Propunere controversată la Conferința Internațională de Trichineloză

Medicii veterinari buzoieni Dănuț Păle și Florin Sangiu consideră „utopică” afirmația unui profesor universitar din Cluj care susține că singura soluție pentru eradicarea trichinelozei ar fi interzicerea creșterii porcilor în gospodăriile populației.  

 

Astăzi s-au deschis, oficial, la Cluj Napoca, lucrările cele de-a 15-a Conferințe Internaționale de Trichineloză, eveniment organizat în parteneriat de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) și Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Iuliu Hațieganu din Cluj Napoca.

Evenimentul este unul important pentru comunitatea medicală și științifică, atât din domeniul medicinei veterinare cât și din cel al medicinei umane, mai ales dacă ținem cont de faptul că evenimentul are loc o dată la patru ani, iar pentru a deveni gazdă a acestei ediții, România s-a aflat într-o puternică competiție cu Polonia și Argentina, țări care și-au depus, de asemenea, dosarele pentru o organiza conferința.

În cele din urmă, România a fost desemnată țara câștigătoare astfel că, în perioada 26-30 august, la Cluj sunt prezenți 15 specialiști români din domeniul medicinei veterinare și al medicinei umane, alături de alți 85 de specialiști străini, din domenii similare, din Europa, Asia, America de Sud și America de Nord.

Președinte al comitetului local de organizare este profesorul doctor Călin Gherman de la USAMV Cluj, care a subliniat, cu ocazia deschiderii oficiale a lucrărilor conferinței, că trichineloza este o zoonoză parazitară majoră, responsabilă de mari pierderi economice în rândul suinelor și cu impact social-uman crescut.

 

Prof, dr. Claudiu Gherman

Cu aceeași ocazie, profesorul clujean, cunoscut pentru implicarea sa în cercetările din domeniul parazitologiei, a făcut o afirmație care a stârnit deja controverse, atât în rândul crescătorilor tradiționali de porci, adică al oamenilor simpli, care își cresc animalele în gospodărie, pentru consum propriu, cât și la nivelul medicilor veterinari care profesează „pe teren” și au învățat multe din parcică, nu doar din cărți…

Prof. dr. Călin Gherman a declarat că singura soluție pentru eradicarea trichinelozei în România și evitarea transmiterii acesteia de la animalele infestate la om este desființarea creșterii tradiționale a porcilor, mai precis interzicerea creșterii porcilor „în coteț”, în gospodăriile populației.

Acesta își motivează afirmația pe faptul că marea majoritate a focarelor de trichineloză își au originea în astfel de exploatații, iar crescătorii evită să meargă să facă testarea trichineloscopică a cărnii porcilor, sacrificați de obicei în perioada Crăciunului. Menționând că, deși toate circumscripțiile sanitar veterinare din țară și multe cabinete particulare oferă posibilitatea efectuării acestui examen, iar costurile sunt mai mult decât accesibile, dr. Gherman a subliniat faptul că cei în cauză nu țin cont de pericolele la care se expun, atât pe ei, cât și pe cei care mai consumă din canea porcilor infestați și ignoră acest aspect, extrem de important.

 

Președintele conferinței de la Cluj a punctat faptul că focarele de trichineloză înregistrate în special în preajma Sărbătorilor de Iarnă, la noi în țară, implică expunerea colectivă, de la câteva persoane la câteva zeci, în funcție de numărul celor care manipulează și consumă carnea de porc infestată și neverificată. „Trichineloza a fost, este şi rămâne o importantă boală parazitară, care duce la cheltuirea unor sume importante, atât în ţara noastră, cât şi în alte ţări. Pentru a nu risca să se îmbolnăvească, oamenii trebuie să evite consumul de carne de porc necontrolată şi neverificată, iar pentru eradicarea trichinelozei, singura soluţie este ca România să desfiinţeze creşterea tradiţională a porcilor în coteţ”, a declarat acesta, adăugând că o astfel de măsură s-ar impune, în condițiile în care România se numără printre primele trei țări din lume în ceea ce privește prevalența trichinelozei la porci, foarte mare fiind și numărul de cazuri în care boala se transmite și la om.

