Peste 500.000 de pensionari scapa de plata asigurarilor de sanatate

11 martie 2016 | 0 comentarii |

Printr-o Ordonanta de Urgenta aprobata joi, Guvernul majoreaza, de la 740 lei la 872 de lei, cuantumul veniturilor obtinute de pensionari, pana la care contributia la sanatate se plateste de la bugetul de stat.

 

pensionari2Printr-o Ordonanta de Urgenta aprobata in sedinta de joi, Executivul a majorat plafonul pensiilor pentru care nu se va mai calcula contributia la sistemul public de asigurari sociale de sanatate, pentru pentru anul fiscal in curs. Se coreleaza astfel Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii cu prevederile Legii 227/2015 privind Codul Fiscal. Astfel, 2.454.949 pensionari, dintre care 1.946.340 cu pensii mai mici de 740 de lei (care nu plateau nici pana acum) si 508.609 cu pensii cuprinse intre 740 lei si 872 lei (care vor fi inclusi in aceasta categorie), vor fi scutiti de plata asigurarilor de sanatate.

Trebuiau puse in concordanta noul Cod Fiscal cu Legea reformei din sanatate. Ca urmare a cresterii punctului de pensie la 872 de lei, se punea problema scutirii sau preluarii impozitarii pentru serviciile de sanatate sub noul plafon indicat. Vechea prevedere considera ca doar pensiile sub 740 de lei sunt scutite de contributii la asigurari de sanatate. Noul plafon de scutire de contributii este de 872 de lei, ca urmare a majorarii punctului de pensie”, a declarat Dan Suciu, purtatorul de cuvant al Guvernului.

 

medic ruralO alta modificare adusa de Ordonanta de Urgenta introduce posibilitatea, pentru persoanele asigurate, de a-si schimba medicul de familie inainte de termenul de sase luni de la data inscrierii pe listele acestuia.

Prin Contractul-cadru (CoCa) aprobat tot joi, prin Hotarare de Guvern, care va intra in vigoare incepand cu 1 aprilie 2016, sunt reglementate situatiile justificate in care persoanele asigurate isi vor putea schimba medicul de familie si inainte de 6 luni de la inscrierea pe listele acestuia: decesul medicului, luarea unei masuri privative de libertate fata de medicul pe lista caruia este inscris, schimbarea domiciliului asiguratului etc).

Suciu a precizat insa ca Hotararea privind aprobarea contractului-cadru (CoCa) a fost amanata pentru saptamana viitoare, mentionand insa ca „nu sunt semnificative modificarile fata de contractual-cadrul de anul trecut, dar trebuie puse mai bine in evidenta modificarile cu care noul contract-cadru va veni pentru 2016-2018”.

Noul CoCa redefineste cardul national de asigurari sociale de sanatate, in sensul ca se reglementeaza ca prin intermediul acestuia se face dovada calitatii de asigurat si este un instrument in procesul de validare a serviciilor medicale acordate asiguratilor, astfel incat din Fondul Unica National de Asigurari Sociale de Sanatate sa fie decontate numai serviciile efectiv acordate si pentru care asiguratul s-a prezentat la furnizorul de servicii medicale. Pentru persoanele care refuza in mod expres, din motive religioase sau de constiinta primirea cardului national de sanatate, se emite adeverinta de asigurat.

 

asigurari persoane fara venituriO alta reglementare prevazuta in actul normativ este aceea ca se prelungeste perioada de valabilitate a cardului european de asigurari sociale de sanatate, de la sase luni cat este in prezent, la un an. Masura are in vedere atat dreptul asiguratilor la libera circulatie, cat si faptul ca in celelalte state membre UE sau apartinand Spatiului Economic European sau Confederatiei Elvetiene durata de valabilitate a cardului european de asigurari de sanatate este mai mare. „Se creează conditiile pentru evaluarea contractului-cadru de sanatate si se clarifica faptul ca cardul European de sanatate are o valabilitate de un an si nu de 6 luni, cum era pana acum”, a mentionat Dan Suciu.

 O alta prevedere a deciziei luata joi de Guvern se refera la instituirea dreptului casei de asigurari de sanatate de a refuza emiterea cardului european in situatia in care o persoana nu face dovada calitatii de asigurat in sistemul de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii. In prezent, refuzul emiterii cardului are loc doar in situatia in care asiguratul nu face dovada platii la zi a contributiei, reglementare ce nu poate fi aplicata in corelatie cu legislatia fiscala, avand in vedere ca ANAF colecteaza contributiile de asigurari sociale de sanatate pentru luna anterioara, nu pentru cea curenta, pentru care se solicita eliberarea documentului.

 


Etichete:

Adaugati un comentariu


 

*