Strategia Națională pentru Combaterea Bolilor Cerebrovasculare, finalizată până la sfârșitul anului
Proiectul vizează îmbunătățirea stării de sănătate a românilor și va prevedea, între altele, extinderea competențelor de neuroradiologie intervențională către medicii cardiologi, neurologi și neurochirurgi, astfel încât să existe personal specializat în realizarea intervențiilor după AVC.
Experții în sănătate și societățile profesionale române și europene, cu susținerea autorităților din România, vor colabora în realizarea Strategiei Naționale pentru Combaterea Bolilor Cerebrovasculare (SNCBC), a cărei lansare a avut loc miercuri, 21 septembrie, la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca. Inițiat sub egida Ministerului Sănătății, Academiei Române, Administrației Prezidențiale și a Parlamentului României, proiectul „va fi elaborat de experți din cadrul societăților profesionale de cardiologie, de neurologie, de neurochirurgie, de medicină fizică şi recuperare medicală, în colaborare cu societăți internaționale (World Stroke Organization, World Federation for Neurorehabilitation, European Academy of Neurology, European Stroke Organization, European Federation of Neurorehabilitation Societies). Integrarea contribuțiilor echipelor de experți va fi realizată de prof. univ. dr. Dragoș Vinereanu (medic cardiolog, prorector UMF Carol Davila n.r.) și prof. univ. dr. Dafin F. Mureșanu (medic neurolog, director al Departamentului de Neuroştiinţe UMF Iuliu Haţieganu, preşedinte al Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuro-Reabilitare – n.r.), membri corespondenți ai Academiei Române”, transmite Ministerul Sănătății, printr-un comunicat.
La conferința de presă organizată cu acest prilej, prof. dr. Dafin Mureșanu a subliniat că Strategia va prevedea și extinderea competențelor de neuroradiologie intervențională către medicii cardiologi, neurologi și neurochirurgi, astfel încât să existe personal specializat pentru realizarea intervențiilor care pot salva viața unei persoane afectate de un accident vascular- cerebral.
Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a spus, în completare, că va încheia și un parteneriat cu universitățile de medicină din România, pentru a stabili un concept unitar al politicilor de resurse umane, pentru că „cel mai important e să dezvoltăm un mesaj de model de bună practică”.
Nevoia unei Strategii Naționale pentru Combaterea Bolilor Cerebrovasculare derivă din faptul că, în România, tulburările cerebrovasculare constituie a doua cauză de deces și a treia cauză de dizabilitate (după bolile cardiovasculare și cancer). Din cauza îmbătrânirii populației și creșterii factorilor de risc comportamentali (alimentație, nivel de activitate, etc.), este previzionată o creștere semnificativă a incidenței acestor boli în următorul deceniu. „Bolile cardiovasculare și cerebrovasculare amenință, din păcate, viața concetățenilor noștri în fiecare zi. Avem nevoie de o strategie și de aplicarea ei rapidă pentru a fi cât mai eficienți în activitatea de prevenție și tratament a acestor boli. Strategia se va constitui într-un instrument cheie pentru a crește impactul luptei noastre împotriva acestor boli, respectiv de a mări accesul pacienților la servicii de sănătate înalt calificate. Sunt conștient că este un drum lung și dificil, dar este datoria noastră să-l parcurgem ca oameni dedicați sănătății!”, a declarat ministrul Sănătății, în conferința de presă prilejuită de lansarea proiectului.
În anul 2019, la inițiativa medicilor neurologi din România și cu sprijinul World Stroke Organisation, Ministerul Sănătății a extins numărul de unități medicale incluse în Acțiunea prioritară pentru tratamentul intervențional al accidentului vascular cerebral, de la 10 la 43. Prin acest program, pacienții care suferă accidente vasculare cerebrale (AVC) ischemice pot beneficia de tratament prin tromboliză intravenoasă în primele 4 ore și jumătate de la debutul primelor simptome.
În ciuda acestui progres remarcabil, care contribuie zilnic la creșterea calității și speranței de viață a pacienților, în România există prea puține centre în care se poate realiza tratamentul endovascular al AVC prin trombectomie mecanică (doar 4 la nivel național). De asemenea, nevoia de servicii de recuperare neurologică post-AVC este slab deservită pe teritoriul României, disponibilitatea acestor servicii fiind polarizată în jurul centrelor universitare, iar finanțarea prin Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) este insuficientă.
În luna septembrie 2022, cele mai puternice organizații din domeniul bolilor cerebrovasculare din lume (World Stroke Organisation – WSO, World Federation for Neurorehabilitation – WFNR, European Federation of Neurorehabilitation Societies – EFNR) au semnat, la Cluj-Napoca, sub coordonarea Departamentului de Neuroștiințe al Universității de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu, un Memorandum privind transferul de expertiză, cunoștințe și bune practici către sistemul de sănătate din România.
