Program de reducere a mortalitatii maternale in comunitatile vulnerabile

15 martie 2016 | 0 comentarii |

Vizate sunt 15.000 de femei din zonele sarace si cu cea mai ridicata rata a mortalitatii maternale, programul adresandu-se si cadrelor medicale care trateaza pacienti din aceste comunitati.

 

sedintaRomania se numara printre tarile cu cel mai mare numar de tinere care raman insarcinate inainte de a implini 18 ani. Una dintre principalele cauze este lipsa unor notiuni minime de educatie sanitara si contraceptiva. Pentru multe femei care raman insarcinate, principala metoda contraceptiva este, si acum, avortul. Medicii spun ca exista chiar si paciente tinere care au fost supuse la numeroase astfel de proceduri, situatie in care sanatatea le este serios pusa in pericol. Cele mai multe cazuri de acest gen provin din comunitatile sarace, din zone defavorizate, aici existand si cea mai mare rata a mortalitatii maternale.

Avand in vedere aceste statistici ingrijoaratoare, asociatia World Vision Romania a lansat un program care se adreseaza unui numar de 15.000 de femei din 30 cele mai sarace si defavorizate comunitati din tara, in scopul reducerii ratei mortalitatii maternale. Proiectul „Mame pentru viata. Viata pentru mame” se va desfasura in urmatorii trei ani in judetele Dolj, Vaslui si Valcea, selectate pe baza gradului de saracie si a ratei mortalitatii maternale. Spre exemplu, in Dolj, rata mortalitatii materne este de patru ori mai mare decat rata nationala, in timp ce in Valcea si Vaslui este dublul ratei nationale.

 

mama si copiiPe raza acestor judete au fost identificate 30 dintre cele mai vulnerabile comunitati, asupra carora se vor axa actiunile intreprinse in cadrul acestui program. Actiunile le vizeaza, in egala masura, pe cele 15.000 de femei din categoria de risc, dar si pe medicii de familie, asistentele medicale, moasele si obstetricienii din zonele de proximitate urbana, la cabinetele carora ajung aceste peciente.

Managerul de proiect, Cornelia Paraschiv, a precizat cu ocazia lansarii programului ca 225 de furnizori de servicii medicale din cele trei judete vor fi inclusi in proiect, impreuna cu structuri din administratiile locale. Actiunile se vor concentra pe dezvoltarea si promovarea a trei module de e-learning pentru personalul medical, livrate prin intermediul unei platforme on-line, facilitarea accesului la ingrijire maternala, capacitatea autoritatilor locale si centrale pentru a asigura accesul neintrerupt al femeilor la serviciile de sanatate materna si de planificare familiala integrate.

 

Daniela Buzducea

Daniela Buzducea

In cadrul comunitatilor respective vor fi desfasurate, totodata, campanii educationale adresate celor 15.000 de femei din grupul tinta, iar carora le  va fi facilitata legatura cu cadrele medicale.

Directorul fundatiei World Vision of Romania, Daniela Buzducea, spune ca „Daca ar fi sa spun foarte repede ce avem nevoie sa se schimbe in Romania, pentru ca mamele sa fie altfel tratate, un singur cuvant mi-ar veni in minte – respect. Pentru ca mamele, indiferent din ce mediu vin, sunt cele care aduc pe lume si cresc copii, iar pentru asta merita sa fie respectate. Cred ca aici putem sa facem o diferenta, educand mamele si ajutand profesionistii, nu aratand catre profesionisti cu acuze, ci ajutandu-i sa inteleaga ca rolul nostru, ca societate civila si ca profesionisti trebuie sa se schimbe, pentru ca nevoile societatii contemporane sunt altele”, a mai declarat aceasta cu ocazia lansarii proiectului.

Proiectul va beneficia de o finantare de 500.000 de dolari, din fonduri obtinute de World Vision of Romania ca parte a unui grant global MSD for Mothers.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*