Primele centre pilot pentru urgentele cerebrovasculare vor fi infiintate in cursul acestui an

19 ianuarie 2014 | 0 comentarii |

Este anuntul facut de secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, care a declarat ca centrele vor fi deschise la Iasi si Targu Mures.

 

Dr. Raed Arafat

Dr. Raed Arafat

Printre premierele medicale romanesti din acest an se va numara si inaugurarea primelor doua centre pilot pentru interventii de urgenta in cazul accidentelor vascular cerebrale, in cazul carora o interventie medicala calificata si urgenta este esentiala pentru viata si evolutia starii de sanatate a pacientului. Anuntul a fost facut in cadrul unei conferinte de presa de ministrul secretar de stat Raed Arafat, care a precizat ca interventia imediata in cazul unui accident vascular la nivelul creierului este cruciala, la fel ca si in cazul infarctului, numai ca de aceasta data situatia este mult mai delicata. „Interventia in cazul accidentelor vascular cerbrale este contra cronometru, ca si in cazul infarctului, doar ca aici e mai sensibila treaba. Etapa interventionala este foarte importanta in astfel de situatii, iar la momentul actual nu prea avem multe centre calificata in tara care sa faca acest lucru”, a declarat Raed Arafat, mentionand ca acesta este motivul pentru care vor fi infiintate cele doua centre pilot la Targu-Mures si la Iasi.

 

investigatie_AVCLa acest moment nu este posibila infiintarea mai multor centre de acest gen, principalul impediment fiind lipsa de personal calificat. Din aceasta cauza, cele doua unitati vor functiona in prima faza ca centre pilot, aici personalul special pregatit urmand sa instruiasca si alti medici pentru a se specializa in astfel de interventii, astfel incat sa se faca posibila infiintarea altor centre similare si in alte orase din tara. Potrivit dr. Arafat, centrele respective nu se vor ocupa exclusiv cu interventia in cazul accidentelor vascular- cerebrale, medicii urmand sa se preocupe si „de partea de trauma, unde se pot intreprinde niste actiuni pentru salvarea unor vieti”. Deocamdata, proiectul este in faza incipienta, Raed Arafat declarand ca nu poate spune inca ce sume vor fi investite in acest program si ca, deocamdata, doar la centrele de la Targu-Mures si Iasi se pot face interventii de urgenta in cazurile de accidente vascular-cerbrele.

 

sr.Lucian Marginean (stanga)

sr.Lucian Marginean (stanga)

In cadrul aceleiasi conferinte de presa, medicul Lucian Marginean, coordonatorul centrului pilot de la Targu-Mures, a explicat de ce este atat de importanata interventia imediata in cazul unui accident vascular cerbral. „In momentul in care se depaseste un anumit timp de la momentul declansarii infarctului cerebral pana la interventie s-ar putea sa pierdem tesut neuronal care va instala un deficit sau chiar decesul pacientului”, a precizat medicul, sugerand ca in astfel de cazuri, un singur minut in plus poate face diferenta intre viata si moarte. Pana acum, in Romania nu a existat un program pentru acesti pacienti, motiv pentru care tara noastra este cu mult in urma in ceea ce priveste procedurile neurointerventionale. Astfel, in timp ce in alte tari exista un centru la fiecare trei milioane de pacienti, in Romania vorbim doar despre cele doua centre care ar trebui sa deserveasca intreaga populatie.

In opinia medicului Lucian Marginean, cel mai devreme intr-un an si jumatate s-ar putea pune problema dezvoltarii unor noi centre in tara, cea mai importanta problema fiind aceea la lipsei personalului calificat. „Avem si resursa umana, putem imbunatati si resursa umana care este o problema, dar avem un proiect prin care avem la dispozitie un an, un an si jumatate in care am putea crea si dezvolta mai multe centre”, a mai declarat coordonatorul centrului de la Targu-Mures.

 

Accident vascular cerebral

Accident vascular cerebral

Un accident vascular cerebral apare atunci cand un vas care furnizeaza sange la nivelul unei zone a creierului se sparge sau este blocat de un cheag sangvin.

In cateva minute, celulele nervoase din acea zona sunt afectate si pot muri in cateva ore. Ca rezultat, acea parte a corpului care este controlata de zona afectata a creierului nu mai poate functiona adecvat. In cazul in care apar simptome ale unui AVC este necesar un tratament de urgenta, exact ca si in cazurile de infarct miocardic. Cu cat tratamentul medical este inceput mai curand dupa aparitia simptomelor, cu atat mai putine celule nervoase vor fi afectate permanent. Cheagul de sange se poate dezvolta intr-o artera ingustata care iriga creierul sau poate ajunge in arterele din circulatia cerebrala dupa ce a migrat de la nivelul inimii sau din orice alta regiune a organismului.

PUBLICITATE

Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*