Remedii pentru raceala si gripa, la indemana tuturor

13 decembrie 2012 | 0 comentarii |

Este perioada in care afectiunile de sezon isi fac de cap. Cabinetele medicilor de familie si mai ales ale pediatrilor sunt asaltate de bolnavi. Farmaciile inregistresaza vanzari record de antiinflamatoare,  antihistaminice si antibiotice. Exisa insa la indemana oricui, remedii mult mai putin agresive, iar unele sunt chiar placute.  Folosite preventiv, acestea ne scutesc de grija racelii si chiar de temuta gripa.

Pentru gripa, avem la indemana vaccinul care, ideal este sa fie administrat din timp, pentru ca serul sa produca anticorpii care vor lupta cu boala.

Alaturi de medicamente, odihna la pat, multe lichide si izolare pentru a evita contaminarea celor de langa noi, avem insa la indemana plantele medicinale si alte remedii naturale la care nici nu ne-am fi gandit ca pot preveni raceala si gripa sau pot diminua intensitatea infectiei si a complicatiilor.

 

Florile si fructele de soc sunt astfel inzestrate cu proprietati medicinale multiple. Combat infectiile virale respiratorii, iar extractul lor poate chiar injumatati durata gripei, cand este administrat la primele simptome.

Este recomandata infuzia de flori de soc, cu sau fara fructe uscate, cate 20-25 de grame la un litru de apa clocotita, tinuta la infuzat 10 minute.

Atentie! Nu se consuma niciodata fructele verzi, pentru ca sunt toxice. Fructele uscate de soc contin insa cantitati importante de vitamina C, tanini, acizi organici, caroten, zaharuri, uleiuri esentiale si minerale.

Au proprietati diuretice, sudorifice, antireumatismale, laxative si antiinflamatoare. Sunt indicate si in obezitate.

 

Echinaceea are, la randul ei, proprietati tamaduitoare, aceasta planta fiind  eficienta in lupta cu infectiile virale si bacteriene, un adevarat intaritor pentru sistemul imunitar.

Pentru un tratament pe baza de echinaceea, se ia cate un gram de planta uscata de 2-3 ori pe zi, iar dupa 2-3 zile se administreaza doar un gram la 24 de ore, sub forma de ceai sau pudra in capsule.

Pentru femeile insarcinate este interzis acest tratament, iar persoanelor  alergice la echinaceea le sunt recomandate plante precum cimbru sau rozmarin, la randul lor, cu efecte notabile in prevenirea infectiilor virale si bacteriene. Acestea se vor administra o data sau de doua ori pe zi, sub forma de ceai, sau pot fi adaugate in mancare.

 

Uleiurile esentiale sunt deasemenea benefice in prevenirea racelii si gripei, precum si in diminuarea efectelor infectiilor gripale deja instalate. Acestea au rol antibacterian si antiviral, intaresc sistemul imunitar si stimuleaza celulele mucoasei bronhice.

O puternica actiune antiinflamatorie si dezinfectanta au uleiurile esentiale de brad si de pin. De obicei, sunt folosite asociat: de exemplu, eucalipt cu cimbru sau  eucalipt cu scortisoara. Se iau cate doua picaturi din amestec de 2-3 ori pe zi, adaugate in lapte, in miere sau se pun pe paine. Uleiul esential de cedru poate fi utilizat sub forma de inhalant sau in lampa de aromoterapie, avand efecte benefice in tuse, bronsite si catar respirator.

Uleiurile esentiale trebuie evitate sau utilizate cu multa precautie in cazul femeilor insarcinate si al copiilor pana in 6 ani, existand riscul provocarii de convulsii, in special cand febra este ridicata.

 

Ciocolata neagra combate tusea. Cel putin asta sustine o echipa de experti britanici, potrivit carora compusii din cacao diminueaza simptomele tusei acute si chiar  cronice. Potrivit Daily Mail, la aceasta concluzie s-a ajuns in urma unui studiu care a inclus 300 de voluntari din 13 clinici, carora le-a fost administrata timp de 14 zile, de doua ori pe zi, teobromina, un derivat din ciocolata. La sfarsitul experimentului, 60% dintre voluntari se simteau mai bine.

Potrivit aceluiasi studiu, o tableta de ciocolata pe zi este eficienta chiar si in tusea cronica, dar de indata ce se rennta la consumul ei, tusea va reveni.

Cercetari ale Institutului National de Cardiologie si Pneumologie din Marea Britanie arata ca teobromina blocheaza activitatea nervilor senzoriali, eliminand reflexul, care se manifesta sub forma de tuse, fiind chiar mai eficienta decat codeina.


Adaugati un comentariu


 

*