Profesorul Paul Negoita, director cu „patalama” al Scolii Sanitare Postliceale de Stat din Buzau

3 noiembrie 2016 | 2 comentarii |

Este pentru prima oara dupa 1990 cand postul de director al acestei institutii este ocupat prin concurs, ceea ce confera o stabilitate a invatamantului postliceal sanitar buzoian. 

 

Juramant Scoala Sanitara

De astazi, pr. prof. dr. Paul Iulius Negoita poate spune ca este, cu acte in regula, director al Scolii Sanitare Postliceale de Stat. In urma exmenului sustinut pentru ocuparea postului pe care il ocupa din 2012, cu delegatie, a obtinut, asa cum era de asteptat, unul dintre cele mai mari punctaje de promovare, la seciunea CV si la „Prezentarea ofertei manageriale” comisia acordandu-i punctaj maxim – 50 de puncte. Asa se face ca in urma sustinerii celor trei probe de examen, Paul Negoita si-a castigat dreptul de a coordona activitatea si procesul de invatamant postliceal sanitar.

Astfel, pentru urmatorii patru ani, directul Scolii Sanitare cu cea mai bogata traditie din Buzau va avea posibilitatea sa proiecteze si sa aplice propria  strategie de dezvoltare si modernizare a scolii, fara teama vreunei imixtiuni politice sau de alta natura, la un moment dat. Postul ocupat prin concurs ii confera drepturi depline in managerierea activitatii institutiei de invatatamant si ii da posibilitatea sa-si demonstreze capacitatile organizatorice, didactice si manageriale.

 

Paul Negoita, director Sc. Postliceala Sanitara

Paul Negoita, director Sc. Postliceala Sanitara

Scoala Postliceala Sanitara de Stat din Buzau are cea mai lunga traditie in invatamant preuniversitar sanitar din Buzau si pregateste, inca din 1990, asistenti medicali, dar ai o traditie anterioara de cateva zeci de ani in care a functionat ca Liceu Sanitar, unul dintre putinele existente inainte de 1990 la nivel national si foarte bine cotat, mai ales sub conducerea dr. Rodica Bobocea.

La ora actuala, unitatea de invatamant postliceal sanitar are 550 de cursanti, care isi definitiveaza pregatirea pentru a deveni asistenti medicali generalisti sau asistenti medicali de farmacie. „Scoala Postliceala Sanitara de Stat din Buzau ofera doua calificari cu acreditare ARACIP: asistenti medicali medicina generala si asistenti medicali farmacie. Certificatul de absolvire oferit este eligibil international, astfel ca elevii nostri beneficiaza de recunoastere internationala si pot participa in proiecte europene pe toata durata studiilor (cum ar fi proiectul Erasmus+ in cadrul caruia beneficiaza de un schimb de experienta exceptional alaturi de elevi din Franta), avand si multe alte beneficii asociate calitatii educatiei in domeniul sanitar”, explica pr. prof. dr. Paul Iulius Negoita, mentionand ca cei mai multi dintre absolventii scolii au fost angajati, in tara sau in strainatate, imediat dupa absolvire. Directorul scolii spune ca sunt multi absolventi care vor sa plece in strainatate, dar si multi care isi doresc sa ramana acasa, sperand ca in cativa ani lucrurile se vor schimba in bine si in sistemul medical romanesc.

 

profesori-elevi scoala sanitara 3Paul Negoita a preluat conducerea Scolii Postliceale Sanitare de Stat in 2012, dupa multi ani de experienta in invatamant, in care a ocupat, succesiv sau simultan, functiii de conducere sau de executie, fie ca preot si/sau profesor de religie, fie ca inspector de specialitate, ori ca director al Clubului Copiilor, dar s-a implicat si in politica administrativa a urbei, din pozitia de consilier local, candidand, la un moment dat, chiar la functia de primar. Pregatirea profesionala ii permite sa ocupe orice post/functie in inavatamant, iar rezultatul obtinut la examenul care s-a incheiat ieri, dar mai ales ceea ce a reusit sa faca in cei patru ani de cand conduce Scoala Sanitara, demonstreaza ca are si vointa, si harul si capacitatea sa o faca.

