Fostul sediu al Bobliotecii Județene „V. Voiculescu” va deveni Centru Expozițional Cultural Turistic (GALERIE FOTO)

19 octombrie 2023 | 0 comentarii |

Cel puțin în primii cinci ani după finalizarea lucrărilor de reabilitare, clădirea de patrimoniu va oferi buzoienilor și nu numai lor o experiență aparte, îi va ajuta să cunoască și să descopere Buzăul turistic, istoric și cultural.

 

Clădirea monument istoric a Bibliotecii Judeţene „Vasile Voiculescu” din Buzău, aflată într-un amplu proces de consolidare, reabilitare și modernizare cu fonduri europene, începând din iunie 2022, ar fi trebuit finalizată înainte de sfârşitul anului 2023. Lucrările vor întârzia însă cu cel puțin câteva luni, din cauza unor situații „speciale” întâlnite în teren. Constructorul spune că acestea nu puteau fi prevăzute în faza de proiectare și a fost necesară identificarea unor noi soluții tehnice, pentru care a fost nevoie și de obținerea unor noi aprobări ale Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice, care au dus la sistarea temporară a lucrărilor și implicit, la întârzieri.

Aflat în inspecție pe șantier, împreună cu reprezentantul constructorului, președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu a admis că întârzierile au fost „justificate” și chiar s-a declarat însă mulțumit că „se lucrează intens pe şantier. Sunt în jur de 60 de muncitori care lucrează atât în interior cât și în exterior, la fațadă”.

Președintele CJ Buzău și-a exprimat convingerea că „în anul 2024, clădirea va fi redată publicului”.

 

Principalele elemente neprevăzute în proiectul inițial și care au fost descoperite pe șantier au apărut la subsolul și la mansarda clădirii. La subsol, în timpul lucrărilor s-au descoperit urmele unei vechi crame, iar pentru ca acolo să fie amenajate noi spații utile a fost necesară găsirea unei noi soluții tehnice. Proiectanţii și administraţia judeţului au căzut de acord că aici este oportună amenajarea unui spaţiu destinat prezentării vinurilor din zona Pietroasa. Așa s-au câștigat, spune managerul de proiect, 250 de metri pătrați utili, în care vor putea fi amenajate expoziții, iar în două dintre încăperi va fi amenajată, în premieră, o vinotecă.

„Pe parcursul săpăturilor s-a descoperit că acolo a existat, la subsol, o cramă, asociată funcţionalității vechii clădiri. Tocmai de aceea, am găsit potrivit să redăm acestui spațiu destinaţia de cramă, pentru că se pliază foarte bine şi pe profilul judeţului”, a explicat managerul de proiect, Liliana Nicolae.

Mansarda a reprezentat o altă piatră de încercare pentru constructor, fiind nevoie de o atenție sporită pentru consolidarea clădirii, etapă care se încheie astăzi.

 

Președintele CJ Buzău a felicitat constructorul pentru lucrările „extrem de migăloase” executate, menționând că principalele provocări au fost recuperarea și valorificarea subsolului, restaurarea și consolidarea mansardei, redarea aspectului original al aulei și menținerea stilului arhitectural original al fațadei clădirii.

Clădirea fiind foarte veche și neintervenindu-se la ea, practic, niciodată pentru o reabilitare totală, au fost tot felul de probleme. La un moment dat exista chiar riscul de prăbuşire a acestei clădiri și tocmai de aceea Consiliul Judeţean a accesat fonduri europene, ca să putem să reabilităm această clădire. Costurile sunt destul de ridicate, aproximativ 20 milioane lei, din care 17 milioane provin din fonduri europene, iar restul din fonduri proprii ale Consiliului Judeţean. După finalizarea lucrărilor, clădirea va avea, în total, 2.600 mp suprafaţă utilă și 55 de spaţii expoziţionale bine definite. Va fi un centru expozițional turistic, istoric și cultural”, a precizat Petre Emanoil Neagu care s-a declarat convins că, la final, acest monument istoric aflat până de curând în prag de păbușire își va recăpăta strălucirea și va fi un reper arhitectural, cultural și istoric pentru Buzău și pentru România.

 

Potrivit constructorului, lucrarea este una complexă, pentru că s-a intervenit pentru restaurarea unui monument istoric, o clădire foarte veche care prezenta risc de prăbușire. Între motivele care au dus la prelungirea termenului de finalizare a lucrărilor este faptul că la subsolul clădirii au fost identificate anumite probleme de structură și rezistență care au impus noi lucrări pentru reamenajarea spaţiului nefolosit. „Având în vedere că structura a fost foarte deteriorată în timp, am fost nevoiţi să luăm măsuri speciale de refacere a structurii de rezistenţă”, a precizat ing. Ionel Gagu, reprezentantul firmei care execută lucrările.

Clădirea va beneficia de dotări speciale pentru protecţia împotriva incendiilor, dar și de lift, pentru facilitarea deplasării persoanelor cu deficiențe motorii. „În partea de subsol, pentru partea de carte rară există un sistem de stingere de tip Novec cu gaze rare. Chiar dacă ar izbucni un incendiu, toată partea de documente rare ar fi asigurate datorită acestui sistem inovativ în Buzău. La parter, în aulă, elementul cel mai important din punct de vedere al arhitecturii acestei clădiri, toate elementele florale vor fi acoperite cu foiţă de aur”, a detaliat Ionel Gagu, care nu a putut preciza însă un termen pentru finalizarea lucrărilor.

 

Președintele CJ Buzău a menționat că, după renovare, clădirea monument istoric va avea 700 de metri pătrați utili câștigați în plus, prin amenajările de la subsol și mansardă, dar și o nouă destinație, aceasta fiind o condiționalitate pentru accesarea fondurilor europene.

După ce se termină construcţia, 5 ani de zile, acest spaţiu nu va fi bibliotecă. Aici va funcționa Centrul Expozițional Turistic și Cultural al Buzăului, care va fi integrat într-o rețea turistică și va dispune de 55 de spații expoziționale dotate cu vitrine inteligente. La subsol va fi expoziţia de manuscrise vechi, care vorbesc despre istoria municipiului și a judeţului Buzău. Pentru expoziții de cramă şi vinuri vor fi două încăperi asemănătoare unei crame. La parter se va păstra aula «Bazil Iorgulescu», unde vor avea loc manifestări culturale. Tot la parter vor vor fi amenajate săli cu funcționalitate diversă, dotate cu tehnologie modernă. La etaj vor fi amenajate expoziții și ateliere de creație, iar mansarda, folosită până acum ca spațiu de depozitare, va deveni funcțională. Vor fi expoziţii care vor aduce în atenția turiștilor toată istoria județului, prezentarea obiectivelor turistice din Geoparcul UNESCO, dar și povestea Stațiunii Sărata Monteoru”, a precizat Petre Emanoil Neagu.

Ulterior, Biblioteca Judeţeană „Vasile Voiculescu”, care acum funcţionează într-un spaţiu închiriat într-un centru comercial de la periferia municipiului Buzău, alături de alte instituţii, ar putea reveni în clădirea din centrul orașului.

 

Credit foto – Ciprian Sterian; Machete – CJ Buzău


Adaugati un comentariu


 

*