Pacienții cu handicap permanent scapă de umilința prezentărilor la comisie

Persoanele cu un handicap permanent nu vor mai fi nevoite să se prezinte periodic la comisia medicală care să ateste că au dreptul în continuare la indemnizațiile ce li se cuvin, va fi suficientă o singură examinare pentru încadrarea în gradul de handicap.

 

De-a lungul timpului, numeroase situații au stârnit indignare în rândul opiniei publice, atunci când pacienți imobilizați la pat din cauza unor boli incurabile sau persoane cu handicap permanent erau aduse cu mare greutate, de către aparținători, la comisiile ce fac încadrarea în grad de handicap. Medicii nu aveau altceva de făcut decât să ateste un fapt evident, respectiv, că handicapul definitiv sau boala incurabilă nu au dispărut ca prin minune, pe parcursul unui an.

Pacienții aflați în astfel de situații au nevoie periodic de avizul comisiei medicale de încadrare în grad de handicap, pentru a beneficia de indemnizația la care au dreptul. Deși absurditatea unei astfel de măsuri este evidentă și a fost recunoscută chiar și de autorități, până acum nu s-a luat nicio măsură concretă pentru ca astfel de situații să nu se mai repete.

Se pare însă că actualul ministru al Muncii, Marius Budăi, este decis să facă ceva în acest sens. El a anunțat ieri, cu ocazia unei vizite făcute la Arad, că va emite un ordin pentru eliberarea de certificate de invaliditate permanente, astfel încât persoanele cu handicap definitiv să nu mai fie supuse unor astfel de umilințe.  „Sunt lucrător în domeniul social din 1995 şi am auzit foarte multe discuţii despre persoane prezentate la comisiile care fac încadrarea în grad de handicap. Am luat decizia, deoarece am considerat normal ca aceste persoane care suferă amputaţii, ori care s-au născut fără un anumit membru, să fie încadrate în grad de handicap cu certificat de valabilitate permanent”, a declarat Budăi.

 

Astfel, persoanele în cauză vor fi nevoite să se prezinte la comisie o singură dată, pentru constatarea gradului de handicap. Ulterior vor primi un astfel de certificat permanent de invaliditate, care să le scutească de reexaminările periodice, pentru a putea beneficia de indemnizația la care au dreptul.

Marius Budăi a explicat că actul normativ pe care îl va emite va lăsa posibilitatea pacienților de a se prezenta, ulterior, la comisie, din proprie inițiativă, în funcție de agravarea situației, și să solicite reevaluarea într-un grad de handicap superior, eventual și dreptul de a beneficia de însoțitor. În acest sens, ministrul a solicitat Comisiei Superioare o situație cât mai exactă referitoare la numărul persoanelor care vor beneficia de certificate permanente de invaliditate.

Nu doar persoanele care au suferit amputații ale membrelor ori s-au născut cu un astfel de handicap ar putea beneficia de această măsură, ci și diabeticii insulino-dependenți sau persoanele cu alte afecțiuni care le dă acest drept.

Marius Budăi a preciat că și dependența de insulină este o necesitate ce nu dispare pe parcursul vieții pacientului. „Din analiza pe care am făcut-o, mi-aş dori ca în acest ordin să fie cuprinse şi persoanele care au diabet şi sunt insulino-dependente, pentru că, ştim cu toţii, cel puţin eu nu am auzit ca vreuna să-şi revină. Consider că trebuie să venim în întâmpinarea acestor cetăţeni care au nevoie de sprijinul nostru”, a mai declarat ministrul Muncii.

 

Cu ocazia aceleiași vizite făcute la Arad, Marius Budăi a făcut precizări și cu privire la plata însoțitorilor și a asistenților persoanelor cu dizabilități. „Plata însoţitorilor şi asistenţilor personali ai persoanelor cu dizabilităţi era la primării începând cu anul 2000, cu o centralizare prin Ministerul Muncii şi transferul acestei centralizări către Ministerul Finanţelor, care finanţa unităţile administrativ teritoriale. Am considerat că această birocraţie trebuie închisă, transferând şi sumele către primăriile din România. S-au luat măsuri în cascadă pentru echilibrarea bugetelor primăriilor, astfel încât să nu fie niciun fel de sincopă. Este primul an în care tot impozitul pe venit rămâne autorităţilor publice locale, nu se mai ia nimic la nivel central, iar echilibrările din cotele TVA, dacă anul trecut au fost în valoare de cinci miliarde de lei, anul acesta sunt în valoare de 11 miliarde. În situaţia în care ar fi probleme la o primărie, tot în Legea bugetului de stat am prevăzut că se va rezolva prin echilibrare de la bugetul de stat”.

Acesta a făcut un apel și către primari, cerându-le să acceseze un program lansat anul trecut, prin care asistenții sociali din primării pot fi plătiți din fonduri guvernamentale, program care nu a fost accesat până acum de nicio primărie din țară. „Vreau să fac un apel către toţi primarii din România, să îi înştiinţez că am avut şi anul trecut şi avem şi anul acesta un program de interes naţional prin care asistenţii sociali din primării pot fi plătiţi direct de către Guvern. Spre surprinderea noastră, nu avem nicio primărie care a apelat la acest program”, a precizat ministrul.

 


Adaugati un comentariu


 

*