Presedintele Iohannis a criticat strategiile aplicate de autoritatile din Sanatate

6 octombrie 2015 | 0 comentarii |

Acesta este de parere ca doar majorarea salariilor cadrelor medicale nu va rezolva problemele din sistem, iar medicii vor continua sa plece chiar daca li se vor mari salariile cu 50 la suta.

 

Klaus Iohannis

Klaus Iohannis

In cursul zilei de ieri a avut loc, la Palatul Cotroceni, un seminar cu tema „Resursele umane in sanatate – dialog asupra politicilor de sanatate”. Evenimentul s-a desfasurat la initiativa Biroului pentru Romania al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in colaborare cu Organizatia Internationala pentru Migratie si Centrul pentru Politici si Servicii de Sanatate.

Invitat de onoare al dezbaterii a fost presedintele Klaus Iohannis, care s-a folosit de aceasta ocazie pentru a aduce o srie de citici strategiilor din Sanatate, despre care a spus ca desi inghit tot mai multi bani, se dovedesc in continuare ineficiente. O dovada in acest sens este, in opinia presedintelui, exodul medicilor, fenomen pe care nimeni dintre cei aflati la guvernare, mai ales din 2007 pana in prezent, nu a fost in stare sa il stopeze sau macar sa il diminueze. In acest context, Klaus Iohannis a vorbit si despre recenta masura de majorare cu 25 la suta a salariilor cadrelor medicale, despre care a spus ca nu ii va opri pe medici sa plece din tara, daca nu li se vor crea si conditii sa isi exercite profesia. „Fara infrastructura sanitara, fara management corect si eficient al banilor publici, fara respect pentru cei cu experienta si fara oportunitati pentru tinerii medici si asistenti, 20  sau 50 la suta in plus la salariu nu vor rezolva problema. Poate o vor tempera pe moment, dar cu siguranta nu o vor rezolva pe termen lung. Cred ca va trebui gandit un complex de factori si de masuri, intr-o planificare riguroasa pe etape, dar pornind de la un obiectiv pe termen lung. Iar daca in urma unui asemenea demers o parte dintre medicii plecati se vor intoarce in Romania, aducand cu ei cunostinte, experienta, capital, ar fi un mare castig pentru intreaga societate”, a declarat presedintele.

 

rezidenti .In opinia sa, plecarea medicilor din tara este rezultatul vulnerabilitatilor din sistem, iar Iohannis le-a reprosat autoritatilor ca asista resemnate le acest fenomen. „Plecarea personalului medical dezvaluie vulnerabilitatile sistemului sanitar, care nu tin doar de modul in care sunt cheltuiti banii publici, si asa putini, ci si de schimbarile frecvente de legislatie, de organizare si management sau de solutii partiale si conjuncturale la probleme cronice. Sistemul sanitar ne arata, de fapt, o realitate cu multiple fatete si cu adevaruri diferite. Autoritatile responsabile, si imi pare rau ca trebuie s-o spun, asista aproape resemnate la acest fenomen. De la an la an se promit mariri de salarii, care sa tina medicii acasa. Si tot de la an la an se cheltuiesc din ce in ce mai multi bani, dar in mod ineficient. Ne invartim intr-un cerc vicios in care se imbina nefericit lipsa fondurilor, a perspectivelor si, as adauga, a curajului de a asuma responsabilitati”, a mai declarat Klaus Iohannis in cadrul alocutiunii rostite la seminarul de la Cotroceni.

 

spaga-medicPresedintele a mai vorbit despre paradoxurile sistemului romanesc de Sanatate, spunand ca statul investeste in educatia si pregatirea studentilor la medicina, dar apoi nu le ofera perspective atractive pentru a-si continua cariera in tara. Mai mult, tinerii medici iesiti din programul de rezidentiat se confrunta cu riscul somajului, desi in Romania se resimte o lipsa acuta de personal medical, mai ales pe unele specialitati. In opinia sa „avem nevoie in primul rand de un sistem sanitar fara coruptie – mare sau mica, la orice nivel si de orice fel. Pur si simplu fara coruptie. Un sistem cu reguli clare, care nici nu justifica, dar nici nu incurajeaza coruptia. In al doilea rand, avem nevoie de un sistem care rasplateste valoarea, inclusiv sau mai ales material si stimuleaza performanta, fie ca vorbim de medicii de renume care au salvat sute si sute de vieti, fie de tinerii studenti sau rezidenti care se dedica acestei meserii nobile. Acestea sunt doua fatete ale aceleiasi probleme. Daca vrem un sistem sanitar bun, avem nevoie de personal medical bine pregatit si bine platit, de la care pacientii au dreptul, la randul lor, sa ceara corectitudine, integritate si servicii de calitate”.

In incheierea alocutiunii, presedintele Iohannis a subliniat inca o data  ca, pentru a gasi si a pune in aplicare masuri care sa transforme sistemul sanitar si a stopa exodul medicilor, cei abilitati au nevoie si de curaj.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*