Peste 1.500 de specialiști în domeniul sănătății, la cel de-al XIX-lea Congres de Farmacie

27 septembrie 2023 | 0 comentarii |

Cel mai important eveniment dedicat comunității farmaceutice din România, Congresul Național de Farmacie 2023, are loc sub egida Societății de Științe Farmaceutice din România și a UMF „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca.

 

Peste 1.500 de farmaciști, dar și alți specialiști din domeniul sănătății s-au reunit la Cluj-Napoca, unde în perioada 27-29 septembrie are loc cea de-a XIX-a ediție a Congresului Național de Farmacie, pentru a discuta despre Farmacia azi: de la tradiție la interdisciplinaritate și inteligență artificială – tema ediției din acest an.

Ceremonia de deschidere a Congresului a fost susținută de rectorul UMF, prof. univ. dr. farm. Anca Dana Buzoianu, la sala Operei Naționale Române din Cluj.

Facultatea de Farmacie, care este printre cele mai bune din România, are un colectiv tânăr și foarte inimos și reprezintă vârful nostru de lance în cercetarea farmaceutică și nu numai, pentru că există o colaborare foarte bună între colegii de la Farmacie și colegii de la Medicină. Cercetările interdisciplinare au pus baza multor proiecte de cercetare. Universitatea noastră are cel mai mare număr de proiecte de cercetare din țară. La această poziție onorantă, colegii de la Facultatea de Farmacie au o contribuție esențială și aș remarca modernizarea în ultimii ani a întregii activități la Farmacie, adaptarea la timpurile moderne, modificările curriculare care transformă, practic, farmacistul și îl adaptează la cerințele de sănătate de astăzi. Îi felicit pe colegi pentru asta”, a declarat Anca Buzoianu, exprimându-și convingerea că evenimentul va fi unul de interes pentru toată lumea și de succes.

 

Rectorul UMF „Iuliu Hațieganu” a mai spus că farmaciștii clujeni au fost printre „primii din țară care, atunci când s-a hotărât că vaccinarea antigripală poate să aibă loc și în farmacii, au răspuns foarte prompt la cursurile organizate pentru acest scop. Îi prețuiesc foarte mult și sunt nu numai ca parte integrantă a universității, ci colectivul cel mai vrednic în activitatea de cercetare. Am avut o conferință despre medicina personalizată, care am dori să reprezintă viitorul în medicină. Cred cu tărie că în viitor trebuie să tratăm mai mult pacientul și mai puțin boala, a punctat Anca Buzoianu.

În completare, prof. univ. dr. Gianina Crișan, decanul Facultății de Farmacie din cadrul UMF Cluj, a arătat că „inteligența artificială a pătruns în toate domeniile, ca urmare și în domeniul farmaceutic. În cadrul cursurilor, introducem tot mai multe noțiuni în care se utilizează și inteligența artificială. Dacă ne referim la digitalizare, Farmacia s-a digitalizat foarte mult în ultimii ani. Și în ceea ce privește platformele de transmitere a rețetelor către Casa de Asigurări, iar în cercetare se fac studii de andocare moleculară, de drug design prin inteligență artificială… Avem colective de cercetare care lucrează în acest domeniu sau în colaborare”, a spus Crișan.

 

Toate discursurile au avut în comun dorința pentru recunoașterea și respectare a profesiei de farmacist, care are nevoie de repoziționare, și despre importanța interdisciplinarității în sănătate, cât și evoluția tehnologică – importanța inteligenței artificiale în farmacie.

