Primăvară și flori

20 aprilie 2019 | 0 comentarii |

Mâine, creștinii ortodocși prăznuiesc Duminica Floriilor (Floriile), a Intrării Domnului în Ierusalim sau a Stâlpilor, una dintre cele 12 sărbători împărăteşti din cursul anului bisericesc, fără dată exactă, celebrată întotdeauna în ultima duminică dinaintea Paștelui. Anul acesta, duminica Floriilor este sărbătorită pe 21 aprilie.

În aceeași zi, Biserica romano-catolică celebrează Învierea Domnului, iar în această noapte are loc celebrarea solemnă a Vigiliei Pascale, prin care se exprimă trecerea de la moarte şi păcat la viaţa nouă în Iisus Hristos Înviat.

Menţionată pentru prima dată în secolul al IV-lea, sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim, oraşul unde a şi început să fie celebrată, a cuprins, în scurt timp, întreaga lume creştină. Strâns legată de minunea învierii lui Lazăr (cunoscută ca Sâmbăta lui Lazăr, când se fac pomeniri pentru sufletele celor decedați și se încheie Sărindarele), duminica Floriilor îi pregăteşte pe credincioşi pentru bucuria pe care o aduce biruinţa lui Hristos asupra morţii, în duminica următoare, a Învierii.

Totodată, Floriile deschid „Săptămâna Mare” sau „Săptămâna Patimilor”, în amintirea cărora în biserici se oficiază în fiecare seară Deniile, slujbe prin care credincioşii îl petrec pe Hristos pe drumul Crucii, până la moarte şi Înviere.

După slujba de dimineață de la biserică, ramurile sfințite și binecuvântate de salcie sunt aduse acasă și se ating cu ele copiii, ca să crească mari și frumoși. Sunt păstrate la icoane, la porți, la grinda casei, pe morminte sau puse într-un loc curat, fiind folosite în decursul anului în gospodărie.

Alteori, crenguțele de salcie sfințite se plantează undeva în grădină. Se spune că ele vindecă animalele bolnave sau aduc o recoltă mai bogată. Cele puse la icoană se păstrează tot anul și se folosesc ca leac împotriva relelor care ar putea lovi casa și familia.

Tradiția spune că nu e bine să plantezi pomi înainte de Sărbatoarea Intrării Domnului în Ierusalim, pentru că puieții băgați în pământ în această săptămână nu vor da roade. Indicat este să plantăm flori în săptămâna ce urmează după aceasta sărbătoare.

De Florii se mănâncă peşte, fiind a doua dezlegare din postul Paştelui, după cea din ziua Bunei Vestiri.

Tot de Florii, cei care la botez au primit nume de flori își sărbătoresc ziua onomastică.

Și pentru că se spune că nu este bine să se facă urări anticipate celor ce poartă nume de floare, lăsăm și noi urările pentru mâine, iar astăzi vă invităm la o porție bună de râs, cu câteva bancuri selectate special pentru ziua premergătoare Sărbătorii Floriilor…

 

Dragul meu, ce mi-ai adus din oraş? Ştii că azi e ziua mea, nu? mă întreabă soţia mea cu nume de floare.

– Sigur că ştiu, scumpa mea, azi îs Floriile. Dar totuşi suntem în post, nu?

– Aşa e,… răspunse ea.

Aşa că, sub privirile ei nerăbdătoare, bag mâna în sacoşă şi zic, entuziasmat:

– Ta-dammm!… Floriceleee!

***

Violeta avea 85 ani și se duce la biserică să se roage lui Dumnezeu să o țină sănătoasă până la sfârșitul vieții. În timpul rugăciuni, Dumnezeu îi șoptește la ureche că îi mai face cadou încă 35 de ani.

Violeta de bucurie se duce la doctor și își face operație estetică la față, își modifică pomeții, buzele, bustul, piciorele își pune silicon la fund și își pune și extensii la păr. După ce iese de la doctor, dă să traverseze șoseaua, o lovește un tir și moare.

Ajungând la Dumnezeu, în Rai, îl întreabă:

-Doamne dar mai devreme m-ai spus că îmi faci cadou încă 35 de ani și eu am murit, cum așa?

Dumnezeu îi răspunde:

-Iartă-mă Violeta, dar nu te-am recunoscut.

***

Doi bătrâni vorbeau despre medicamente.

Primul: Îți spun, iau de câteva luni niște medicamente pentru memorie, sunt extraordinare, fac minuni!

Al doilea: Păi zi-mi și mie cum le zice!

Primul: Hmmm, stai să mă gândesc… cum îi spune la floarea aia micuță, galbenă în mijloc și cu petale mici și albe?

Al doilea: Margareta îi zice. Așa se cheama medicamentul?

Primul: Nunu, Margareta o cheama pe nevasta-mea. Margaretoooo, cum ii zice la medicamentul ala pentru memorie?

***

Un țăran, într-o căruță plină ochi, cu un singur măgar amărât înhămat, care mai avea și cu ochelari de cal și care nu se urnea deloc, striga frenetic:

– Diiii, Murgule! Diiiii Surule! Diiiii Florica! Diiiii Margareta!

Întrebat dacă a uitat cum se numește măgarul, țăranul răspunde:

– Nu, n-am uitat, știu cum îl cheamă! Da’ vreau să îi dau impresia că lucrează în echipă…

 

 

 

 

 


Categorii: Lifestyle, Umor

Adaugati un comentariu


 

*