Protectia Civila din Romania implineste 81 de ani. LA MULTI ANI!

27 februarie 2014 | 0 comentarii |

Functionand in prezent ca structura in cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, Protectia Civila, supranumita si ARMA VIETII, a fost infiintata in 1933, prin decret al regelui Carol al II-lea si se ghideaza dupa motto-ul CU VIATA MEA APAR VIATA.

 

Protectia civilaMaine, pe 28 februarie, se implinesc 81 de ani de cand regele Carol al II-lea a semnat Inaltul Decret Regal prin care se aproba „Regulamentul de Functionare a Apararii Pasive contra atacurilor aeriene”. Scopul acesteia era acela de a limita efectele bombardamentelor aeriene asupra populatiei si resurselor teritoriului, fie asigurandu-le protectia directa, fie micsorand eficacitatea atacurilor. Documentul este considerat certificatul de nastere al structurii numite in prezent Protectia Civila, Apararea Pasiva intemeiata pe timpul regelui Carol al II-lea devenind o arma de sine statatoare, aflata in slujba populatiei civile. Conceptul initial a evoluat de la „aparare pasiva” la „aparare locala antiaeriana” in 1952, apoi la „aparare civila” in 1978 şi la „protectie civila” in 1996, totodata sporind si sarcinile ce ii reveneau acestei structuri in protejarea populatiei. Astfel, Protectiei Civile ii revine in prezent sarcina de a proteja populatia in caz de calamitati naturale, dezastre, accidente chimice si de alta natura, precum si in caz de conflict armat.

 

indexStructura de sine-statatoare pana in decembrie 2004, Protectia Civila a fuzionat la acel moment cu Grupul Pompierilor Militari, luand astfel fiinta Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, institutie ce are in prezent si atributii pe linie de protectie civila. De la infiintare pana in prezent, indiferent de apartenenta la diferite ministere sau denumirile pe care le-a avut, protectia civila a ramas o componenta de baza a sistemului  national de securitate, destinata prevenirii si reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejarii populatiei, bunurilor si mediului impotriva efectelor negative ale situatiilor de urgenta, conflictelor armate si inlaturarii operative a urmarilor acestora, precum si in scopul asigurarii conditiilor necesare supravietuirii persoanelor afectate. Organismele militare si civile ale protectiei civile si-au dus la bun sfarsit, atributiile ce le revin, in numeroasele interventii in zone de risc, pentru combaterea efectelor inundatiilor, a alunecarilor de teren, a inzapezirilor sau accidentelor rutiere, asanarea teritoriului de muniţia ramasa neexplodata din timpul conflictelor armate.

 

dscf9876Evenimentul a fost marcat in avanpremiara azi si la Buzau, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta organizand in fiecare dintre cele trei subunitati din judet, mai precis la Buzau, Ramnicu Sarat si Maruntisu, Ziua Portilor Deschise. Oricine a dorit, a putut vizita astazi cele trei unitati, unde au fost expuse echipamente si tehnica de interventie din dotarea pompierilor si echipajelor de protectie civila. Cei mai incantati de aceasta initiativa au fost copiii, care au reprezentat cea mai mare pondere in randul vizitatorilor care au trecut astazi pragul celor trei unitati. Cu aceasta ocazie, au avut oportunitatea de a se aseza pentru prima data la volanul unei masini de pompieri, de a proba castile si alte echipamente cu care acestia actioneaza in timpul interventiilor, iar adultii s-au putut pune la curent cu modul de functionare al diferitelor dispozitive din dotarea echipajelor de descarcerare sau a echipelor de salvatori  din cadrul Protectiei Civile. De asemenea, vizitatorii au fost informati despre riscurile specifice si modul de comportare in diferite situatii de urgenta.

 

*La ceas aniversar, Redactia Sanatatea Buzoiana ureaza salvatorilor de vieti si de bunuri, multa sanatate, putere de concentrare, capacitate de interventie rapida si cat mai putine evenimente riscante! LA MULTI ANI!

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*