Medicul dermatolog Andi Rizoiu ne învață cum să ne bucurăm de vară fără „dureri”

6 iunie 2022 | 0 comentarii |

Arsurile solare, clorul din piscine și melanomul sunt cele mai frecvente probleme dermatologice cu care ne putem confrunta în perioada verii, iar medicul dermatolog buzoian ne sfătuiește cum să le prevenim.

 

Dr Andi Cristian Rizoiu

Primele zile de vară calendaristică ne trimit cu gândul la vacanță, la soare, la mare, dar medicii ne atrag atenția că pentru a ne putea bucura de zilele însorite fără „dureri” este necesar să ținem cont că dacă nu ne protejăm de caniculă, ne punem sănătatea în pericol. Expunerea prelungită la soare, chiar și atunci când temperaturile sunt mai suportabile, comportă riscuri pe care dr. Andi Cristian Rizoiu, medic primar dermatolog, Spitalul Județean de Urgență Buzău, ni le reamintește, sfătuindu-ne totodată cum să ne protejăm, pentru a nu ne transforma vacanța în coșmar și pentru a evita probleme de sănătate care ne-ar putea afecta pe termen lung.

Cea mai comună problemă cu care pacienții ajung la cabinetele medicilor dermatologi în perioada verii o reprezintă arsurile solare, generate de expunerea prelungită la soare, fie în timpul sesiunilor prelungite de bronzat, fie în timul altor activități desfășurate în aer liber, când soarele arde cu putere. „Arsurile solare se manifestă, în cele mai multe cazuri, prin apariţia unui eritem, o roşeaţă la nivelul zonelor fotoexpuse, însoţită de prurit – senzaţie de mâncărime, de căldură locală. Apar apoi leziuni veziculo-buloase pline cu lichid clar, friabile, care se rup uşor, apoi are loc descuamarea de la nivel cutanat” – explică dr. Rizoiu.

 

Pentru a evita apariția arsurilor solare, medicul dermatolog buzoian recomandă ca expunerea la soare să nu se facă în intervalul orar 10.00 – 18.00, deși majoritatea celor aflați în vacanță preferă să stea la plajă în cea mai mare parte a zilei. Medicul admite că expunerea la soare are și beneficii, dar atrage atenția că acestea există doar în lipsa exceselor. Cei mai vulnerabili sunt copiii cu vârste sub 5 ani, dar și persoanele de peste 50 de ani.

„Există această idee, care nu este greşită în totalitate, că un copil are nevoie de foarte mult soare pentru a-şi fixa calciul în oase. Nu trebuie exagerat însă cu expunerea copilului la soare. Este suficient să fie expus o perioadă cuprinsă între 5 şi 15 minute, de trei-patru ori pe săptămână, nici măcar în fiecare zi, în lunile de vară. Această expunere este suficientă pentru a se fixa calciul în oase. În rest, se poate juca afară, dar la umbră. Și la vârstnici este importantă expunerea la soare, pentru că previne osteoporoza. Soarele are şi efecte pozitive şi aș menţiona aici faptul că expunerea la soare creşte foarte mult nivelul de serotonină – hormonul fericirii; prin expunerea la soare se stimulează sinteza serotoninei”, mai spune medicul.

 

Foarte importantă este folosirea cremelor protectoare, care trebuie să aibă un factor de protecție cât mai ridicat. Dr. Andi Cristian Rizoiu recomandă ca acestea să fie cumpărate doar din farmacii și nicidecum de la tarabele din stațiuni sau de la vânzătorii ambulanți de pe plajă. „Cremele de protecție cumpărate din farmacie au avizul Ministerului Sănătăţii, au nişte studii clinice în spate, înainte de a fi comercializate. În plus, acestea sunt depozitate și păstrate în condiții corespunzătoare. Celelalte, pe care oamenii le achiziţionează de pe tarabă sau de pe plajă nu au aceste studii clinice în spate și nici nu știm unde și cum au fost ținute”, a subliniat medicul dermatolog.

Acesta recomandă, de asemenea, purtarea de pantaloni lungi și bluze cu mânecă lungă, pentru a evita expunerea directă a pielii la razele soarelui. „Este bine ca atunci când mergem prin soare să ne protejăm folosind haine cu mâneci lungi, pantaloni lungi, pălării/șepci și ochelari de soare. Toată lumea, atunci când dă soarele, are tendinţa de a purta pantaloni scurţi, tricouri, cămăşi cu mânecă scurtă, ceea ce nu este tocmai bine, pentru că pielea va fi expusă direct razelor solare. Deci, în această perioadă, ar trebui să ne acoperim pielea, nu să o dezvelim”, spune medicul.

 

Cel mai mare pericol la care ne expunem stând prea mult la soare, mai ales fără o protecție corespunzătoare, este însă cancerul de piele, care apare ca urmare a agresării termice a pielii, implicit a alunițelor preexistente. „Pielea este predispusă la formarea unor cancere cutanate. Între cele mai frecvente sunt carcinoamele bazocelulare sau spinocelulare, dar cele mai importante şi cele mai agresive sunt melanoamele care, din nefericire, în ultima perioadă, apar și la persoanele tinere care au suferit arsuri solare de-a lungul anilor. Trebuie să știm că o arsură solară surevnită în copilărie sau în perioada adolescenţei poate avea urmări grave asupra tegumentului şi poate să ducă la apariţia unor cancere cutanate, inclusiv melanom, care este, practic, cea mai agresivă tumoră pe care o poate avea organismul uman și a cărui incidență poate să crească atunci când expunerea la soare este exagerată”, atrage atenția dr. Andi Cristian Rizoiu.