Deși de ceva timp declarăm că profesia de farmacist se află la răscruce, astăzi vrem, putem și trebuie să demonstrăm că suntem o forță care poate depăși greutățile de moment ale profesiei prin faptul că dispunem de multe instrumente pentru a fi învingători. În primul rând, dispunem de voință. Dispunem de dorința de a ne fi reinventat de fiecare dată, abordând noi arii de expertiză care să se încadreze în realitatea progresului tehnologic, abordând, de asemenea, dezvoltarea personală. Nu în ultimul rând, dispunem de excelență, pe care o premiem an de an în programe devenite deja tradiționale. Lăsați farmaciile să facă mai mult! Lăsați farmaciștii să facă mai mult! În aceste zile ale congresului vom profita de oportunitatea de a ne celebra realizările, dar și de a ne face cunoscută valoarea și mai ales potențialul suplimentar în ceea ce privește îmbunătățirea stării de sănătate”, a subliniat profesorul Dumitru Lupuliasa, președintele Societății de Științe Farmaceutice din România (SSFR) și președinte al Colegiului Farmaciștilor din România.

 

Conf. univ. dr. farm. Răzvan Mihai Prisada a spus că profesia de farmacist nu este legată doar de cutia de medicamente și a subliniat urgența și necesitatea unei schimbări de paradigmă în ceea ce privește modul în care privim profesia de farmacist.

Întâlnirea noastră de astăzi ne găsește într-un moment nu foarte bun al farmaciei românești. Momentul acesta ni se datorează într-o oarecare măsură și nouă. Primul pas pentru a rezolva problema este să o recunoaștem, să o înțelegem. Profesia de farmacist nu este legată doar de cutia de medicamente. Fiecare farmacist are de unde să aleagă. Sunt temele de interes, toate fiind în noutate. Există un modul întreg dedicat serviciilor farmaceutice și, de fapt, vorbim despre repoziționarea farmacistului în cadrul sistemului de sănătate. Repoziționarea farmacistului și farmaciei ca profesie, nu ca unitate, în cadrul a ceea ce înseamnă servicii de sănătate și să nu mai fim segmentați. Segmentarea aparține istoriei, dar așa eram obișnuiți să facem școala pe vremuri: fiecare trebuia să fie bun la toate, dar niciodată nu le legam între ele. Lucrurile astea nu mai stau așa”, a explicat Răzvan Prisada, președintele ANMDMR.

 

Referitor la modalitățile de îmbunătățire a stării de sănătate a pacientului și de reducere a cheltuielilor suplimentare ale acestuia, profesorul Lupuliasa a subliniat că „ne îndreptăm spre ceea ce înseamnă modern: modelarea proceselor farmacocinetice. În viața unui medicament sunt câteva etape extrem de importante, cum ar fi cel legat de mișcarea moleculelor în organism din forma farmaceutică până e absorbită și ajunge să-și demonstreze activitatea terapeutică… sunt niște pași extrem de importanți care trebuie urmăriți pentru fiecare moleculă în parte. Chiar dacă în discuțiile pe care le avem spunem: este solubilă, puțin solubilă sau insolubilă – pare un lucru foarte simplu, în realitate, în spatele fiecărei afirmații de genul ăsta înseamnă căutare de soluții, astfel încât dacă molecula a dovedit în preclinic că ar putea fi un potențial medicament, trebuie să fie ajutată să ajungă în concentrație cât mai mare acolo unde trebuie. Un segment important al congresului este și cel legat de servicii farmaceutice. În momentul de față suntem în derularea unui exeriment extrem de important legat de depistarea precoce a pacienților care intră în profilul de diabet. Este un lucru extrem de important, pentru că a descoperi înainte de declanșarea propriu-zisă înseamnă, pe de-o parte, stare de sănătate mai bună și înseamnă și cheltuieli suplimentare scăzute”, a punctat Dumitru Lupuliasa.

 

Despre devenirea și evoluția farmaciștilor a vorbit și prof. univ. dr. Marius Bojiță, fost rector al UMF „Iuliu Hațieganu”, care a precizat că trăim o epocă a devenirii, când zilnic ne confruntăm cu ape, uneori tulburi, ale aceluiași fluviu – timpul. Ceea ce ieri era evident, azi devine problematic, o noutate de ultimă oră se perimează în zile sau săptămâni”.

