Prima editie a Saptamanii Internationale de Nursing, la UMF Iasi

Manifestarea este dedicata, in egala masura, atat studentilor specializarii Asistenta Medicala Generala din cadrul Facultatii de Medicina, cat si asistentilor medicali  care deja profeseaza.

 

UMF Iasi

UMF Iasi

Zilele acestea, Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi gazduieste in premiera o manifestare extinsa pe durata sapte zile, dedicata nursingului, specializare ce include asistentele si asistentii medicali. Este vorba de Saptamana Internationala de Nursing, demarata la inceputul acestei saptamani, manifestare la care participa cadre didactice de la Colegiul Universitar Karel de Grote din Antwerp, Belgia, Universitatea de Stiinte ale Sanatatii din Kaunas, Lituania si Universitatea de Stiinte Aplicate din Windesheim, Olanda, impreuna, bineinteles, cu cadere didactice din cadrul institutiei iesene de invatamant medical. Timp de o saptamana, lectorii invitati sustin prelegeri prin care impartasesc exemple de bune practici din educatie si profesie, existente in nursingul european, manifestarea adresandu-se atat studentilor specializarii Asistenta Medicala Generala din cadrul Facultatii de Medicina, cat si asistentilor medicali care deja si-au intrat in paine. Conferintele au loc in Aula George Emil Palade a Universitatii de Medicina si Farmacie din Iasi, iar intrarea este libera, astfel ca oricine isi doreste poate participa la prelegerile care se tin aici pe parcursul intregii saptamani.

 

Dr. Margareta Bogdanici

Dr. Margareta Bogdanici

Referitor la acest eveniment, conferentiar doctor Margareta Bogdanici a declarat, in calitate de organizator, ca initiativa defasurarii conferintei a venit ca urmare a dorintei de a compara diferentele si exemplele de bune practici in domeniul nursingului din mai multe tari europene. „Am avut ocazia de a cunoaste direct educatia europeana din nursing, atat in tari cu traditie precum Finlanda, Olanda, Marea Britanie, cat si in cele recent integrate in Uniunea Europeana, precum  Republica Ceha, Lituania, Ungaria, iar acest eveniment ne permite compararea si aprofundarea diferentelor si exemplelor de bune practici din educatie si profesie, existente in nursingul european, precum accesul asistentilor medicali la invatamantul doctoral academic sau implementarea sistemului de mentorat in educatia practica universitara”, a precizar dr.Margareta Bogdanici la deschiderea lucrarilor.

 

Dr. Vasile Astarastoae

Dr. Vasile Astarastoae

Totodata, decanul Facultatii de Medicina din Iasi, dr. Doina Azoicai, a precizat ca evenimentul este important si in ceea ce priveste pregatirea studentilor, indiferent de specializarea acestora.

La festivitatea de deschidere a Saptamanii Internationale de Nursing a participat si rectorul UMF Iasi, medicul Vasile Astarastoae, care a declarat cu acest prilej ca institutia de invatamant superior pe care o reprezint este jucator pe piata globalizata a invatamantului medical, afirmandu-se prin toate sectiile si liniile de invatamant pe care le are. Pana acum, v-am prezentat ce se intampla la Medicina Generala, Medicina Dentara, Farmacie, Bioinginerie. Astazi va prezentam ce se intampla si la sectia de asistenta medicala. Acest invatamant de licenta este o preocupare pentru universitatea noastra si ne mandrim cu rezultatele lor. Speram ca acest eveniment sa ofere studentilor nostri o imagine directa, din perspectiva europeana, a ceea ce inseamna educatia academica in nursing”.

 


Adaugati un comentariu


 

*