Protestul studentilor modifica din nou rezidentiatul

7 octombrie 2013 | 0 comentarii |

Secretarul de stat Raed Arafat a anuntat, duminica, la Targu-Mures, ca se va renunta la selectia pe baza mediei de absolvire a facultatii, dar se va gandi la un alt mecanism in acest sens.

 

rezidentiatDr. Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, a anuntat duminica, la Targu Mures, cu prilejul inaugurarii Centrului National de Formare in Asistenta Medicala de Urgenta, ca se va renunta la selectia rezidentilor pe baza mediei de absolvire, dar nu se va reveni la forma initiala, ci se va gandi un alt mecanism in acest sens, dupa ce va avea consultari cu studentii la Medicina.

Vom renunta cu siguranta. Daca asta este un lucru sesizat de mai multi studenti si intr-adevar au dreptate in acest sens pentru ca nu putem sa luam notele din timpul facultatii, mai ales acum pentru cei din anul IV, V, VI si sa spunem ca notele voastre vor fi calculat”, a spus Arafat.

Secretarul de stat a spus ca saptamana aceasta vor exista discutii cu studentii la Medicina, pentru a se stabili a doua varianta a Ordonantei privind rezidentiatul, astfel incat la final, toata lumea trebuie sa fie multumita. In ceea ce priveste punctele vagi ale acestei ordonante, Arafat a declarat ca e nevoie de o legislatura secundara pentru a fi explicate toate aspectele.

Potrivit dr. Arafat, prin acest proiect de act normativ se incearca, de fapt,  flexibilizarea sistemului si nu complicarea lui, astfel incat rezidentul sa poata avea posibilitatea de a alege specializarea pe care o doreste.

Cel mai important lucru despre ce incercam sa facem este faptul ca avem mai multe etape, iar in prima etapa avem mai multe trunchiuri comune, care pot sa intre in ele. Noi vrem sa flexibilizam si alegerea specialitatilor. E de fapt o flexibilizare, nu o restrictionare”, a subliniat secretarul de stat, mentionand ca modelul acestui proiect nu va fi unicat sau specific Romaniei, el  exista si in alte tari si are marele avantaj ca absolventii de medicina care nu reusesc la rezidentiat nu raman in afara sistemului, asa cum se intampla acum.

Studentii de la Medicina au lansat o petitie online pentru a-si arata nemultumirea fata de felul in care va fi organizat rezidentiatul, potrivit proiectului de act normativ publicat saptamana trecuta pe site-ul Ministerului Sanatatii.

 

rezidentiPana acum, au semnat petitia peste 2800 studenti la Medicina, iar peste 60 dintre ei au comentat legea propusa de Ministerul Sanatatii, nemultumiti de prevederea celor doi ani de trunchi comun pentru toti absolventii medicinisti, ca  si de admiterea in aceasta etapa pe baza mediei de absolvire a facultatii si nu pe baza de examen.

Cristian Moise, presedintele Societatii Studentilor la Medicina Bucuresti, nu este de accord cu admiterea in internat, dupa media de absolvire, intrucat in 2015 inca sunt studenti din generatiile care au intrat in facultate cu gandul ca la sfarsitul ei vor da examen de intrare la rezidentiat si care nu au tinut cont de media anilor de facultate, considerand ca astfel „se va incuraja coruptia in institutii”.

Examenul national este cea mai buna modalitate de selectie, la orice nivel (admitere in liceu, universitati si desigur rezidentiat). De ce sa se renunte la examen? Cui i-e frica de el? Toata tarasenia asta cu admiterea in rezidentiat pe baza notelor din facultate nu face decat sa incurajeze spaga si «fuga dupa note» din facultati. Trebuia sa stim de la bun inceput ca media din timpul anilor va contribui la admiterea in rezidentiat!!! Sa speram ca putem sa anulam acest proiect, daca e sa facem reforma, orice reforma doar de dragul de a face asta nu ajungem la niciun rezultat… Se vrea reforma?? Bun! Se vrea acest sistem? Ok, sa fim consultati si noi studentii, cei implicati direct si in cazul in care vom fi de acord sa se implementeze in 6 ani de zile.. ca cei din anul 1 sa stie in ce se baga si ce trebuie sa faca! Nu arunci o schimbare ca asta de azi pe maine! Vrem o reforma adevarata, nu o pseudoreforma care in esenta este doar o incercare patetica de a distrage atentia de la adevaratele probleme ale sistemului medical. Domnule Ministru, daca considerati ca nu sunteti competent pentru functia ocupata, va rugam sa va dati DEMISIA, nu este nicio rusine sa spui nu stiu, nu pot… Noi toti ce am semnat aceasta petitie consideram ca prezenta dumneavoastra in aceasta functie nu aduce niciun beneficiu ba din contra!!”, spune un student, iar de aceeasi parere sunt cateva zeci dintre cei care au comentat petitia lansata impotriva proiectului de lege privind admiterea in rezidentiat pe baza mediei din facultate.

 

studenti medicinaPotrivit Ordonantei aflata pe site-ul MS, din 2015, absolventii de Medicina ar trebui sa intre la rezidentiat pe baza mediei de absolvire a facultatii si a optiunilor proprii. Pentru a absolvi programul de rezidentiat, acestia ar trebui sa sustina, dupa doi ani, un examen dintr-o bibliografie comuna, iar la sfarsit i-ar astepta examenul de obtinere a titlului de medic specialist.

Rezidentiatul s-ar desfasura in doua etape: prima reprezinta un program de trunchi comun, pe o perioada de doi ani, iar a doua, o continuare a formarii intr-una din specialitatile regasite in programul de trunchi comun, cu o durata de unu, pana la cinci ani.

Admiterea in prima etapa, a INTERNATULUI,  s-ar face pe baza mediei de absolvire a facultatii si a optiunilor candidatilor, prin selectie organizata de Ministerul Sanatatii, in colaborare cu institutiile de invatamant superior medical uman acreditate si cu reprezentatii Colegiului Medicilor din Romania. La admitere au acces absolventii licentiati ai facultatilor de medicina, promotia 2014, precum si medicii din promotiile anterioare care nu au obtinut dreptul de libera practica sau nu detin titlul de medic specialist.

Dupa terminarea celor doi ani de internat, Ministerul Sanatatii urma sa organizeze concurs national cu tematica si bibliografie unica pentru unul sau mai multe subdomenii, pe baza caruia se intra in a doua etapa, a formarii in una din specialitatile prevazute de Nomenclatorul Specialitatilor. Aceasta etapa poate varia de la un an – in cazul rezidentilor care vor sa se specializeze pe medicina de familie, la cinci ani – in cazul celor care opteaza pentru Neurochirurgie.

Incheierea rezidentiatului se va face ca si in prezent, prin examen de obtinere a titlului de medic, medic dentist sau farmacist specialist, organizat la nivel national de Ministerul Sanatatii, in doua sesiuni pe an.

 


Adaugati un comentariu


 

*