Prima olimpiada destinata elevilor care fac scoala in spital

Evenimentul a fost organizat la Sinaia, de Asociatia P.A.V.E.L., anul trecut a avut initiativa demararii unui program prin care copiii spitalizati timp indelungat sa poata urma cursuri scolare.

 

olimpiada sinaiaMulti copii sunt nevoiti, din pacate, sa isi petreaca cea mai frumoasa parte a vietii prin spitale, purtand lupte indarjite cu boli necrutatoare ce necesita tratamente chinuitoare si de lunga durata. Pentru ei, universul copilariei se reduce la salonul de spital, fiind privati de multe bucurii care pentru ceilalti copii sunt banale. Obligati sa petreaca saptamani, luni sau chiar ani intregi in spital, acesti copii diagnosticati cu boli grave, cum ar fi cancerul sau leucemia, sunt privati si de posibilitatea de a merge la scoala, de a urma cursurile impreuna cu ceilalti colegi.

Multi sunt astfel nevoiti sa isi abandoneze temporar studiile, pentru a le relua in momentul in care vor reusi sa invinga boala. Problema este insa ca din aceasta cauza raman mult in urma cu materia si le este dificil sa recupereze pentru a ajunge la nivelul colegilor care au urmat cursurile normal. In aceste conditii, organizatiile umanitare cu preocupari in acest domeniu au incercat sa gaseasca o solutie.

Un astfel de demers a fost demarat cu susces anul trecut, de Asociatia Parintilor cu Copii Bolnavi de Cancer, Leucemii si Anemii GraveP.A.V.E.L., prin programul „Educatia nu se opreste niciodata”.

 

scoala de spital 3Scopul proiectului este prevenirea abandonului scolar pentru copiii si tinerii bolnavi cronic si reintegrarea lor in sistemul public de educatie,  avand la baza conceptul de educatie continua prin intermediul unui plan educational individualizat, bazat pe un curriculum sdaptat conditiei de sanatate.

Metoda folosita pentru indeplinirea acestui scop a fost numita „scoala de spital” si presupune facilitarea accesului copiilor si al tinerilor spitalizati la activitati specifice mediului scolar, de la ore de limba romana, stiinte, arta, educatie muzicala, matematica, limbi straine, educatie financiara, pana la organizarea unor tabere educative.

Scoala in spital functioneaza la nivelul Institutului Oncologic si la cel al Institutului Fundeni, copiii internati aici acceptand cu entuziasm sa isi urmeze cursurile.

 

scoala de spitalElevii pacienti trateaza cu maxima seriozitate pregatirea in cadrul acestei scoli, dovada stand faptul ca la jumatatea acestei luni a fost organizata chiar si o Olimpiada speciala pentru ei. Este prima olimpiada destinata exclusiv copiilor care urmeaza cursurile scolare in spital, evenimentul desfasurandu-se sub forma unei tabere educative ce a avut loc la Sinaia, organizata tot de Asociatia P.A.V.E.L.

La olimpiada au participat 17 copii si adolescenti cu rezultate bune la invatatura, toti fiind pacienti ai celor doua institute in cadrul carora functioneaza „scoala de spital”. Acestia si-au putut demonstra cunostintele si abilitatile la diferite discipline scolare precum limba romana si comunicare, matematica si stiinte, istorie si geografie, arte plastice si muzicale, dovedind astfel ca bolile de care sufera nu constituie un impediment pentru talentul si inteligenta de care dau dovada.

Toti participantii la olimpiada au marturisit ca au planuri de viitor, debordand de optimism si pofta de viata. Alexandru, unul dintre adolescentii participanti la olimpiada a declarat ca isi doreste sa devina medic, iar Laura, o colega de-a sa, spune ca scoala de spital constituie pentru ea o scoala ideala „cu profesori mai putin exigenti, distractie cu prietenii si teme interesante”.

 

scoala de spital 2Deocamdata, doar copiii internati la cele doua unitati medicale au posibilitatea de a urma cursurile acestei scoli. Problema pare sa fie luata in serios si de autoritati, care spun ca au intentia de a desfasura in spitale cursuri acreditate de Ministerul Educatiei, astfel incat studiile efectuate de copii in perioada spitalizarii sa poata fi echivalate.

Deocamdata, doar Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti ia in calcul desfasurarea unor astfel de cursuri, prin organizarea unor clase speciale in spitalele mari. A fost elaborata chiar si o metodologie in cest sens, care prevede ca de aceste cursuri in cadrul grupelor ori claselor speciale din spitale vor beneficia copiii cu afectiuni metabolice, oncologice, infectioase, nefrologice, neurologice, cat si cu afectiuni rare, sistemice, genetice si autoimune, dar si din patologia psihiatrica, iar inscrierea la un astfel de curs se va face la recomandarea medicului curant, dupa evaluarea starii de sanatate a pacientilor.

La externare, scoala care il are in evidenta pe elev primeste situatia scolara, respectiv foaia matricola, in functie de perioada scolarizarii in grupa din spital. Notarea elevilor se realizeaza conform nivelului de scolarizare, pe baza programelor si planificarilor corespunzatoare fiecarui an de studiu, ritmicitatea notarii variind in functie de numarul de ore saptamanal alocat fiecarei discipline. Notele sau calificativele se inregistreaza in catalog, iar la externare elevul primeste adeverinta cu situatia scolara sau foaia matricola, dupa caz. Metodologia mai prevede ca evaluarile partiale se vor face la recomandarea medicului curant, in functie de starea si evolutia sanatatii elevului pacient.

 


Adaugati un comentariu


 

*