 

Pericolele pândesc, în această perioadă, și la piscină. Pe de o parte ne poate afecta clorul folosit pentru dezinfectarea apei din bazin, iar pe de alta, infecțiile pe care le putem căpăta la nivel cutanat, de la ciupercile care se dezvoltă în medii umede și dermatofiți, până la e.coli sau trichomonas vaginalis. „La contactul cu apa mării apar mai puţine neplăceri. Dacă ar fi să recomandăm cuiva să se ducă la mare sau să se ducă la bazin, sau la ştrand, alegem sigur prima variantă. Neplăcerile care pot apărea atunci când folosim bazinele sau ştrandurile ţin în principal igiena necorespunzătoare și de dezinfectanţii care se folosesc periodic. Clorul are un efect nociv la nivel cutanat, atunci când este în cantitate mare, în special asupra persoanelor atopice, care sunt predispuse la alergii, dar și în contact cu transpirația, dacă nu se face duș înainte de intrarea în bazin. Ca urmare a scăldatului în apă cu prea mult clor, pacienţii se pot alege cu tot felul de dermatite de contact, de eczeme, de leziuni oculare care se pot manifesta sub forma conjunctivitelor etc., dacă ne gândim la faptul că după un an de restricții, piscinele vor fi din ce în ce mai aglomerate, atrage atenția medicul dermatolog Andi Rizoiu.

 

Pentru că anul trecut s-a stat mul mult în casă, oamenii au evitat aglomeraţia, dar acum, aglomerând foarte mult piscinele şi bazinele, riscul de a transmite și de a contracta infecţii bacteriene, infecţii fungice este mult mai mare. Cele mai frecvente infecţii sunt cele fungice, în special pitiriazisul versicolor. Am observat o creştere a incidenţei în această perioadă; el se manifestă sub forma unor macule maronii acoperite de o scuamă furfuracee. Eistă şi varianta apariţiei unor pete decolorate – sunt manifestări în cadrul aceleiași afecţiuni şi pacientul trebuie să ştie că este vorba despre o ciupercă. De asemenea, se pot lua verucile din bazin, dar mai frecvent de pe lângă bazin, atunci când copiii, în special, se joacă, umblă desculţi în jurul bazinelor şi treaba asta se întâmplă mai frecvent, deci există un risc  mai mare de a ne infecta atunci când avem o soluţie de continuitate la nivel tegumentar, fie că vorbim de o înţepătură, sau despre o tăietură sau chiar de o mică escoriaţie, în aşa fel încât germenele prin această poartă de intrare pătrunde mult mai uşor, urmând ca după aceea să se multiplice”, a mai explicat dr. Rizoiu.

 

Nu în ultimul rând, medicul dermatolog spune că o atenție deosebită trebuie acordată pielii feței, care este mai subțire și astfel devine mai vulnerabilă în fața razelor ultraviolete.

Trebuie să folosim aici gelurile de curăţare destinate exclusiv folosirii la nivelul feţei, să evităm săpunurile care usucă faţa și contribuie la generarea unor leziuni acneiforme sau agravează leziunile preexistente – mă gândesc la dermatită seboreică. Este bine, deci, să se folosească agenţi de curăţare la nivelul feţei şi, bineînţeles, creme fotoprotectoare cu factor de protecţie minim 30 – care asigură o protecţie de 97% sau unul cu FP 50 – 99%. Factorul de protecție peste 50 este mai mult o chestiune de marketing. Deci, ca să fim protejaţi de soare este suficient să aplicăm un produs de fotoprotecţie cu factor 30”, precizează medicul buzoian.

 

Dr. Rizoiu le recomandă persoanelor/pacienţilor care au anumite afecţiuni dermatologice, cum ar fi lupusul eritematos, folosirea cremelor cu un factor de protecţie cât mai înalt. Este important, de asemenea, ca în special la nivelul feţei, aceste creme să fie aplicate cu regularitate, din două în două ore dacă persoana respectivă nu intră în apă, iar dacă intră în apă mai des și obligatoriu atunci când iese din apă. „Totodată, persoanele care au fototip cutanat 1 sau 2 trebuie să îşi aplice creme cu factor de protecţie mai ridicat, iar ritmul de aplicare trebuie să fie altul față de persoanele care sunt mai brunete, de exemplu. Persoanele cu tenul deschis, persoanele cu ochii albaştri, părul blond sau roşcat sunt mai predispuse la arsuri solare, iar cele care au avut sau au în familie pe cineva cu cancer cutanat au un risc crescut de a dezvolta la rândul lor această afecțiune. Toate aceste persoane trebuie să-și aplice cât mai des cu putință creme de fotoprotecţie. Este de asemenea important ca înainte de expunerea la soare, cu câteva zile înainte, să folosim un agent exfoliant pentru ca pielea să capteze în alt mod razele solare, iar bronzul să fie uniform. Este indicat ca epilarea să nu se facă în ziua anterioară expunerii la soare, ci cu cel puțin 2-3 zile înainte, pentru ca porii să nu fie deschiși și să faciliteze crearea unor leziuni inflamatorii care, în contact cu soarele, să pigmenteze locul respectiv”, a punctat medicul.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*