Primul târg slow food din Geoparcul UNESCO Ţinutul Buzăului, în Piața Artizanilor din Berca

Produse eco de la fermă, cârnaţi de Pleşcoi, vin bio, brânzeturi artizanale, Melinișuri dulci din fructe crude cu miere şi multe poveşti gastronomice din Ţinutul Buzăului, la prima ediţie a Pieţei Artizanilor la care gurmanzii și iubitorii de produse tradiționale sunt invitați pe 6 și 7 mai, în comuna buzoiană Berca, să-și răsfețe ochii și papilele gustative.

 

Comunitatea Slow Food Buzău Land, în colaborare cu Asociaţia Ţinutul Buzăului (care reprezintă Geoparcul UNESCO Ţinutul Buzăului), organizează, în weekend-ul 6-7 mai, prima ediție a Târgului Slow-Food din Geoparcul UNESCO „Ținutul Buzăului”, eveniment în cadrul căruia se promovează zona ca destinaţie gastronomică și respect pentru mediul înconjurător, se susţin micii producători locali şi proprietarii de pensiuni care oferă turiştilor hrană sănătoasă și gustoasă obținută din ingrediente locale care pot satisface și cei mai pretențioși consumatori, transmit organizatorii.

Piaţa Artizanilor este primul târg din România care are standuri construite 100% din materiale reciclabile, organizatorii refolosind uşi vechi şi alte materiale de construcţie pentru a oferi o modalitate mai durabilă şi mai ecologică de prezentare a produselor, dar și o atmosferă rustică, în care vizitatorii vor simți „parfumul vremurilor de odinioară”, își vor putea aminti de vacanțele la bunici și vor respira aerul încărcat de miresmele lunii mai, unice, ale zonei.

 

Timp de două zile, vizitatorii pieţei vor putea degusta renumiții cârnaţi de Pleşcoi, picantul babic, covrigii de Buzău, vinul de Dealu Mare, își vor putea răsfăța papilele gustative cu Melinișurile dulci, obținute din fructe crude și miere printr-o metodă unică, brvetată în Europa, dar şi multe alte preparate culinare delicioase pregătite de restaurantele pensiunilor din zonă, multe dintre ele urmând reţete tradiţionale, transmise din generaţie în generaţie. De la  legume, fructe, specialităţi de miere, gemuri, zacuscă, brânzeturi maturate, mezeluri şi până la băuturile artizanale, sucuri de fructe, bere locală (faimoasa „Colţi Amber Ale” şi miedul), toate sunt bio, sănătoase, gustoase și arată apetisant, iar producătorii au în comun o abordare prietenoasă cu mediul şi respectarea principiilor slow food.

Micii producători le vor împărtăși o parte dintre secretele de preparare a produselor lor, iar în același timp vor avea ocazia să vizioneze o expoziţie geologică la standul dedicat Geoparcului Internaţional UNESCO Ţinutul Buzăului.

 

Pe lângă expoziţiile de produse alimentare şi de artă, Piaţa Artizanilor va fi un eveniment de familie, va oferi copiilor ateliere în care își vor putea exersa îndemânarea și își vor dezvolta gustul pentru frumos și pentru autentic.

Dor de Lână va ține atelierele de împâslire a lânii prin metoda umedă, iar fiecare participant va lua acasă creația realizată! Producătorilor locali li se oferă oportunitatea de a-și face cunoscute produsele și ospitalitatea, iar în același timp este promovat Ținutul Buzăului, depozitarul unor comori naturale unice și a unor priveliști care-ți pot tăia răsuflarea de uimire…

Nu vor lipsi artiştii locali, iar o expoziţie de produse meşteşugăreşti va evidenţia talentul artistic al comunităţii şi va sensibiliza asupra importanţei susţinerii artizanilor din regiune.

 

Thorsten Kirschner

Piaţa Artizanilor din Berca, construită de bavarezul Thorsten Kirschner, stabilit în Buzău în urmă cu zece ani și care deține la Rătești, un frumos conac, și Jos Volkers, un artist olandez stabilit în Munții Buzăului, este o oportunitate de a prezenta bogatele tradiţii culinare şi diversele produse locale din Buzău, dar şi de a crea beneficii economice pentru comunitatea locală.

„Prin colaborarea între Comunitatea Slow Food Buzău Land şi Geoparcul Internaţional UNESCO Ţinutul Buzăului, creăm o platformă pentru ca artizanii alimentari locali să îşi prezinte produsele unice şi pentru ca vizitatorii să descopere şi să aprecieze bogăţia gastronomiei buzoiene. Obiectivul nostru este de a promova dezvoltarea durabilă şi conservarea culturii şi patrimoniului local. Prin organizarea Pieţei Artizanilor, sperăm să sprijinim micii producători locali, să promovăm agricultura durabilă şi să sensibilizăm publicul cu privire la importanţa protejării mediului înconjurător”, explică Thorsten Kirschner, unul dintre iniţiatorii proiectului.

