SCJU Târgu Mureș a înființat prima rețea de screening de cancer de col uterin din România

6 iunie 2022 | 0 comentarii |

Prin proiectul „Program de prevenţie, depistare precoce şi tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru”, finanțat exclusiv din fonduri europene, peste 170.000 de femei din șase județe vor beneficia de servicii medicale de screening gratuite.

 

Cancerul de col uterin este al patrulea cel mai frecvent tip de cancer depistat în rândul femeilor din intreaga lume și reprezintă aproximativ 8% din totalul cazurilor și deceselor cauzate de cancer. Este determinat de mutațiile din ADN celular care duc la creșterea anormală a celulelor din mucoasa colului uterin, care au capacitatea de a se răspândi și în alte părți ale corpului, dacă boala nu este depistată și tratată la timp. La început, de obicei, nu apar simptome, dar pentru a fi tratat eficient, cancerul de col uterin trebuie descoperit în stadii incipiente, ideal chiar înainte ca boala să înceapă să se dezvolte – adică înainte că celulele precanceroase să evolueze în cancer.

Celulele anormale, precanceroase, pot fi depistate printr-un simplu test Babeș-Papănicolau, care durează 15 minute și care ne poate salva viața, pentru că celulele precanceroase, odată depistate, se pot elimina, prin tratament, înainte de a se transforma în cancer.

În România, peste 1.800 de femei mor anual ca urmare a cancerului de col uterin și aproape 3.400 sunt diagnosticate cu această boală. Incidența este de 2,5 ori mai mare decât media UE-27, iar rata mortalității de peste 4 ori mai mare, aceste date plasând țara noastră pe primul loc din punctul de vedere al incidenței și al mortalității asociate cancerului de col uterin, la nivelul țărilor din Uniunea Europeană.

 

Cancerul de col uterin poate fi prevenit fie prin evitarea infecției cu HPV, fie prin monitorizarea periodică (screening) pentru infecții și leziuni.  Pentru a veni în sprijinul femeilor care prezintă factori de risc, Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Târgu Mureș a accesat o finanțare europeană cu ajutărul căreia a înființat  prima reţea de screening pentru cancerul de col uterin din România. „Prima reţea de screening cu finanţare europeană a fost organizată în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, începând cu data de 1.06.2022. Cu ocazia organizării reţelei de screening a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş am lansat şi un serviciu special de telefonie rezervat exclusiv participantelor la screening”, precizează SCJU Târgu Mureş, într-un comunicat.

Potrivit aceleiași surse, înființarea rețelei de screening a fost posibilă după ce, de la 1 aprilie 2022, a fost modificată legislaţia privind derularea programelor naţionale de sănătate publică. Astfel, screeningul cancerului de col uterin pentru regiunea Centru, care cuprinde 6 judeţe din sudul și estul Transilvaniei în care se vor organiza reţelele de screening după noile normative legislative, se va desfășura exclusiv prin finanţare europeană nerambursabilă.

 

Prin intermediul rețelei, 170.200 de femei sănătoase din regiune vor avea acces, în regim ambulatoriu, la servicii medicale care includ testul Babeş-Papanicolaou (prin citologia cervicală clasică şi prin citologie lichidă) şi testarea HPV, grupul ţintă fiind de 170.200 de femei.

În cadrul programului de screening, femeile beneficiază de consult de specialitate şi le sunt recoltate probe pentru testare Babeş Papanicolau la grupa de vârstă 24-29 de ani, şi testarea HPV la grupa de vârstă 30-64 de ani, în vederea depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin”, precizează unitatea medicală, care menționează că toate serviciile medicale oferite – consult de specialitate, testare Babeş Papanicolaou, testare HPV, diagnosticare precoce a leziunilor displazice ale colului uterin, colposcopie, tratament excizional sau ablativ al leziunilor precanceroase ale colului uterin, suport social şi psihologic – sunt gratuite, fiind finanţate în cadrul proiectului.

Femeile care au rezultate negative vor fi informate telefonic sau prin poştă, iar în cazul unui rezultat pozitiv, sunt rechemate la consult şi investigaţii suplimentare.

 

Cancerul de col uterin se dezvoltă de obicei din modificări precanceroase prezente de peste 10-20 de ani. Infecția cu papilomavirusul uman (HPV) cauzează mai mult de 90% dintre cazurile de cancer cervical. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor care au avut infecții cu HPV, nu dezvoltă cancer de col uterin.

Persistența infecției cu HPV pentru mai mulți ani poate duce însă la apariția cancerului cervical. Dintre cele 150-200 de tipuri de HPV cunoscute, 15 sunt considerate cu risc ridicat, trei cu un risc ridicat probabil și 12 cu risc scăzut.

Testul Papanicolau poate fi folosit ca test de screening, dar confirmarea diagnosticului de cancer de col uterin sau precancer necesită o biopsie a colului uterin. Principala limitare a testului este că poate produce un rezultat fals negativ în până la 50% dintre cazuri. Colposcopia și biopsia pun diagnosticul de cancer cervical.

În funcție de stadiul bolii, varstă și starea generală de sănătate, tratmentul poate consta în intervenție chirurgicală, radioterapie (utilizează raze X pentru a distruge celulele canceroase), chimioterapie (utilizează substanțe care au capacitatea de a distruge celulele tumorale – citostatice) sau terapie țintită (se adresează unui grup de pacienți care prezintă tumori cu anumite alterări genetice).

 

Consumul de tutun și abuzul de alcool sunt considerate la originea a circa 40% din povara totală a morbidității canceroase. Alimentația nesănătoasă, obezitatea și activitatea fizică insuficientă majorează la 60% ponderea cancerelor cauzate de un stil de viață nesănătos. Fumatul reprezintă cel mai important factor singur de risc pentru cancer. Se estimează că peste 40% din decesele cauzate de cancer pot fi prevenite prin măsuri stil de viață.

Conform ultimelor statistici disponibile, în lume, cancerul provoca în 2012, 8,2 milioane decese (aproximativ 13% din total). Plămânii, sânul, stomacul, ficatul și colonul sunt organele menționate cel mai des în privința deceselor prin cancer.

În Regiunea OMS Europa (EURO-OMS), cancerul cauza 20% din decese. Cu peste 3,7 milioane de cazuri noi și 1,9 milioane decese anuale (1/4 din numărul global), cancerul reprezintă a doua cauză majoră de morbiditate și deces în Europa (după BCV), deși continentul european cuprinde doar 1/8 din totalul populației mondiale.

În Europa, cancerul cervical este al șaselea cancer ca incidență la femei (58 400 cazuri noi). Cea mai mare incidență este înregistrată în România, iar cea mai scăzută în Elveția.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*