Primarul Boscodeala indeamna buzoienii sa-si asigure locuintele (P)

14 august 2014 | 0 comentarii |

Buzoienii care nu au incheiat polita de asigurarea obligatorie a locuintelor sunt indemnati sa o faca in cel mai scurt timp, in caz contrar putand fi amendati.

 

Primarul Constantin Boscodeala

Primarul Constantin Boscodeala

Conform legii 260/2008, asigurarea locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor este obligatorie, nerespectarea acesteia atragand sanctionarea contraventionala a proprietarilor cu sume cuprinse intre 100 si 500 de lei.

In acest sens, primarul Municipiului Buzau, Cinstantin Boscodeala, recomanda buzoienilor sa isi indeplineasca obligatiile prevazute de lgislatia in vigoare, pentru a evita aplicarea sanctiunilor de catre autoritatea publica locala.

Va recomandam ca insituatia in care pana la aceasta data nu ati incheiat asigurarea obligatore a locuintelor, asa cum prevede legea, sa duceti la indeplinire aceasta obligatie legala, pentru a evita aplicarea de catre autoritatea publica locala a unor sanctiuni contraventionale (pecuniare)”, se mentioneaza in informarea transmisa de Primaria Buzau.

 

Anunt Primaria Buzau.01Desi obligatore, Polita de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAD) acopera doar trei tipuri de riscuri provocate de dezastre naturale, respectiv inundatii, cutremur, alunecari de teren, asfel ca pentru orice alt risc trebuie inchiata o alta polita si scosi alti bani din buzunar. Probabil numarul mic al riscurilor acoperite si riscul relativ mic de producer a acestora in mediul urban explica si numarul redus de polite de asigurare obligatorie, in timp ce al politelor de asigurare facultativa, in care sunt incluse si riscurile de incendiu, explozii, traznete, inundatii de conducta, asigurare a bunurilor din locuinta este mult mai mare.

Prima obligatorie reprezinta echivalentul in lei a 20 Euro pentru locuintele de tip A (constructie cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic), pentru care despagubirea acordata este de 20.000 de euro (echivalentul in lei) sau a 10 Euro pentru locuintele de tip B (constructie cu pereti exteriori din caramida nearsa, paianta sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic), pentru care despagubire acordata este de maxim 10.000 de euro.

 

contract, asigurari, testLa finalul lunii iulie 2014, la nivel national erau active 1.529.909 asigurari obligatorii de locuinte (polite PAD), conform statisticilor Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID Romania).

Astfel, in iulie 2014 erau de aproape 5 ori mai multe locuinte asigurate obligatoriu fata de luna similara a anului trecut, cand erau active doar 320.658 de polite PAD.

Gradul de acoperire al asigurarii obligatorii a locuintelor a urcat, in iulie, la 17,99%, dupa ce in luna precedenta era de 15,88%, in conditiile in care in Romania exista 8,5 milioane de locuinte, potrivit datelor recensamantului populatiei si locuintelor.

Cele mai multe polite PAD erau active in Bucuresti (305.759 de polite), Timis (84.076 de polite) si Prahova (76.425 de polite). La polul opus, judetele cu cele mai putine locuinte asigurate obligatoriu au fost Salaj (9.236 de polite), Mehedinti (11.711 de polite) si Bistrita-Nasaud (12.112 de polite).

Conform statisticilor PAID, 72,9% dintre politele active la nivel national erau incheiate in mediul urban si 27,1% in mediul rural.

In functie de tipul de locuinta, 89,1% din politele PAD sunt incheiate pentru cele de tip A si 10,9% pentru locuintele de tip B.

In ceea ce priveste distributia pe regiuni, cele mai multe polite active sunt in Bucuresti (20,0% din totalul politelor), Muntenia (20,0%) si Transilvania (16,6%). Cea mai mica acoperire exista in Maramures (2,6% din totalul politelor), Bucovina (3,5%) si Crisana (4,2%).

 

imagesPAID s-a constituit, ca societate privata de asigurari, in luna noiembrie a anului 2009, activitatea sa efectiva incepand in februarie 2010, iar prima zi de emitere a asigurarilor obligatorii pentru locuinte a fost 15 iulie 2010.

Obiectivul principal al PAID este cuprinderea in asigurare, pentru cele trei riscuri de catastrofa naturala – cutremure, inundatii si alunecari de teren, a tuturor locuintelor din Romania. Protectia financiara a proprietarilor de locuinte impotriva acestor riscuri reprezinta fundamentul Legii nr. 260/2008, in baza careia a fost infiintat PAID.

Asigurarea locuintelor impotriva dezastrelor este obligatorie si separata de cea facultativa. Polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale (PAD) este valabila 12 luni.

Cei care doresc asigurarea locuintei pentru o suma mai mare (asigurare facultativa) au optiunea sa incheie suplimentar contracte de asigurare pentru acoperirea eventualelor pagube care depasesc plafonul asigurat obligatoriu. In acest caz, asigurarea obligatorie (polita PAD) si cea facultativa trebuie incheiate separat.

Romanii care nu-si asigura casele risca sa fie amendati cu 100-500 de lei.

 

asigurare-locuintaPrin polita facultativa pot fi asigurate riscurile catastrofice pentru cladire (dezastrele naturale) – pentru valori care exced suma asigurata obligatoriu prin PAD (10.000 / 20.000 euro), riscurile catastrofice pentru bunuri din gospodarie, pentru valorile nominale: cutremur, inundatii si aluviuni, prabusire/alunecare de teren, riscurile standard: incendiu, trasnet, explozie, caderea aparatelor de zbor sau riscuri precum: inundarea provocata de apa de conducta; furt si vandalism prin efractie sau acte de talharie; furtuna, uragan, vijelie, tornado; ploaie torentiala – efecte directe; grindina – efecte directe; greutatea zapezii si/sau ghetii, avalansa de zapada; izbirea din exterior de catre autovehicule; cadere accidentala de corpuri pe cladirea asigurata; greve, tulburari civile si actiuni ale unor grupari rauvoitoare; spargerea accidentala a bunurilor casabile, pentru o limita maxima de despagubire (ex. 1.000 Euro).

Exista si posibilitatea de a alege suplimentar, pentru o protectie sporita,  asigurarea impotriva avariilor accidentale produse la instalatiile interioare de gaze, apa, canal, climatizare sau incalzire centrala, spargerii accidentale a bunurilor casabile, pentru limite mai mari de 1.000 Euro sau cazarii temporare la o alta locatie, pe parcursul reparatiilor.

 


Adaugati un comentariu


 

*