Producatorii de medicamente generice cer suplimentarea finantarii compensatelor

8 februarie 2017 | 0 comentarii |

In cazul in care Ministerul Sanatatii nu va asigura aceasta finantare, producatorii spun ca 500 de medicamente generice ar putea disparea din farmaciile si spitalele romanesti.

 

Dragos Damian,

Dragos Damian,

Anuntul facut, zilele acestea, de ministrul Sanatatii privind adaugarea pe lista de compensate a 12 medicamente noi, folosite in tratamentul afectiunilor oncologice, hematologice si al pacientilor cu hepatita C, a fost urmat de o prima reactie din partea producatorilor de medicamente generice, care au salutat aceasta initiativa, dar au precizat ca actualizarea listei de compensate trebuie sa fie insotita si de o suplimentare a fondurilor alocate. In caz contrar, masura va fi benefica doar partial pentru pacienti, deoarece ar avea repercursiuni negative pentru producatori, care ar fi nevoiti sa suporte costurile noilor medicamente prin taxa clawback, iar in acest context, nu ar mai putea sustine medicamentele ieftine pe piata farmaceutica romanesca. Dragos Damian, presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), a precizat ca ar fi vorba de cel putin 600 de milioane de lei alocati suplimentar dupa actualizarea listei de compensate, in caz contrar, Romania riscand sa piarda circa 500 de medicamente, care nu vor mai fi accesibile pe piata, din cauza conditiilor care ii defavorizeaza pe producatori.

 

medicamenteDragos Damian a reamintit in acest context faptul ca in ultimii trei ani au fost introduse pe lista de compensate peste 50 de medicamente noi, insa nu au fost operate si suplimentari de fonduri pentru plata acestora, astfel ca, din 2014, noile medicamente sunt platite de producatori, prin taxa clawback.

Presedintele APMGR a mai precizat ca inca din 2011, fondurile alocate platii medicamentelor compensate sunt in valoare de 6 milioane de lei pe an, insa intre timp, necesarul a ajund la 8 miliarde de lei, la finalul anului trecut. Pentru ca fondul alocat medicamentelor compensate nu a fost modificat, s-a majorat taxa clawback, masura ce a avut ca efect disparitia de pe piata a circa 2.000 de medicamente care au devenit astfel nerentabile si au fost retrase de producatori.

Dragos Damian mai spune ca noua actualizare a listei de compensate trebuie sa fie insotita de o majorare cu cel putin 600 de milioane de lei a fondurilor alocate platii medicamentelor dar si de instituirea unei taxe clawback diferentiate, in asa fel incat producatorii de generice,  care au si fabrici in Romania, sa plateasca un clawback predictibil.

 

medicamente-controlPresedintele APMGR avertizeaza ca exista riscul ca alte 500 de medicamente ieftine sa dispara de pe piata romaneasca si, in acelasi timp, Romania risca sa piarda investitii importante ale companiilor farmaceutice. Fabricile de medicamente nu isi vor mai putea continua activitatea, fiind „sufocate” de suprafiscalizare, iar in cazul in care nimic nu se va schimba in acest sens, vor fi nevoite sa isi mute activitatera in alte state. „Nu se pot face investitii in personal calificat, in operatiuni industriale, in laboratoare, in centre clinice si de cercetare, si in acelasi timp sa se plateasca o taxa pe venituri de 20 la suta. In cele din urma, chiar pacientii sunt cei care vor avea de suferit, pentru ca vor avea acces la medicamente doar pe hartie, dar nu le vor gasi nici pe cele de ultima generatie, nici pe cele generice, care sunt esentiale in protocoalele terapeutice”, a declarat Dagos Damian.

In trimestrul patru al anului trecut, taxa clawback a crescut la aproape 19 la suta, fata de sub 15 la suta cat era in trimestrul trei, iar producatorii de medicamente se asteapta ca anul acesta sa depaseasca pragul de 25 la suta.

 


Adaugati un comentariu


 

*