Prof. univ. dr. Mircea Beuran, noul președinte al Academiei de Științe Medicale

18 noiembrie 2023 | 0 comentarii |

Renumitul medic chirurg a fost ales în această funcție pentru un mandat de patru ani, în cadrul Adunării Generale a Academiei de Științe Medicale.

 

Prof dr Mircea Beuran

Academia de Științe Medicale (ASM) a organizat vineri, 17 noiembrie, Adunarea Generală (AG) a forului academic, în cadrul căreia au fost aleși noii membri ai Biroului Executiv. Prof. dr. Mircea Beuran, membru ASM din 2013 și viceoreședinte în mandatul 2019-2023, a fost ales în funcția de președinte al ASM, cu 90 de voturi „pentru” și 3 „împotrivă”. În următorii patru ani, acesta va conduce forul științific academic alături de prof. dr. Ion-Victor Bruckner, prof. dr. Florian Popa și prof. dr. Virgil Păunescu – vicepreședinți, respectiv, prof. dr. Emanoil Ceaușu – secretar general, aleși, de asemenea, cu majoritatea voturilor membrilor AG.

Aș vrea să mulțumesc mult colegilor mei pentru încrederea acordată, dar și pentru că ne-au susținut în acțiunile începute acum trei ani, când am ocupat funcția de vicepreședinte executiv al ASM, pentru promovarea rezultatelor științifice din domeniile lor de activitate. Ne-am propus să continuăm dezbaterile științifice, mesele rotunde din domeniile noastre de activitate, medical, farmaceutic, biologie sau științe agronomice, să dezvoltăm relațiile cu colegii români din afara granițelor, dar și cu cercetătorii straini cu care avem parteneriate mai vechi”, a declarat prof. dr. Mircea Beuran, după învestirea în noua funcție.

 

Noul președinte al Academiei de Științe Medicale mai spune că, împreună cu noua echipă, în acest mandat ne dorim să susținem și să promovăm studiile cu caracter medical, științific, ale specialiștilor, membri ai Academiei, cercetători, farmaciști, dar și a colectivelor pe care le conduc. Și, de asemenea, considerăm foarte important să dezvoltăm cursuri de educație medicală pentru a face cunoscute rezultatele din domeniul  inteligenței artificiale. În acest sens, am vrea chiar de la începutul anului viitor, să organizăm cursuri de inițiere în domeniul inteligenței artificiale și apoi să le dezvoltăm aplicat pe diferite specialități, în așa fel încât să se ințeleagă plusurile și minusurile acestei etape de dezvoltare, în investigarea și  aplicarea unor  tehnici cu ajutorul inteligenței artificiale. Dorim să continuam și să prezentăm publicului, prin serii de conferințe și mese rotunde, noutăti din lumea medicală, tehnologii și molecule noi, astfel încât, la congresul aniversar, cu ocazia implinirii a 90 de ani de activitate a  Academiei de Științe Medicale, să putem prezenta rezultatele deosebite obținute de românii din țară și din străinătate în specialitățile pe care le reprezintă”, a transmis prof. dr. Mircea Beuran, noul președinte al ASM.

 

În cadrul Adunării Generale au fost acordate și premiile Academiei de Științe Medicale pentru cărți, tratate, monografii de specialitate apărute în anul 2022:

Premiul „Ştefan Milcu” a fost acordat, pentru lucrarea „Profesorii Mei”, autor Benone Duțescu;

Premiul „Ion Pavel”: „What is new in gastroenterology and hepatology”, sub redacția Ioanei Sporea și Alinei Popescu;

Premiul „Francisc Rainer”: „Antropologie și medicină”, coordonatori Andrei Kozma, Cristiana Glavce, Constantin Bălăceanu-Stolnici;

Premiul „Ion Cantacuzino” 2023: „Ultrasonografia clinică a abdomenului”, autor Radu Ion Badea;

Premiul „C. C. Iliescu” 2023: „Semiologie chirurgicală”, sub redacția lui Ionică Daniel Vîlcea și Cecil Sorin Mirea;

Premiul pentru Excelență: „Reumatologie” (vol.I și II), autor Paulina Lucia Ciurea.

 

Academia de Ştiinţe Medicale a fost înfiinţată la 17 aprilie 1935, prin Legea 91, votată de Camerele legiuitoare ale României, şi promulgată prin Decretul Regal nr. 1076 din 1935, având scopul de a contribui la progresul cunoștințelor științifice în domeniul medicinei umane și altora, care au legătură cu medicina, și a le dezvolta în România, de a studia și a discuta obiectivele științifice ale organizării sanitare, asistenței și asigurărilor sociale și a-și da avizul pe baza concluziilor stabilite.

La înfiinţare, Academia de Ştiinţe Medicale număra 41 de membri, personalităţi validate de plenul Academiei. Acest for științific are membri de onoare, membri titulari şi membri corespondenţi, .

Între președinții acestui for științific s-au numărat: prof. dr. Constantin Angelescu (1935-1948); acad. Aurel Moga (1969-1977); acad. Constantin Arseni (1984-1989); acad. Ştefan Milcu (1990-1997); acad. Nicolae Cajal (1997-2004); prof. dr. Dan Enăchescu (2004-2006); acad. Laurenţiu Mircea Popescu (2006-2011), prof. dr. Irinel Popescu (2011-2019); prof. dr. Mircea Ifrim (2019-2023), iar prof. dr. Mircea Beuran va ocupa această duncție în perioada 2023-2027.

 


Adaugati un comentariu


 

*