Un caprar „administreaza” sanatatea buzoienilor

19 mai 2015 | 9 comentarii |
Dr. Mihai Tache

Dr. Mihai Tache

Cam la doua saptamani reusesc sa ajung prin Parcul Crang din Buzau, orasul in care locuiesc si in care mi-as dori sa intalnesc oameni sanatosi si lipsiti de griji, iar despre la Administratia locala sa am doar cuvinte de lauda.

Se vede ca este mai mult o iluzie, pentru ca realitatea este cu totul alta.

Cum spuneam, m-am plimbat pentru catva timp prin Crangul Buzaului. Era luni, 18 Mai 2015. Trebuie sa recunosc, Parcul a devenit in ultimii ani din ce in ce mai frumos si mai ingrijit, chiar daca este loc de mai bine.

Ce m-a frapat este insa ca ajungand la lacul pe care acum ar trebui sa se plimbe buzoienii cu barca, am vazut o scena parca rupta din romanul „Peripetiile bravului soldat Švejk in Razboiul Mondial” scris de Jaroslav Hašek. Un angajat al societatii care gestioneaza parcul, inzestrat cu o funie de circa 6-8 m care avea la capat o ancora cu patru brate (desigur fabricata din fier-beton), pescuia alge.

De dimineata (probabil), pana la acea ora (era dupa pranz), reusise sa scoata cateva gramajoare de alge. Daca tinem cont de randamentul lucrarii (care nu poate scoate decat cateva alge la fiecare aruncare), dar si de rata de dezvoltare a algelor si dimensiunile lacului, ajungem la concluzia ca acelui angajat i-ar trebui 2-3 luni ca sa dea inconjur lacului, timp in care algele se vor reface. Lacul este deja plin de alge, nu se mai poate naviga cu hidrobicicletele decat pe o mica portiune, iar cat de curand acestea vor incepe sa putrezeasca, degajand un miros neplacut si va favoriza si dezvoltarea tantarilor, punand astfel in pericol sanatatea buzoienilor care in loc sa se aleaga cu o cura de aer curat se pot alege cu tot felul de boli.

Nu inteleg de ce in iarna, cand lacul a fost in mare parte secat, nu s-a ocupat nimeni de curatire – pe fundul lacului au ramas sticle, pungi, sarme si alte deseuri care, in eventualitatea in care cineva cade in apa, se poate usor contamina. Acum s-a gasit o solutie complet ineficienta, demna de un caprar (in armata erai pedepsit sa faci curatenie cu periuta de dinti!!!).

Celor care administreaza Parcul le pot spune ca ar fi mai multe solutii:

– Le cumpara la 5-6 muncitori niste salopete impermeabile de pescar si pot intra in lac cu furcile ca sa incarce algele – treba poate fi finalizata in 6-10 zile.;

– Imprumuta de la cei care ingrijesc lacul din Parcul Tineretului un utilaj (e drept, cam improvizat si obosit) cu care se poate asigura o eficienta mult mai buna;

– Ambele societati, care administreaza lacurile din Crang si Parcul Tineretului, cumpara un utilaj de calitate;

– Concediaza pe acel „sefulet” incompetent si angajeaza pe cineva priceput, care sa stie ce are de facut.

In final, toata urbea se va putea bucura acest parc Crang pe care alte orase doar si-l doresc, in deplina siguranta pentru sanatate.

 Comentarii (9)

 1. Rossi spune:

  Mizeria din helesteu, inca un detaliu din “frumoasa ” fresca numita Buzau. In opinia mea, urbea este prost administrata din cauza primului “gospodar” al ei care, cu valiza facuta, asteapta sa vada cat trebuie sa treaca la odihna pentru cat a jumulit cetatenii acestui oras. “Cum e turcu, si chistolu'”

 2. Caprarul din Parcul Crang spune:

  Citesc acest articol si ma bucura foarte mult ca s-au terminat absolut toate problemele la Spitalul Judetean Buzau, ca oamenii nu se mai duc sa-si faca operatii de chirurgie plastica in alte orase, asa cum faceau pana mai ieri si ca, singura chestiune care pune in pericol sanatatea buzoienilor a ramas lacul din Crang. Cred ca nedocumetarea suficienta a celui care a scris acest articol, denota acelasi amatorism si bataie de joc cu care suntem intampinati de medici in spitalul judetean Buzau.
  Insa cu siguranta ca e mai simplu sa vezi paiul din ochiul altuia

  Caprarul din Parcul Crang

  • Tache Mihai spune:

   Este adevarat ca problemele din Spitalul Judetean nu s-au terminat dar ele tin de dotare (banii (nu) vin de la MS si Consiliul Judetean, iar medicii nu se prea inghesuie sa ocupe posturile libere, cei existenti fiind insuficienti). Singurele achizitii tehnice (insuficiente) s-au facut in 2005 si 2007.

 3. Elena Manea spune:

  Dorel, a ajuns si-n Buzau?

 4. Adda spune:

  Poate ne scapa cineva si de bicicletele alea cu 4 roti, cu care unii merg cu viteza f. mare… sunt un real pericol pt. copilasii care abia invata sa mearga si nu stiu sa se fereasca… ne ducem in parc sa ne relaxam, nu sa ne urle toti… in cap de pe bicicletele alea sau din hidrobiciclete. Ne fac orasul de ras tzaranii astia.

 5. Pavel Paulina spune:

  Stiti cum se spune:”cum ii turcu..si pistolul”. La mai “marii nostri” din CML si CJBZ la ce sa ne asteptam? Au stiut si stiu in continuare sa’si “bata”joc de banii nostri, sa fure la greu si sa’si asigure un “loc caldut”. Vai Doamne… dara si cand se va intoarce roata…

 6. Mioara Citrea spune:

  Si de-ar fi numai lacul…!!!! Trotoarele PRAF, PASAJUL subteran din gara, vesnic mirosind a urina… peisajul arid din PIATA DACIEI, centrul vechi tern, tern……, dar ce ma revolta de cativa ani buni – fatada cu treptele CASEI CASATORIILOR… ??? fara pic de vardeata, cu gunoaie aduse de vant prin toate colturile, niciun vas cu flori, plante decorative ca in toate orasele care se respecta.Fara nici un pic de initiativa, gust Totul TERN……….

 7. Lazaroiu Eleonora spune:

  Sa luam toti atitudine! Ma bucur ca ati sesizat dar si autoritatile…

 8. Tache Mihai spune:

  Azi 19 mai deja acel lucrator nu mai era la treaba si algele sunt tot acolo.

Adaugati un comentariu


 

*