Programul „Mame pentru viata. Viata pentru mame”, prezentat la Parlamentul European

24 iunie 2017 | 0 comentarii |

In Romania una din cinci gravide nu a efectuat niciun examen medical inainte de nastere, iar rata mortalitatii materne este de peste doua ori mai mare fata de media UE.

 

Proiectul „Mame pentru viata. Viata pentru mame”, cel mai amplu program de reducere a mortalitatii materne din Romania, dezvoltat de Fundatia World Vision si compania farmaceutica Merck Sharp and Dohme (MSD) a fost prezentat in cadrul unei intalniri la nivel inalt, organizate de Women Political Leaders Global Forum (WPL), la Parlamentul European. Reuniunea, dedicata sanatatii materne, a beneficiat de participarea unor importanti lideri politici europeni, factori de decizie la nivel regional, european si national.

Pornind de la principiul ca sanatatea materna este un drept fundamantal al omului, intalnirea, organizata sub inaltul patronaj al presedintelui Republicii Malta, Marie-Louise Coleiro Preca, cu sprijinul MSD for Mothers, a avut ca obiectiv principal trasarea unor linii de actiune privind dezvoltarea unor modele de interventie prin care sa se faciliteze accesul la servicii de asistenta medicala materna al femeilor din comunitati vulnerabile. La nivel european, una din 10 femei nu are acces la servicii de asistenta medicala materna in primele luni de sarcina, iar in 2015, peste 1800 de femei au murit la nastere.

Stoparea mortalitatii materne implica factori multipli, iar abordarea trebuie sa fie una multisectoriala. Nicio entitate nu va reusi, de una singura, sa rezolve aceasta problema majora. Este nevoie de crearea unui parteneriat. 365 de zile mamele se dedica total copiilor si familiilor lor. O singura zi, atunci cand nasc, au nevoie majora de asistenta si ajutor. Din pacate, foarte multe dintre ele nu primesc acest ajutor ”, a subliniat Dr. Naveen Rao, presedintele global al initiativei MSD for Mothers.

 

In Romania, una din cinci gravide nu a efectuat niciun examen medical inainte de nastere. Potrivit daleor oficiale, rata mortalitatii materne este, in tara noastra, de peste doua ori mai mare decat media UE-27, de trei ori mai mare decat in Slovacia, Slovenia si Bulgaria, de aproape sase ori mai mare decat in Italia si Spania si de aproape zece ori mai mare decat in Austria si Polonia.

Acest proiect pilot este replicabil la nivel national in comunitatile vulnerabile si consider ca aceasta extindere este necesara pentru a atinge, si in Romania,  obiectivul ca nicio mama sa nu mai moara dand viata.  O singura mama care moare este, deja, mult prea mult.  Ma bucur ca participantii la acest eveniment de rang inalt au apreciat solutiile integrate, cost-eficiente, inovative  pe care le implementam in proiect si ca le considera aplicabile si la nivel european, pentru femeile din comunitati vulnerabile, fie ca vorbim de refugiati, migranti, roma sau de comunitati sarace”, a declarat dr. Cornelia Scarlatescu Paraschiv, manager proiect „Mame pentru viata. Viata pentru mame” – World Vision Romania.

Accesul la un pachet de servicii de asistenta materna trebuie sa fie egal si echitabil pentru toate femeile, indiferent de statut sau nationalitate, iar barierele pot fi inlaturate prin alinierea politicilor de sanatate materna la toate celelalte politici relevante. Pentru realizarea acestor obiective, in workshop-ul operational care a avut loc in cea de-a doua parte a reuniunii, participantii au prioritizat principalele parghii de actiune si masurile necesare.

 

Proiectul „Mame pentru viata. Viata pentru mame”, lansat in martie 2016, implica dezvoltarea unui model integrat de solutii pentru imbunatatirea accesului la servicii de calitate de asistenta medicala prenatala si sanatate reproductiva in Romania rurala.

Implementat deja in 30 de comunitati din judetele Dolj, Valcea si Vaslui, proiectul este considerat un exemplu de bune practici in cadrul initiativelor de reducere a mortalitatii infantile si materne in Europa. Sunt vizate 15.000 de femei fertile din mediul rural, 225 de furnizori de servicii medicale si autoritatile locale din cele 30 de comunitati tinta ale proiectului.

Proiectul s-a axat pe imbunatatirea calitatii serviciilor medicale materne si de planificare familiala, cresterea competentelor furnizorilor de servicii medicale din mediul rural, capacitarea comunitatii locale si educarea populatiei cu ajutorul unor instrumente adaptate si eficiente si dezvoltarea, impreuna cu autoritatile locale, a unor programe de sustinere a mamelor vulnerabile.

In cadrul evenimentului de la Parlamentul European a fost subliniata importanta utilizarii noilor tehnologii in informarea si educarea medicilor si femeilor vulnerabile si a fost apreciata ca inovatoare componenta digitala a proiectului romanesc: platforma de e-learning pentru medici si asistente medicale si dezvoltarea a doua aplicatii de telefonie mobila de tip sms alert, privind calendarul ovulatiei si asistenta prenatala.

 


Adaugati un comentariu


 

*