 

Dezvoltarea durabilă este obiectivul principal al Geoparcului UNESCO „Ținutul Buzăului, ca de altfel a oricărui geoparc, iar „asta înseamnă multe, de la protecţia mediului, la educaţie şi economie. Turismul este esenţial pentru o zonă aşa bogată în atracţii ca Ţinutul Buzăului, iar mâncarea locală şi tradiţională este cu adevărat o experiență, deoarece turiştii pot gusta alimente şi băuturi pe care nu le-au încercat niciodată înainte. Folosind patrimoniul culinar se pot chiar crea tururi şi evenimente gastronomice care atrag vizitatori şi îi introduc în bucătăria locală. De aceea, Târgul Artizanilor poate dezvălui multe despre istoria şi moştenirea regiunii, fiind o pârghie pentru dezvoltarea durabilă şi responsabilă în turism, prin promovarea produselor locale şi a practicilor de producţie eco şi curate. Vă aşteptăm să vă bucuraţi de o experienţă culinară unică, într-un mediu plăcut şi prietenos, unde veţi avea ocazia să descoperiţi arome autentice şi să încercaţi o varietate de produse naturale şi tradiţionale. În plus, veţi avea oportunitatea de a cunoaşte producători locali, să «gustaţi» din poveştile acestora şi să învăţaţi despre modul în care ei produc bunătăţi cu pasiune şi dedicaţie”, a subliniat Irina Ţirdea, reprezentantă Asociaţia Ţinutul Buzăului.

 

Cu ocazia organizării primei ediții a Pieţei Artizanilor, Asociaţia Ţinutul Buzăului lansează și prima ediţie online a revistei gastronomice a Geoparcului, intitulată „Ţinutul, bucată cu bucată”, precum seria de clipuri gastronomice de pe canalul YouTube al Geoparcului. Secretele longevității și bucatelor gustoase pot fi descoperite descărcând revista gratuit: https://tinutulbuzaului.org/harti-si-carti.

Comunitatea Slow Food Buzău Land reuneşte fermieri, producători de alimente, pensiuni agroturistice şi restaurante de pe teritoriul Geoparcului Internaţional UNESCO Ţinutul Buzăului şi din împrejurimi, dar şi iubitori de hrană sănătoasă şi sustenabilă.

Comunitatea este acreditată oficial şi face parte din reţeaua internaţională eco-gastronomică Slow Food, cu peste 100.000 de membri în întreaga lume.

 

Slow Food Buzău Land este o platformă de promovare a producţiei artizanale de alimente de calitate, care respectă cele 3 principii slow food: alimente de calitate, gustoase şi sănătoase; producţie care nu dăunează mediului înconjurător; preţuri corecte pentru consumatori şi echitabile pentru micii producători.

Membrii comunităţii beneficiază de promovare atât pe website-ul Slow Food Buzău, cât şi prin diverse evenimente organizate de comunitate.

Pentru a putea face parte din reţea, producătorii locali de legume şi fructe trebuie să adopte metode cât mai naturale, fără a folosi îngrăşăminte chimice şi conservanţi, iar fermele de animale şi produse lactate trebuie să respecte anumite principii de bunăstare a animalelor. La rândul lor, producătorii de alimente şi băuturi trebuie să folosească cel puţin o treime din ingrediente din producţie locală şi naturală, să nu folosească aditivi, plante modificate genetic sau ingrediente ultraprocesate.

 

Asociaţia Ţinutul Buzăului manageriază Geoparcul Internaţional UNESCO Ţinutul Buzăului în parteneriat cu Consiliul Judeţean Buzău şi Universitatea din Bucureşti.

În perioada 2020-2022, alături de Consiliul Judeţean Buzău şi  Universitatea din Bucureşti, Asociaţia Ţinutul Buzăului a realizat demersurile pentru dobândirea statutului de Geoparc Internaţional UNESCO pentru acest teritoriu.

Asociaţia include specialişti în geologie, ştiinţe socio-culturale, dezvoltare sustenabilă, arii protejate, educaţie, design grafic, IT, implicarea comunităţii, management de destinaţie şi conservarea patrimoniului natural şi cultural. Scopul lor este de a îmbunătăţi calitatea mediului şi viaţa comunităţilor din zonă, dezvoltând capacitatea acestora de decizie şi mobilizare şi promovând dezvoltarea turismului alternativ și durabil, în armonie cu mediul.

 


Adaugati un comentariu


 

*