Acesta a menționat însă că profesia de farmacist „este clădită pe tradiție, pe temelia unui trecut încercat și totdeauna făcut cu trudă, cu sacrificii și uneori udat cu lacrimi. Dar această tradiție a dus și la acumularea de înțelepciune, care a constituit temelia unei noi dezvoltări, unor noi valențe, ce conferă și asigură continuitate și permanență. Speranța să vă călăuzească, că cei mai frumoși ani vor fi anii care vor veni, și bucurați-vă de prieteni, căci viața fără prieteni este ca un copac fără flori. Fiți buni de câte ori se poate, și întotdeauna se poate. Și dacă soarele a dispărut de pe cerul vieții, nu plângeți, căci lacrimile vă vor împiedica să vedeți stelele. Vă doresc să aveți fericire în truda voastră zilnică, în planurile de viitor, în familie și societate, iar în călătoriile pe care le veți face, să vă bucurați de prieteni și colegi adevărați, să aveți parte de cele mai frumoase priveliști care vin după cel mai dificil urcuș”, i-a încurajat profesorul Bojiță pe farmaciștii prezenți la eveniment, iar discursul său a fost răsplătit cu ropote de aplauze.

 

Invitatul special al ediției din acest an a Congresului Farmaciștilor din România este dr. Andreas Bender, profesor de informatică moleculară la Universitatea din Cambridge, coordonator al grupului Center for Molecular Informatics, Department of Chemistry, care lucrează la aplicarea și dezvoltarea metodelor de analiză a datelor, a învățării automate și a implicãrii inteligenței artificiale în domeniul design-ului de noi medicamente. Aceste abordări se concentrează pe înțelegerea activității biologice a unor noi molecule terapeutice și clasificarea bolilor, pe minimizarea toxicității, îmbunătățirea siguranței și susținerea selecției sau designului compușilor.

Principalele direcții de cercetare propun o abordare multidisciplinară în domeniul designului de noi substanțe medicamentoase. Mai exact, analiza modului de acțiune a compușilor medicamentoși și prezicerea țintei, modelarea amestecurilor de compuși bioactivi și de medicamente tradiționale, integrarea datelor chimice sau biologice pentru caracterizarea acțiunii acestor molecule și a bolii sau prezicerea toxicității diverșilor compuși.

În încheierea evenimentului, prof. univ. dr. Anca Buzoianu a susținut o conferință plenară despre „Individualizarea terapiei medicamentoase”, iar Andreas Bender a vorbit despre „Inteligența artificială în descoperirea medicamentelor și biologia computațională: starea actuală, succese și capcane”.

 

În cele trei zile de desfășurare a evenimentului vor fi abordate subiecte de mare actualitate din domeniul farmaceutic, de la inteligență artificială și medicină personalizată, până plante medicinale, substanțe de abuz și design-ul medicamentelor. Teme precum „Designul medicamentului – sinteză, analiză și inovare”, „Plantele medicinale – actualități în cercetare și utilizarea terapeutică”, „Substanțele de abuz – abordări actuale și noi provocări” sau „Echilibrul nutrițional în contextual secolului XXI” se află pe agenda evenimentului, care poate fi consultată aici.

Între speakerii Congresului se numără prof. emerit dr. farm. Dumitru Lupuliasa, președintele Societății de Științe Farmaceutice din România, prof. dr. Gianina Crișan, decanul Facultății de Farmacie a Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul UMF „Iuliu Hațieganu”, conf. dr. farm Răzvan Mihai Prisada, președintele ANMDMR, decani ai facultăților de Farmacie din România și Republica Moldova, speakeri internaționali din Belgia, Danemarca și Marea Britanie, precum și reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Brigăzii Antidrog, Academiei Române, Academiei de Științe Medicale, Academiei Oamenilor de Știință din România, ANMDMR.

 


Adaugati un comentariu


 

*