 de asistenti medicali generalisti care au absolvit scolile post liceale sanitare sau institutiile de invatamant superior inainte de 1 ianuarie 2007, vor avea posibilitatea sa se inscrie la un curs de revalorizare a competentelor profesionale, in urma caruia calificarea le va fi recunoscuta la nivelul tuturor tarilor membre ale Uniunii Europene.

Programul de Completare si Perfectionare a Formarii Intiale va fi derulat de Ministerul Educatiei si are ca scop indeplinirea cerintelor minime de formare prevazute de directivele europene in vigoare. Intr-un comunicat remis pe aceasta tema, reprezentantii Ministerului Educatiei precizeaza ca „cel mai important efect al acestei masuri il reprezinta facilitarea recunoasterii automate a acestei calificari in statele membre ale UE, atat pe baza certificatului de revalorizare a competentelor profesionale, la nivel de invatamant postliceal, cat si pe baza diplomei de licenta de asistent medical generalist, obtinute in conformitate cu legislatia in vigoare, la nivel de invatamant universitar. Un alt obiectiv urmarit este cresterea calitatii serviciilor de ingrijire din sanatate”.

 

medici concursProgramul va fi pus in aplicare de catre scolile postliceale publice de profil si de institutiile de invatamant superior acreditate, asistentii medicali care si-au obtinut diplomele inainte de 2007, putandu-se adresa unitatilor de acest gen cele mai apropiate de localitatea in care isi au domiciliul sau isi desfasoara activitatea, aici putand obtine detalii suplimentare referitoare la inscriere, durara cursurilor si perioada de desfasurare. Pentru buna desfasurare a programului Ministerul Educatiei Nationale, scolile postliceale publice de profil, institutiile acreditate de invatamant superior si Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania pot accesa fonduri europene in termenul de cinci ani de la implementarea acestuia. Programul de revalorizare a fost elaborat, la nivel national, cu sprijinul expertilor Comisiei Europene si ai statelor membre, fiind aprobat printr-un ordin comun al Ministerului Educatiei si Ministerului Sanatatii, avand si avizul Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania.

 Comentarii (3)

 1. Iamandi Mirela spune:

  Buna ziua! As dori sa va intreb daca se pot echivala studiile absolvite ale FACULTATII DE MEDICINA cu studiile universitare ale FACULTATII DE ASISTENTI MEDICALI, pentru incadrarea mea ca asistent medical cu studii superioare, avand in vederea ca sunt in acelasi domeniu, iar FACULTATEA DE MEDICINA are o durata de 6 ani,fata de 4 ani a celei de asistenti medicali?
  In aceeasi ordine de idei unde m-as putea adresa pentru “revalorizare”,avand in vedere ca am absolvit LICEUL SANITAR in 1988+1an de pstliceala,efectuat pentru echivalarea studiilor liceului cu cele ale scolii PL? Cu deosebita stima! Astept un raspuns pentru care va multumesc anticipat.

 2. Liana spune:

  Am trecut pe la OAMR Valcea ca sa cer informatii despre scolile postliceale acreditate pentru revalorizarea asistentilor medicali. Nimeni nu stie nimic! Cum e posibil asa ceva??! Nu putem permite asta! Trebuie sa mergem pe capul lor , zilnic, telefoane si iarasi telefoane! Nu suntem bataia de joc a nimanui!
  Scrieti, va rog, daca aveti noutati!

 3. Gabriel G spune:

  Interesant este faptul ca angajatii MEC, in drept sa ofere o informatie referitoare la aceasta “revalorizare”, habar nu au de recentul Ordin emis de ministrul educatiei in acest sens; mai mult, la o solicitare telefonica s-au aratat extrem de deranjati…halal noua!!!

Adaugati un comentariu


 

*