Personalul medical din spitale, somat sa se vaccineze antigripal

14 ianuarie 2013 | 1 comentariu |

In contextul in care se anunta epidemie de gripa in februarie, managerii spitalelor sunt atentionati sa ia masuri in vederea vaccinarii cadrelor medicale, atat pentru a fi protejate de imbolnavire, cat si pentru a reduce risul de transmitere a virulusui in unitatile medicale.

 

Mihaela Voineagu

Numarul mic de persoane imunizate antigripal la nivelul judetului Buzau, in contextul iminentei unei epidemii de gripa anuntata pentru luna februarie, Directia de Sanatate Publica (DSP) a Judetului Buzau atrage atentia asupra necesitatii vaccinarii, singura metoda prin care se poate preveni agresiunea  virusului gripal.

Conform datelor de la nivelul Centrului National de Gripa, activitatea gripei in Romania este joasa, deocamdata neinregistrandu-se nu niciun caz de gripa confirmat. In judetul Buzau, ponderea afectiunilor respiratorii este mult redusa comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, dar pentru ca in Europa exista evidente ca activitatea virusurilor gripale prezinta o intensitate medie si ca exista o tendinta de crestere a acestei activitati, Directia de Sanatate Publica a Judetului Buzau intensifica activitatea de informare a intregii populatii precum si vaccinarea antigripala a persoanelor din grupele de risc”, a precizat, astazi, purtatorul de cuvant al DSP Buzau, Mihaela Voineagu, atragand atentia ca gripa nu este o raceala obisnuita, iar singura metoda de preventie este imunizarea.

In acest context, Mihaela Voineagu spune ca directorii de spitale vor fi atentionati sa dispuna masuri de vaccinare a personalului medical, atat pentru ca acesta sa fie protejat de actiunea virusului gripal, cat si pentru a reduce cat mai mult posibil riscul ca personalul contaminat sa fie vector de raspandire a virusului in unitatile sanitare cu paturi.

 

Mai putine viroze, mai multe pneumonii

 

Potrivit datelor centralizate de DSP Buzau, in ultima saptamana medicii buzoieni au diagnosticat cu afectiuni respiratorii ale cailor superioare 983 de persoane (13 dintre ele avand nevoie de internare), cu 53 mai putine decat in aceeasi perioada a anului precedent, cand insa au fost doar 8 internari. Tot in aceasta perioada s-a inregistrat insa o crestere a numarukui de penumonii, de la 118 in saptamana anterioara, la 400 dintre care 15 au necesitat spitalizare, in aceeasi perioada a anului 2012 inregistrandu-se 392 de cazuri de imbolnavire, cu forme mult mai grave de manifestare, fiind necesara internarea a 65 de persoane.  

S-a mentinut insa acelasi trend crescut al imbolnavirilor la copiii cu varste intre cateva luni si 14 ani, iar medicii se asteapta ca saptamana aceasta sa se inregistreze o crestere semnificativa a numarului de imbolnaviri, inceperea cursurilor la gradinite si scoli fiind, de obicei, un mod facil de transmitere a virusilor in colectivitati.

Populatia a evitat sau a neglijat insa imunizarea cu vaccin impotriva gripei, pe de o parte pentru ca nu s-a asteptat la o epidemie dupa ce in ultimii doi ani nu s-au inregistrat decat cateva cazuri usoare, iar pe de alta parte pentru ca nu au incredere in vaccinul de import, Institutul Cantacuzino  avand linia de productie oprita din 2010.

Pentru acest sezon, Ministerul Sanatatii a achizitionat un milion de doze de vaccin din import.

 

 Doar o cincime dintre persoanele cu risc de imbolnavire, imunizate

 

DSP Buzau a catagrafiat 30.000 de persoane cu risc de imbolnavire in cazul contactului cu virusul gripal, si tot atatea doze de vaccin au fost comandate. Dintre cele 12.905 doze de vaccin primite in trei transe si distribuite  de  catre DSP unitatilor medicale, institutiilor de ocrotire si catre populatie prin intermediul medicilor de familie, pana astazi s-au administrat doar 6.171 de doze, din care in unitatile medicale si de ocrotire s-au vaccinat 1778 de persoane din cele 4.400 aflate in evidenta, motiv pentru care se va solicita intensificarea imunizarii.

In plus, mniciuna dintre cele 520 de femei gravide nu a fost imunizata impotriva virusului gripal, desi acesta poate fi extrem de daunator fatului si chiar poate provoca ce-i mai rau. Cele mai multe persoane imunizate (2.483) au fost, asa cum se intampla in fiecare an, persoanele mai varstnice de 65 de ani.

Medicii sfatuiesc populatia sa se imunizeze, aceasta fiind cea mai eficienta metoda de protectie impotriva temutului val de gripa asteptat in februarie.

In Europa si mai ales in SUA s-a raportat un numar foarte mare de cazuri de gripa si foarte multe decese, in Boston fiind confirmate 700 de cazuri de gripa, de zece ori mai multe decat in intregul sezon al anului precedent.


Categorii: Actual, Autoritati

Comentarii (1)

  1. Adi spune:

    Deci, daca populatia nu mai crede in vaccinuri si nu le mai cumpara, hai sa le cumpere Ministerul Sanatatii pentru propriii angajati! Dar ce lege il poate obliga pe un om sa se vaccineze, fie el si din sistemul sanitar?!

Adaugati un comentariu


 

*