Paul Iulius Negoita este absolvent al Facultatii de Teologie, domeniu in care si-a obtinut si doctoratul, cu o lucrare despre Norme si dispozitii ale legislatiei de Stat privind relatia Bisericii cu Institutiile Statului, despre care mai in gluma, mai in serios, spune ca nu poate fi suspectata de plagiat, pentru ca este o tema care nu a mai fost abordata de altcineva. Totodata, este profesor cu gradul didactic I, dar a absolvit si facultatea de Farmacie, astfel ca nu este de mirare ca puctajul obtinut pentru CV la examenul de director a fost unul maxim. Are, de asemenea, o bogata experienta manageriala, atat in domeniul invatamantului cat si in cel al pietei farmaceutice de retail.

 

sanitara 8In 2012, cand a fost numit la conducerea Scolii Sanitare Postliceale de Stat, chiar daca nu avea siguranta ramanerii pe post pentru o perioada indelungata, a recuperat, oficial,  sediul scolii si demarat un proces amplu de modernizare a institutiei.  Cladirea a fost complet renovata, arata civilizat si are, la ora actuala, 50 de profesori, medici si asistenti medicali cu studii superioare si experienta, dar si profesori cu grade didactice superioare, la disciplinele  generale si limbi straine. Cursantii au la dispozitie spatii generoase si moderne de invatare, 3 sali de aplicatie pentru nursing, laboratoare de farmacie, laborator de informatica si o biblioteca cu peste 3.000 de volume de specialitate sau beletristica referitoare la medicina, ori romane si alte lucrari scrise de personalitati ale lumii medicale.

 Considera ca „pentru a-si indeplini menirea, o scoala are nevoie de stabilitate, seriozitate si de racordare la cerintele invatamantului european si chiar mondial. Este necesar sa fie respectate normele invatamantului preuniversitar, din care facem parte, dar sa existe si o buna relationare cu institutiile de invatamant superior medical si cu institutiile locale si centrale, in general, pentru ca numai in acest fel se poate ajunge la performanta, seriozitatea si responsabilitatea fiind necesare in toate domeniile, dar mai ales in sanatate”.

 

Elevi scoala sanitara

Elevi scoala sanitara

Acum, Paul Negoita spune ca acum isi va concentra energia pentru a face o strategie  de dezvoltare pe patru ani, astfel incat pregatirea cursantilor in profesia de asistent medical generalist sau asistent medical de farmacie sa le ofere acestora sansa de a practica, cu succes, una dintre cele mai nobile profesii si una dintre cele mai cautate pe piata muncii europene.

A fost o provocare pe care am acceptat-o in 2012, fiind si singurul care aveam grad didactic in scoala. Faptul ca functionam cu autofinantare m-a ambitionat sa fac tot ce a fost posibil sa tinem taxele la minim, pentru a permite si elevilor care nu dispun de conditii materiale sa aiba acces la educatie. Am ridicat insa foarte mult exigenta, am tinut foarte mult la prezenta si, din pacate, am avut si exmatriculari daca elevii nu au vrut sa se implice la randul lor. Tin foarte mult la calitatea actului didactic, iar aceasta nu se poate ridica daca facem compromisuri si nu ne implicam cu totii, elevi, profesori, personal administrativ”, conchide directorul unitatii scolare medicale, pr. prof. dr. Paul Iulius Negoita.

 

 Comentarii (2)

  1. M. Ionel spune:

    Corect????….Ce inseamna corect?…. nu cred…

  2. Romeo Aurelian spune:

    Daca a luat examenul corect BRAVO! Avem nevoie de oameni competenti!

Adaugati un comentariu


 

*