Elitele neurochirurgiei din țară și din străinătate și-au dat întâlnire la Târgu Mureș

19 octombrie 2023 | 0 comentarii |

Timp de trei zile, la UMFST Târgu Mureș, neurochirurgi din țară și din străinătate participă la cea de-a 48-a ediție a Congresului Societății Române de Neurochirurgie și a 27-a ediție a Cursului Francez în Neurochirurgie.

 

Specialiști din țară și din străinătate, nume de referință în domeniul neurochirurgiei și al neuroștiințelor, se află, în perioada 18-21 octombrie 2023, participă la Congresul Societății Române de Neurochirurgie și la Cursul Francez de Neurochirurgie, care se desfășoară la Universitatea de Medicină, Farmacie și Științe și Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade” din Târgu Mureș, în format hibrid – fizic și online.

În deschiderea evenimentului, care a avut loc la Facultatea de Farmacie din cadrul UMFST Târgu Mureș, președintele prof. univ. dr. Adrian Bălașa, președintele Congresului Societății Române de Neurochirurgie, a precizat că „tema generală a congresului nostru va acoperi întregul spectru al patologiei neurochirurgicale, inclusiv concepte noi precum tratamentul individualizat sau chirurgia minim invazivă, care devin încet, dar sigur, noul status quo în lumea medicală. Prin acest Congres, am dori să îmbinăm tradiția noastră bogată în această specialitate, cu simbolul cercetării și modernizării. Totodată, sperăm să fie și o ocazie excelentă pentru specialiști de a împărtăși propriile experiențe, de a genera idei, de a dezvolta noi colaborări și de a încuraja promovarea proiectelor de cercetare în domeniul medical”.

 

Prof. univ. dr. Adrian Bălașa a ținut să menționeze că „activitatea neurochirurgicală de la Târgu Mureș, una dintre cele mai vechi din România, a început în 1945 sub coordonarea prof. Miskolczi, discipolul laureatului Premiului Nobel Ramon y Cajal”, iar între timp a suferit „transformări majore, reprezentând astăzi una dintre cele mai importante școli de neurochirurgie din România”.

Amintind că Târgu Mureș este un centru multicultural cu o bogată tradiție și repere istorice, profesorul Bălașa a subliniat că „Biblioteca Teleki-Bolyai găzduiește una dintre puținele copii existente ale primei ediții a lui Thomas Willis, «Cerebri Anatome», publicată în 1664, prima lucrare scrisă care descrie și ilustrează Cercul lui Willis, de asemenea, inventând ulterior termenul de «neurologie». Partenerul nostru, Universitatea de Medicină, Farmacie, Știință și Tehnologie George Emil Palade a fost înființată în 1945 prin decret regal și este considerată una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior și cercetare din România, mândrindu-se cu statutul său multicultural și multilingvistic. În prezent, oferă educație de înalt nivel pentru mai mult de 10.000 de studenți”, a punctat dr. Bălașa.

 

Prezent la eveniment prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul UMFST Târgu Mureș, le-a urat bun venit participanților și a aformat că este onorat că în universitatea pe care o conduce se desfășoară un eveniment de o asemenea anvergură în domeniul neurochirurgiei, care cunoaște o dezvoltare spectaculoasă în ultimii ani.

„Este un lucru deosebit pentru Universitatea noastră să găzduiască un congres de o asemenea amploare. Este un congres cu o tradiție de 48 de ani, ceea ce înseamnă consecvență și consistență, dar în egală măsură înseamnă și perspectivă. Aveți o specialitate deosebită, pentru că dincolo de acea sculptură a creierului, ați reușit să faceți din această specialitate medicală, rezervată până de curând doar anumitor centre universitare, una accesibilă pacienților și fără a-i diminua din valoare și din elitism mi se pare un lucru extraordinar că astăzi există, în multe centre medicale, neurochirurgi care operează foarte bine. Nu este deloc o diluare a specialității, ci este un lucru normal și natural, care vine ca urmare a unei activități de formare și coordonare bine pusă la punct la nivel de societate”, a afirmat prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul UMFST „G. E. Palade” Târgu Mureș.

 

Rectorul UMFST și-a exprimat încrederea într-un viitor medical performant pentru România, realizabil prin contribuția generațiilor tinere, capabile să asimileze informații calitative și cantitative, atât în domeniul medical cât și tehnologic, dar a ținut să sublinieze că deși există numeroase investiții în spitalele din țară, „dincolo de bani, rămâne resursa umană care este, probabil, cea mai complicată, cea mai greu de manageriat și cea mai puțin predictibilă. Îi îndemn pe tinerii medici din România să încerce să rămână în țară pentru că este nevoie de ei, a punctat Azamfirei.

Prof. univ. dr. Lukas Rasulic, reprezntantul Asociației Europene a Societăților de Neurochirurgie, și prof. univ. dr. Ștefan Ioan Florian – vicepreședinte Federația Mondială de Neurochirurgie, au apreciat ținuta elitistă a evenimentului și lucrările științifice aduse în atenția participanților la aveniment, care au putut viziona și un film despre evoluția UMFST și a neurochirurgiei la Târgu Mureș, exprimându-și totodată speranța că așa cum a spus rectorul UMFST, cât mai mulți tineri din România vor îmbrățișa cariera medicală și se vor specializa în neurochirurgie dar mai ales vor alege să profeseze în România.

 

În prezența lectorilor din țară și din străinătate, specialiști renumiți în domeniul neurochirurgiei și al neuroștiințelor, conf. univ. dr. Horia Pleș -președinte Societatea Română de Neurochirurgie (SRN), a precizat că programul științific din acest an al evenimentului de la Târgu Mureș este foarte interesant, amintind totodată că luna octombrie este bogată în evenimente dedicate activităților neurochirurgicale. „A început cu Congresul European de la Barcelona, a continuat cu o mică sărbătoare la 40 de ani de neurochirurgie la Oradea, a urmat al V-lea Congres de Neuroștiințe de la Iași, acum are loc acest eveniment foarte important pentru Societatea Română de Neurochirurgie, iar nu peste mult timp, la Belgrad, va avea loc celebrarea a 100 de ani de neurochirurgie în Serbia”, a spus dr. Pleș.

Referitor la cel de-al 27-lea Curs Francofon, desfășurat precongres, președintele SRN a afirmat că a fost „o adevărată plăcere” să constate că „toți lectorii s-au prezentat foarte bine” și au permis întrebări atât în limba franceză, cât și engleză și română pentru cei care nu stăpâneau foarte bine limba franceză, dar s-a arătat dezamăgit de numărul mic de tineri prezenți la curs.

Programul științific al congresului se poate consulta pe site-ul: https://rsncongress2023.ro/congress-scientific-program.html

 


Adaugati un comentariu


 

*