Prof. univ. dr. Dafin F. Mureşanu și-a exprimat speranța că asistenţa medicală în accidental vascular cerebral acut în România poate fi reabordată în cadrul Strategiei Naţionale pentru Combaterea Bolilor Cerebrovasculare, o prioritatea absolută a neurologiei românești, într-un context global marcat de transformarea inovativă a sistemului de sănătate din România. Dezvoltarea strategiei va porni la expertiza societăților profesionale din domeniul neurologiei și a altor specialități relevante și va beneficia de consultarea activă și exhaustivă a actorilor din sistemul de sănătate din România. În final, viziunea SNCBC va reuni și integra recomandările într-un document cadru ce va deveni reper la nivel de politici de sănătate, pentru inițiative de reformă în acest domeniu la nivel național.
„Este un proiect legat de cea mai numeroasă patologie, cea mai grea, cea mai mare povară, care este patologia bolilor cerebrovasculare, respectiv accidentul vascular cerebral. Patologia cerebro-vasculară, în special la persoanele de peste 50 de ani, reprezintă a doua povară a planetei în materie de boli. Este ceva enorm. Drept pentru care noi ne-am concentrat atenţia să aducem lucrurile într-o coeziune. Deja lucrăm la această Strategie, în noiembrie sperăm că va fi gata”, a punctat prof. univ. dr. Dafin Fior Mureșanu.
Elaborarea Strategiei Naționale pentru Combaterea Bolilor Cerebrovasculare are ca scop creșterea nivelului de sănătate a populației din România, prin informarea și implementarea unui plan comprehensiv de reformă în domeniul bolilor cerebrovasculare la nivel național, în congruență cu obiectivele Strategiei Naționale de Sănătate 2022-2027.
Principile directoare ale strategiei vizează descrierea magnitudinii problemei bolilor cerebrovasculare la nivel populaţional, precum şi a barierelor privind gestionarea adecvată a patologiilor asociate; identificarea obiectivelor specifice de dezvoltare şi optimizare a sistemului de sănătate relevante pentru bolile cerebrovasculare, precum şi a entităţilor cheie în implementarea acestora; restructurarea finanţării serviciilor de sănătate funcţie de trasee ale pacienţilor; consolidarea reţelei de tratament în fază acută a bolilor cerebrovasculare; actualizarea dovezilor ghidurilor internaţionale şi implementarea acestora în plan naţional; creşterea accesului la servicii de recuperare neurologică; dezvoltarea şi implementarea unor programe eficiente de prevenţie (primordială, primară, secundară şi terţiară); evaluarea implementării reformelor prin intermediul unor indicatori fiabili şi uşor de apreciat.
„Prin adoptarea Strategiei Naționale pentru Combaterea Bolilor Cerebrovasculare, calitatea vieții pacienților afectați de aceastea va fi substanțial îmbunătățită. Această strategie era foarte necesară pentru că în România se moare mult din complicații ale bolilor cerebrovasculare”, a spus prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.
În cadrul evenimentului, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca a acordat titlul de Doctor Honoris Causa profesorului Claudio Bassetti, „o personalitate marcantă a neurologiei europene și decan al Facultății de Medicină din cadrul Universității din Berna” și fost preşedinte al Academiei Europene de Neurologie – EAN, așa cum l-a prezentat prof. dr. Anca Buzoianu.
Prof. Univ. Dr. Claudio Bassetti este directorul departamentului de neurologie al Spitalului Universitar din Berna din 2012. Acesta a absolvit medicina la Basel şi s-a format în domeniul neurologiei la Berna şi Lausanne. În 2000, a devenit profesor de neurologie la Zurich. În 2009 a fondat Neurocenter of Southern Switzerland (NSI). A derulat stagii de cercetare în domeniul neurofiziologiei la Basel şi somnologie la Ann Arbor, Boston şi Madison. Principalele sale interese ştiinţifice sunt explorarea relaţiilor dintre somn şi tulburările neurologice, narcolepsie, precum şi modalităţi inovative de predare a neurologiei folosind abordări clinice şi experimentale. Activitatea sa s-a concretizat prin publicarea a peste 500 de articole ştiinţifice şi 8 cărţi de specialitate.
Prof. Univ. Dr. Claudio Bassetti a fost preşedinte al Societăţii Europene de Neurologie, Societăţii Europene de Cercetare a Somnului şi Societăţii Elveţiene de Neurologie şi a fondat Federaţia Elveţiană a Neurosocietăţilor Clinice. Este membru al Academiei Elveţiane de Ştiinţe Medicale, unde a fost membru al consiliului de administraţie timp de opt ani. A fost ales preşedinte al Academiei Europene de Neurologie (EAN) şi Decan al Facultăţii de Medicină din Berna în anul 2020.