Plante care fac minuni

23 aprilie 2012 | 0 comentarii |

Busuiocul – miracolul din ceasca si din farfurie 

In Biserica, busuiocul este folosit la sfintirea apei. Oamenii spun ca alunga duhurile rele. Gospodinele il folosesc la prepararea mancarurilor drept condiment si la conservarea muraturilor pentru  ca acestea sa nu faca floare.

Sub orice forma ar fi consumat, busuiocul are efecte benefice pentru sanatate. Substantele volatile continute de acesta previn si vindeca toxiinfectiile alimentare. Se recomanda consumarea lui crud in salate, ca si condiment in mancaruri, sub forma de infuzie sau de ulei volatil in apa.

Frunzele contin substante care actioneaza direct asupra celulelor hepatice, crescand potentialul lor metabolic si determinand o reactie in lant: creste viteza de metabolizare a toxinelor (carne, prajeli, E-uri, coloranti, pesticide etc.) si sinteza enzimei care distruge alcoolul din corp, scade efectul nicotinei si  absorbtia grasimilor, fiind considerat miraculos in tratarea diabetului de tip II.

Busuiocul este si un tonic al sistemului nervos. Ajuta la o mai buna oxigenare celulara, reduce nivelul de cortizol, este foarte eficient in tratarea oboselii si a efortului intelectual prelungit, stimuleaza circulatia cerebrala si ajuta la relaxarea si refacerea psihomentala.

 

Ceaiul verde – un extraordinar detoxifiant

Gustul sau delicios si proprietatile antioxidante au facut ca ceaiul verde sa castige notorietate. Acesta reduce riscul de aparitie a cancerului, scade glicemia, are proprietati antibacteriale si antivirale si stimuleaza functiile sistemului imunitar, distrugand radicalii liberi care accelereaza procesul de imbatranire.

Ceaiul verde este apreciat din timpuri stravechi pentru proprietatile sale curative, avand un spectru larg de prevenire a bolilor. Este recomandat in curele de slabire, intarzie imbatranirea prematura a tenului, reduce formarea tartrului dentar si stopeaza aparitia cariilor datorita fluorurilor si taninurilor continute, combate oboseala intelectuala sau fizica, favorizeaza eliminarea apei din organism.

Sub forma de infuzie cu lamaie si ghimbir este numai bun pentru energizare. Bautul zilnic al trei-patru cesti de ceai, fara zahar sau indulcitori si fara a-l mixa cu alte ingrediente, constituie un remediu extraordinar pentru eliberarea ficatului de toxinele acumulate prin fumat, alcool, produse alimentare nesanatoase.

 

Menta – medicamentul natural universal

Aceasta planta parfumata este folosita dintotdeauna in tulburarile digestive (voma, diaree, crampe), dar si in boli hepatobiliare sau ale pancreasului. Doua cesti de ceai baute zilnic, amelioreaza indigestia si balonarea. Menta are proprietati digestive, descongestionate, diuretice, iar caloriile negative o fac ideala pentru “arderea” grasimii acumulate.

Este recunoscuta ca stimulent al sistemului nervos, dar mai ales ca un foarte bun dezinfectant si antiinflamator, racoreste si tonifica mucoasa bucala.

In sezonul rece, lupta eficient impotriva bolilor respiratorii si a racelilor. Sub forma de infuzie, menta are proprietati de combatere a problemelor respiratorii (raceala, tuse, dificultati respiratorii acute), dar si pentru infectiile cu bacterii, fungi ori infectii virale. Ceaiul de menta mai este recomandat in dizolvarea pietrelor la fiere si in tratarea astmului. Unul dintre avantajele cele mai importante ale ceaiului de menta este compozitia sa bogata in antioxidanti si elemente antiinflamatorii.

Extern, frunzele de menta adaugate in apa de baie au efect racoritor.

Cateva frunze de menta oparite, aplicate pe fata timp de zece minute, sunt de ajutor in cazul persoanelor care transpira la nivel facial.

Sub forma de ceaiuri, tincturi sau pulbere, produce aversiune si intoleranta fata de tutun si combate tulburarile care apar dupa renuntarea la fumat (neliniste, agitatie, frustrare).

 

Musetelul

Delicatele flori de musetel au, datorita pricipiilor active pe care le contin, proprietati farmacodinamice multiple: antispastice, antiinflamatoare, cicatrizante, stomahice, analgezice, antiseptice, antihistaminice.

