Premiera medicala cu sprijinul asociatiei Daruieste Viata

In cadrul Centrului de excelenta in tratarea leucemiilor si altor tipuri de cancer, creat de organizatia umanitara la Timisoara, a fost realizat primul transplant de celule stem la un copil mai mic de 7 luni.

 

camera sterila louis turcanuLa sfarsitul anului trecut, doi frati gemeni veniti pe lume cu o boala genetica extrem de grava au fost supusi unui transplant de celule stem, operatia fiind o premiera pentru Romania, intrucat era vorba de primul transplant de acest gen efectuat pe pacienti cu varsta mai mica de 7 luni. Transplantul a fost efectuat la Centrului de excelenta in tratarea leucemiilor si altor tipuri de cancer din cadrul Spitalului de Copii Loius Turcanu din Timisoara, centru infiintat de asociatia Daruieste Viata. Multumita investitiei facute de organizatia umanitara, cei doi copii au primit o noua sansa la viata, sansa de care, din pacate nu a reusit sa beneficieze decat unul dintre ei, fratele sau geaman pierzand aceasta lupta la aproximativ doua luni dupa ce a fost supus transplantului.

Povestea celor doi gemeni, Robert si Bogdan, a inceput in luna martie a anului trecut, cand acestia au venit pe lume, fiind in aparenta doi copii perfect sanatosi. La cateva luni dupa nastere, au inceput sa prezinte primele semne de boala, iar parintii au crezut initial ca este vorba de una din bolile copilariei, insa aveau sa constate ca lucrurile stateau mult mai rau. Pentru ca starea celor doi gemeni nu se ameliora, au mers cu ei la Spitalul de Urgenta pentru Copii Louis Turcanu din Timisoara, iar aici medici au stabilit ca sufereau de cea mai grava forma de imunodeficienta congenitala, o boala genetica cu care se nascusera.

 

operatieDin cauza bolii, imunitatea celor doi copii in varsta de doar cateva luni fusese redusa aproape de zero, ambii avand plamanii grav afectati, motiv pentru care abia mai puteau respira. Medicii le-au comunicat parintilor ca singura sansa pentru cei doi gemeni era un transplant de celule stem care ar fi trebuit facut in maxim 3 luni. Aceasta era singura solutie, chiar daca un astfel de transplant la pacienti cu varste sub 7 luni nu mai fusese facut pana atunci in Romania. Mai mult, pentru efectuarea unui transplant de celule stem era nevoie ca pacientii sa fie intr-o forma fizica buna, ceea ce nu se putea spune despre cei doi copii, care aveau organismul slabit din cauza bolii. Gemenii au ramas internati impreuna cu mama lor la spitalul din Timisoara, fiind nevoie sa fie tinuti in camere sterile pentru a reduce riscul aparitiei unor infectii.

 

Robert si mama sa, in camera sterila

Robert si mama sa, in camera sterila

Intre timp au fost demarate si procedurile pantru gasirea unui donator, primul avut in vedere fiind fratele mai mare al celor doi gemeni. Analizele au aratat insa ca acesta era incompatibil, dar in cele din urma a fost gasit un donator in Germenia. Transplantul a fost efectuat la sfarsitul anului trecut, ambii pacienti trecand cu bine de operatie. Din pacate, la doua luni dupa transplant, organismul lui Bogdan nu a mai rezistat, iar copilul a pierdut lupta cu boala. In schimb, fratele sau, Robert, a reusit sa treaca de perioada critica, iar evolutia sa este una pozitiva. Cu toate acestea, nu are voie sa iasa la joaca in parc sau sa se plimbe si nici nu poate primi vizitele persoanelor din afara, nivelul imunitatii organismului sau fiind inca foarte scazut si existand riscul contractarii unor infectii ce ii pot fi fatale in aceste conditii. Deocamdata, mai este nevoie sa isi petreaca tot timpul intr-una din camerele sterile din cadrul centrului de excelenta din Timisoara, si poate ca nu ar fi avut aceasta sansa la viata daca asociatia Daruieste Viata nu ar fi investit eforturi si fonduri pentru infiintarea acestui centru si a camerelor sterile de care beneficiaza, ca si Robert, copii din toata tara care se confrunta cu boli foarte grave si la care riscul de infectii este foarte mare.

 

daruieste viata copil cu cancerPovestea a fost facuta publica abia acum la mai bine de cinci luni dupa ce operatia de transplant a avut loc, pentru a arata oamenilor ca fiecare poate contribui, fie si cu putin, la salvarea vietii unor copii condamnati sa se lupte de la varste fragede cu boli atat de grave. Pentru a veni in ajutorul lor, asociatia Daruieste Viata doreste sa continue proiectul demarat la Timisoara, investind in acest an, alaturi de Profi Romania, inca 250.000 de euro pentru modernizarea si exinderea centrului de excelenta de la spitalul Louis Turcanu. Pentru aceasta, insa, membrii asociatiei au nevoie si de ajutorul oamenilor cu suflet mare pe care ii indeamna sa devina actionari la Bursa de Fericire donand catre organizatie doi la suta din impozitul pe venit. Pentru aceasta, cei ce doresc sa faca acest gest trebuie sa completeze un formular ce poate fi gasit aici, aceasta donatie nepresupunand nici o cheltuiala in plus, intrucat suma va fi redicrectionata in conturile fundatiei din impozitul pe care oricum, toti trebuie sa il platim la Stat.


Adaugati un comentariu


 

*