Dr. Gherman consideră că, interzicând creșterea tradițională a porcilor, animalele nu mai au posibilitatea să intre în contact cu șobolanii, care sunt principalii vectori de transmitere a virusului, iar astfel boala va dispărea în câțiva ani, așa cum s-a întâmplat în Marea Britanie și în alte state care au aplicat o tactică similară.

 

Danut Pale

Opinia sa nu este însă împărtășită de medicii veterinari, care cunosc realitateadin teren” și sunt unanim de acord că o astfel de măsură nu va avea niciodată sorți de izbândă în practică, în țara noastră, și nici nu este o măsură susținută de argumente științifice solide.

Medicul veterinar buzoian Dănuț Păle, vicepreședinte al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, a precizat, referitor la cele afirmate de profesorul clujean, că mai eficientă ar fi educarea populației și conștientizarea acesteia cu privire la riscurile la care se expune dacă nu efectuează examenul trichineloscopic. Deputatul buzoian consideră că „despre o astfel de variantă nu putem vorbi decât la nivel teoretic, pentru că niciodată nu va putea fi pusă în practică în România. În primul rând, că niciodată nu va renunța țăranul român să-și crească propriul porc în gospodărie, pentru că aceasta este o tradiție de mii de ani. În plus, eu consider eronată această teorie, pentru că, după aceeași logică, în cazul bolilor transmisibile, ar trebui să eradicăm toți purtătorii și transmițătorii și atunci unde am ajunge? În loc să interzicem oamenilor să crească porci în gospodărie, este suficient să îi educăm și să îi facem să înțeleagă cât de important este examenul trichineloscopic, atunci când sacrifică animalul. Dacă toți ar face acest examen, atunci nu ar mai fi nici un pericol, iar părerea mea este că trebuie să lucrăm pe partea aceasta, de conștientizare. Presupunând că se va renunța la creșterea suinelor în mod tradițional, l-aș întreba pe domnul profesor dacă ar avea curaj să mergă să facă examenul trichineloscopic tuturor porcilor crescuți într-o exploatație comercială”, a declarat dr. Dănuț Păle, pentru SănătateaBuzoiană.ro.

 

Dr. Florin Sangiu

Nici dr. Florin Sangiu, președintele colegiului Medicilor Veterinari din Buzău, medic veterinar concesionar, care își desfășiară acetivitatea în rural, nu este de acord cu teoria profesorului clujean, pe care o consideră utopică și fără nicio legătură cu realitatea din teren.

„La români există o tradiție foarte puternică legată de creșterea și de sacrificarea porcului în preajma Crăciunului și sunt convins că nimeni nu le va putea interzice gospodarilor să își crească propriul porc. Probabil că domnul profesor nu cunoaște exact cum stau lucrurile în teren, pentru că altfel și-ar fi dat seama ca teoria sa este o utopie. În afară de asta, gândiți-vă că, la țară, oamenii sunt săraci, mulți nu au locuri de muncă, iar animalele și păsările pe care le cresc pe lângă casă constituie principale lor sursă de hrană. Cum ai putea să îi interzici unui astfel de gospodar să își crească un porc în gospodărie, ca să știe că o să aibă ce pune pe masă de Sărbători? Ce faci, îi interzici să crească porc și îl obligi să cumpere de la fermă sau de la supermarket? Câți și-ar putea permite acest lucru? Ca să nu mai punem la socoteală faptul că în toată lumea se pune accent din ce în ce mai mare pe hrana bio, care este aproape imposibil de obținut la nivel industrial. Chiar dacă, prin absurd, s-ar impune o astfel de măsură, sunt convins că oamenii vor continua să-și crească porci în gospodărie, dar nu văd cum ar putea fi adoptată o lege în acest sens ”, a precizat, la rândul său dr. Florin Sangiu.

 

Sursă foto Conferință: USAMV Cluj/Facebook

 


Adaugati un comentariu


 

*