Programul de consiliere psihologică pentru împătimiții jocurilor de noroc își dovedește ultilitatea

24 februarie 2020 | 0 comentarii |

În mai puțin de jumătate de an de la lansare, serviciul a fost apelat de aproape 1.200 de persoane, dintre care 45 reprezentau cazuri severe.

 

La începutul lunii septembrie a anului trecut, asociația Joc Responsabil a lansat un program gratuit de consiliere, adresat persoanelor cu potenţiale probleme legate de practicarea în exces a jocurilor de noroc și a pariurilor sportive dar și apropiaților acestora, care au nevoie de sprijin în timp real. Programul pune la dispoziție un sistem live chat prin intermediul căruia apelanții intră în legătură cu psihologi instruiţi special în rezolvarea acestui tip de probleme de către medicul psihiatru Cristian Andrei, expert în problematica jocurilor de noroc. În cadrul discuțiilor purtate cu apelanții, psihologii fac un triaj al acestora, procedura fiind asemănătoare celei din practica medicală, fiind creat un sistem de evaluare şi clasificare a persoanelor care accesează acest serviciu, cu scopul de stabili prioritatea şi nivelul de asistenţă necesară. Astfel, în funcţie de gradul de severitate, apelanţii serviciului sunt încadraţi în unul din cele patru coduri de urgență, respectiv verde, galben, portocaliu şi roşu.

În primele cinci luni de funcționare a programului, serviciul la fost accesat de 2.044 de ori de către 1.184 de persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 52 de ani. Dintre acestea, 349 au fost clasificate sub cod verde, 446 de cazuri sub cod galben, 344 sub cod portocaliu şi 45 de cazuri sub cod roşu.

 

Dr. Cristian Andrei

Durata medie a unei convorbiri online a fost de 26 de minute şi 48 de secunde, iar timpul de răspuns din partea unui psiholog a fost de mai puţin de un minut, respectiv între 39 şi 53 de secunde. Medicul Cristian Andrei a explicat că persoanele care sunt încadrate în codul verde sunt cele care accesează serviciul pentru a obţine informaţii de la consilierul cu care intră în legătură,iar acesta îi poate oferi şi un contact unde se găsesc informaţiile solicitate. Totodată, apelanţii care se află într-o etapă de autoevaluare şi care au nevoie de claritate şi conştientizare sunt încadraţi în codul galben, iar consilierul le va oferi o planificare a următorilor paşi precum test online, soluţii, informaţii, motivare.

În cazul beneficiarilor încadraţi în codul portocaliu, aceştia au nevoie de acţiuni care să îi ajute în mod concret şi imediat. Dat fiind specificul acestei etape, consilierul încearcă implicarea rudelor, prietenilor, partenerilor. În plus, este completată o fişă de caz mai detaliată şi este luată o decizie de intervenţie sistematică. Persoanele încadrate în codul roşu se află în pericol şi declară că au intenţia să provoace rău propriei persoane sau altora. În acest caz, chiar dacă poate fi doar declarativ, procedura cere implicarea autorităţilor. Consilierul urmează această procedură, află date de localizare şi identificare şi susţine persoana pregătind-o pentru demersul de recuperare”, a declarat medicul Cristian Andrei.

 

Acesta mai precizează că serviciul de consiliere lansat în România este unic în Europa, oferind un grad mai mare de încredere, confort şi de confidenţialitate celor care îl apelează.

Cei aproape 1.200 de apelanţi ai serviciului nu pot fi consideraţi dependenţi, în unele cazuri persoanele cer informaţii despre program, cred că au o problemă şi solicită mai multe informaţii sau îndrumare. Cazurile pe care le numim noi mai complicate sunt, de fapt, mai puţin răspândite şi sunt doar un efect. Efectul problemelor emoţionale deja existente şi neabordate pe care persoana le manifestă în viaţa de zi cu zi. De aceea, este important ca persoana care sesizează probleme cu jocul de noroc să discute cu cineva chiar atunci, în acel moment, de preferat cu o persoană profesionistă, şi să înceapă un proces de control al jocului, astfel încât să nu se răzgândească şi să ajungă să se mintă. Jucătorii au acum la îndemână o interacţiune directă şi la orice oră cu o persoană specializată în acest domeniu şi care îi poate ajuta. Mă refer la posibilitatea de a fi consiliat non-stop, 24/7, de către un psiholog, prin intermediul site-ului jocresponsabil.ro. Astfel, li se creează posibilitatea de a se ţine de cuvânt faţă de ei înşişi şi de a porni în rezolvarea problemelor fără a se mai răzgândi”, a explicat medicul psihiatru.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*