Sub forma de infuzie 1-5 g %, florile de musetel se pot fi un bun sedativ, carminativ, antispasmodic si stimulent. In cistitele purulente s-a dovedit analgezic, antiseptic si antiflogistic. Se beau 1-2 cani de ceai pe zi, dupa mesele principale. Acesta este un remediu fantastic mai ales atunci in lupta cu durerile menstruale sau in caz de gripa.

Extern, sub forma de infuzie sau decoct, se utilizeaza in dermatologie, in tratamentul paradontozelor (sub forma de gargare ), sub forma de cataplasme dar si in spalaturi si clisme.

In arsuri, uleiul din flori de musetel se foloseste sub forma de comprese puse pe rani.

Se recomanda sa se bea cel putin o ceasca de ceai de musetel in fiecare zi, pentru a apara mai bine organismul de efectele nocive ale toxinelor din alimente si nu numai.

De asemenea, nu trebuie uitat efectul calmant al musetelului si capacitatea sa de a reduce inflamatiile si de a lupta impotriva reumatismului.

 

Echinacea – cel mai bun imunostimulator  

Extractul de echinaceea are capacitatea de a multiplica celulele de aparare ale organismului, putand reduce simptomele gripei si a altor infectii respiratorii. Contribuie si la incetinirea cresterii tumorilor, dar si la distrugerea virusilor herpetici, gripali si a altor tipuri de virusi.

Ceaiul de echinacea reprezinta solutia ideala pentru eliminarea  substantelor toxice din organism, cunoscute fiind proprietatile sale imunostimulatoare, antibacteriane, virostatice, antiinflamatoare, cicatrizante. De asemenea, acesta reprezinta o sursa de vitamine si minerale esentiale precum fierul, seleniul, calciul, magneziul, fosforul, zincul, magneziul.

Studiile stiintifice au aratat ca echinaceea reduce incidenta virusului gripal cu 50 la suta si contribuie la intarirea sistemului imunitar. Ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor prin stimularea ficatului, glandelor limfatice sau a ganglionilor limfatici si sustine sistemul imunitar la pacientii bolnavi de cancer, dupa o perioada lunga de chimioterapie.

S-a demonstrat de asemenea eficienta echinaceei impotriva infectiilor bacteriologice, virale si micotice, precum si in bolile de piele (eczeme si psoriasis) sau leziuni ale pielii (furuncul, acnee). Are efecte tonice, imbunatatind abilitatea ficatului de a reduce efectele factorilor toxici din mediu.

 

Ghimbirul – „dusmanul” bolilor incurabile

Ghimbirul este cel mai bun remediu natural pentru grea­ta, in toate formele sub care se gaseste: ulei esential, capsule, macerat in alcool, marinat in miere, murat in saramura sau otet, dupa metode orientale in special japoneze, fiert in supe ori preparat ca ceai, in infuzie.

Principiile active ale ghimbirului au efect antioxidant, fiind cunoscut ca vasodilatator puternic, imunostimulent, antioxidant si stimulent al sistemului digestiv, are proprietati antivirale si antifungice. Ceaiul de ghimbir este ideal in combaterea tusei, virozelor respiratorii, sinuzitei, bronsitei, febrei, astmului, reumatismului. Doua cesti cu ceai de ghimbir pe zi sunt eficiente in eliminarea toxinelor din organism.

Ghimbirul este si unul dintre cei mai redutabili dusmani ai cancerului, considerat chiar a avea un efect antitumoral in leucemii. Pe de alta parte, inhiba inmultirea arhicunoscutului helicobacter pillori, bacterie asociata cu instalarea ulce­rului sau chiar a cancerului de stomac si colon. Si in cancerul de san este indicat consumul de ghimbir, care se pare ca inhiba invazia, motilitatea si aglutinarea celulelor canceroase. Consumat crud (feliat sau ras), ghimbirul lupta impotriva gazelor din stomac si constipatiei, creste apetitul, neutralizeaza toxinele, inlatura efectul de voma/greata si calmeaza durerile abdominale.

In domeniul culinar, ghimbirul este un condiment apreciat pentru  sosuri, supe, alte feluri principale de mancare, dar se utilizeaza si la prepararea unor deserturi si bauturi.

Aplicatiile acestuia nu se rezuma doar  la domeniul culinar si cel medical, este prezent  si in industria parfumurilor (gratie uleiului esential pe care il contine), in industria cosmeticelor (exista lotiuni cu ghimbir pentru tonifierea si revitalizarea parului, chiar si lotiuni de corp pe baza de ghimbir cu efect de intinerire) si in medicina alternativa (relaxeaza si detensioneaza musculatura).

 


Adaugati un comentariu


 

*