Parteneriatul romano-moldovean in domeniul nefrologiei, cotat cu nivelul maxim de excelenta

26 ianuarie 2017 | 0 comentarii |

Parteneriatul a fost demarat in urma cu mai multi ani, castigand in acest timp apreciarea Societatii Internationale de Nefrologie.

 

parteneriat iasi-chisinauO colaborare inceputa in urma cu mai multi ani intre centrele medicale din Iasi si Chisinau a dus la rezultate remarcabile in aceasta perioada. Parteneriatul a castigat, pe parcurs, tot mai mult suport din partea Societatii Internationale de Nefrologie, care a recompensat recent eforturile celor implicati, prin upgradarea parteneriatului la gradul A de excelenta in formare profesionala.

Parteneriatul regional vizeaza domeniul nefrologiei si cel al transplantului renal, fiind incheiat intre Spitalul Dr. C. I. Paron si UMF Iasi, pe de o parte, si Spitalul Republican din Chisinau, de cealalta parte, fiind denumit „ISN Renal Sister Center, Iasi-Chisinau”. Acesta presupune sustinerea financiara si logistica a unui program de schimb intre cele  doua centre de nefrologie, infiintarea unui centru emergent in dezvoltare si a unui centru consacrat. In cadrul programului Spitalul Dr. C.I. Parhon, prin colectivul Clinicii de Nefrologie si catedra de „Medicina Interna, Nefrologie, Geriatrie” din cadrul , Facultatatii de Medicina a UMF Iasi au aplicat din pozitia de Centru consacrat, iar pentru pozitia de Centru emergent a aplicat Centrul de Nefrologie din cadrul Spitalului Republican Chisinau.

 

transplant-rinichiLa inceputul proiectului, sprijinul Societatii Internationale de Nefrologie era unul minim, cotarera nivelului de excelenta acordat la acel moment fiind de nivel C. 

Ulterior, pe masura ce lucrurile au avansat, gradul de excelenta in cadrul proiectului a fost ridicat la nivelul B, implicarea forului international fiind totodata una mai mare.

A urmat o alta perioada in care cele doua centre de la Iasi si Chisinau au continuat si si-au imbunatati colaborarea, iar progresele facute au fost recunoscute recent printr-o noua upgradare a nivelului de excelenta in domeniul formarii profesionale. Parteneriatul romano moldovean a fost astfel avansat la nivelul A de excelnta, activitatea desfasurata fiind astfel recunoscuta oficial ca fiind una utila si in conformitate su standardele Societatii Internationale de Nefrologie.

 

dializa moldovaTotodata, medicii romani si moldoveni spun ca acordarea statutului de colaborare de nivel A este o recunoastere a eforturilor facute pana in prezent si a rezultatelor care au fost observate in formarea de noi specialisti in nefrologie in Republica Moldova. Rezultatele pozitive in ceea ce priveste formarea de noi specialisti moldoveni in domeniul neforlogiei si transplantului renal au avut ca principal efect dezvoltarera activitatii de transplant si crestera numarului de astfel de interventii efectuate in clinicile de peste Prut. Totodata s-a constat o crestere a calitatii serviciilor de dializa cronica pentru pacientii din Republica Moldova, precum si dezvoltarea de programe comune de cercetare.

In cadrul acestei colaborari, conform deciziei Ministerului Sanatatii din Republica Moldova, medici specialisti in nefrologie sau urologie din toata Republica Moldova participa, la Iasi, la stagii de pregatire sau la cursuri de formare profesionala in care se dezbat teme legate de tratamentul insuficientei renale acute si cronice, ghiduri de buna practica medicala si metode moderne de diagnostic in nefrologie.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*