Monument istoric și reper al culturii buzoiene, Biblioteca Județeană „V. Voiculescu” a intrat într-un amplu proces de reabilitare

6 iunie 2022 | 0 comentarii |

Fosta casă a marelui moșier Constantin Garoflid, actualul sediu al Bibliotecii Județene „Vasile Voiculescu”, o bijuterie arhitectonică a secolului trecut, își va recăpăta strălucirea de odinioară și va beneficia în plus de modernizări funcționale adaptate zilelor noastre. 

 

Sediul Bibliotecii Județene din Buzău, monument istoric de o frumusețe rară, o emblemă a culturii și spiritualității buzoiene a intrat, oficial, în reparații capitale. Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean Buzău, în subordinea căruia funcționează instituția de cultură, a semnat la sfârșitul săptămânii trecute Ordinul de începere a lucrărilor. Astăzi, a predat amplasamentul firmei Concas, care s-a angajat ca până la finalul anului 2023 să readucă edificiul arhitectural construit în 1914, după un proiect al arhitectului Grigore Cerchez, la strălucirea de altădată. În plus, instituției de cultură i se vor adăuga noi funcționalități, adaptate secolului XXI.

Devenită sediu al Bibliotecii Județene „Vasile Voiculescu” în anul 1984, fosta casă a inginerului agronom și economist Constantin Garoflid, mare moșier și fost ministru al Agriculturii în mai multe rânduri, primul președinte al Academiei de Agricultură din România și președinte al Institutului de Cercetări Agronomice, ajunsese într-o stare avansată de degradare.

 

Proiectul, pentru care s-a semnat contractul de finanțare încă din 2018, presupune lucrări ample de consolidare, reabilitare și modernizare, care vor transforma edificiul într-o instituție de cultură cu valențe moderne multiple, ancorate în dinamica europeană a prezentului și chiar a viitorului.

Potrivit președintelui CJ Buzău, este vorba despre o investiție amplă, pentru care cea mai mare parte din suma necesară vine de la Uniunea Europeană.Biblioteca Județeană «Vasile Voiculescu» este o clădire de patrimoniu, reprezentativă pentru județul Buzău. Risca să fie pierdută, pentru că era într-un stadiu avansat de degradare, după ce a fost afectată de marile cutremure. Am reușit să începem lucrările de consolidare și reabilitare cu bani europeni. Valoarea eligibilă a proiectului este de aproximativ 4 milioane de euro, la care se adaugă o contribuție a Consiliului Județean de circa 500.000 de euro. Cred că este important ca această clădire, care face parte din patrimoniul cultural, din istoria noastră, să fie reabilitată în totalitate, să fie readusă la strălucirea de altă dată și să fie redată circuitului Patrimoniului cultural și turistic”, a spus președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu.

 

Se vor realiza lucări de consolidare și hidroizolație a clădirii, lucrări de restaurare la interior și exterior, se vor reabilita și chiar înlocui principalele rețele de utilități, la interior se vor monta instalații și echipamente care vor asigura climatizarea, siguranța la incendii și efracție, iar o parte specială a lucrărilor de reabilitare va fi reprezentată de lucrările de restaurare și remodelare a fațadelor, care trebuie să respecte modelul arhitectural inițial.

Potrivit constructorului, lucrările constau în „consolidarea clădirii, care are probleme deosebite de structură. De asemenea, se va schimba tot ce înseamnă tâmplărie exterioară și se va reface tâmplăria interioară. Se va recupera acest mozaic, bucată cu bucată, pentru a-l pune la loc. Ce nu vom putea recupera vom înlocui cu aceleași elemente. Se vor instala și sisteme audio-video și toată partea de date-voce, la nivelul anului 2022. Partea cea mai grea din toată lucrarea o reprezintă însă finisajele. Toate decorațiile vor trebui refăcute și vor fi lucrate cu foiță de aur. Lucrarea este de nivel mediu ca execuție, iar împreună cu echipa vom reuși să o finalizăm așa cum trebuie, până în noiembrie 2023”, s-a angajat Ionel Gagu, reprezentantul firmei care va executa lucrările, aceeași care a executat și reabilitarea Muzeului Județean.

 

Transformarea imobilului va fi una radicală, iar lucrările vor pune în valoare potențialul arhitectural și elementele originale ale construcției, iar în plan secundar, în noua Bibliotecă Județeană „Vasile Voiculescu” vor avea loc servicii culturale cu un grad mare de noutate, cum ar fi un spațiu multimedia specific realității augumentate, în care cu ajutorul tehnologiilor moderne, vizitatorii vor putea pătrunde într-un univers cultural, turistic și social cu totul special.

În plus, vor fi aduse în prim-plan toate destinațiile pe care clădirea le-a avut de-a lungul timpului, iar spațiile interioare „vor fi dotate și amenajate corespunzător, cu mobilier de expunere (rafturi, vitrine, panouri) pentru punerea în valoare a patrimoniul mobil (manuscrise, cărți rare, colecții deosebite etc), vor fi prezentate filme documentare legate de aceste destinații, ziare și cărți de colecție legate de destinația spațiului”, se arată într-un comunicat al Consiliului Județean Buzău.

 

Noua Bibliotecă Județeană „Vasile Voiculescu” va fi prevăzută și cu echipamente de marketing și de promovare a obiectivului de patrimoniu restaurat, astfel că va putea fi vizitată fizic și virtual, iar activitățile conexe care se vor desfășura aici vor avea ca obiectiv punerea sa în valoare. Vzitatorii vor putea afla, printre altele, că imobilul a fost construit în 1914 și inițial a fost casa marelui moșier Constantin Garoflid, inginer agronom și economist, fost ministru al agriculturii în perioada interbelică, în guvernele Averescu și Brătianu, sau că dispune de un patrimoniu bogat și deține lucrări și manuscrise unicat.

Confiscată de comuniști, bijuteria arhitecturală din centrul Buzăului a fost folosită apoi ca sediu al Administrației Publice Buzău aparținând Ministerului Finanțelor, ca Palat al Administrației Financiare, dar și ca sediu al unor întreprinderi şi instituții precum Legume-Fructe, Avicola, Vinalcool, Direcția Județeană pentru Agricultură, Consiliul Popular Orășenesc Buzău, Inspectoratul Județean de Miliţie. Din fericire, începând cu anul 1984 a găzduit Biblioteca Judeţeană.

 

FOTO: CIPRIAN STERIAN


Adaugati un comentariu


 

*