Peste 500 de oameni au contribuit prin sport la salvarea unui pacient cu obezitate morbida

Acestia au participat la o campanie initiata de o clinica privata, trebuind sa insumeze 16.000 de kilometri parcursi in alergare, mers la pas sau cu bicicleta, pentru ca pacientul sa fie operat.

 

impotriva obezitatiiO initiativa inedita au avut medicii din cadrul spitalului Ponderas, o institutie medicala privata specializata in chirurgia metabolica de avangarda, initiativa prin care s-a reusit mobilizarea a peste 500 de oameni pentru a face miscare, principalul imbold fiind constientizarea faptului ca astfel contribuie la o cauza umanitara. Beneficiarul actiunii a fost un pacient de 47 de ani care sufera de obezitate morbida, cantarind peste 200 de kilograme, o greutate de trei ori mai mare decat cea normala pentru varsta sa. Pe langa lipsa de mobilitate, barbatul a dezvoltat si o serie de afectiuni severe care ii limiteaza calitatea vietii si ii scad considerabil speranta de viata, singura sa sansa fiind o operatie care sa il scape de kilogramele in plus. Medicii clinicii private s-au oferit sa efecturze aceasta operatie, insa au conditionat interventia nu de o anumita suma de bani ci de parcurgerea unui numar de cateva mii de kilometri de catre persoane care doresc sa vina in ajutorul pacientului.

 

_MG_5668Prin aceasta initiativa, medicii au dorit in primul rand sa mobilizeze cat mai multi oameni sa faca miscare, luptand astfel impotriva sedentarismului, obezitatii si celorlalte afectiuni care deriva de aici. Pentru ca recomandarile medicale pe care le fac frecvent specialistii ori de cate ori au ocazia ar fi putut sa aiba un ecou mai slab in randul populatiei, medicii au demarat o campanie umanitara in cadrul careia oamenii nu erau indemnati sa doneze bani, ci kilometri parcursi. Viata pacientului de 200 de kilograme ar fi urmat sa ia o noua turnura doar daca cei dispusi sa-i vina in ajutor ar fi dovedit acest lucru parcurgand in alergare, la pas sau pe bicicleta, cat mai multi kilometri, care insumati, sa atinga baremul fixat de echipa medicala.

Initiativa s-a dovedit un real succes, peste 500 de persoane atat din Romania cat si din Spania, Franta si chiar Japonia alergand, pedaland sau marsaluind pentru a veni in ajutorul barbatului de 47 de ani. Au fost parcursi astfel peste 16.000 de kilometri care au fost „donati”, medicii anuntand ca obiectivul a fost atins, iar in zilele urmatoare pacientul va fi operat.

 

cros 4Prin aceasta campanie s-a dorit sa fie marcata si Ziua Europeana Impotriva Obezitatii, eveniment ce este marcat si la Buzau printr-o serie de activitati organizate de Directia de Sanatate Publica.

Conform statisticilor, mai mult de 54 la suta din populatia Romaniei este supraponderala si obeza, iar dintre romanii cu kilograme in plus in plus, 20 la suta sufera de obezitate si, mai mult decat atat, au dezvoltat si boli asociate obezitatii. Obezitatea declanseaza boli metabolice, precum diabetul zaharat, hipertensiune arteriala, steatoza hepatica sau dislipidemii. Statisticile arata ca prevalenta diabetului zaharat este de 7 ori mai mare la populatia obeza, iar costurile pentru tratarea medicamentoasa a unui pacient diabetic sunt estimate la 600 dolari pe an, bani care sunt suportati de statul roman. Pe plan mondial, chirurgia metabolica este recunoscuta ca fiind cea mai eficienta solutie pentru tratarea bolilor metabolice si a obezitatii, in Romania, 4.800 de pacienti cu obezitate suferind astfel de interventii, in urma carora au fost inlaturate in total 300.000 de kilograme de exces ponderal.

 


Categorii: Actual

Adaugati un comentariu


 

*