Psihologii au stabilit în ce măsură banii aduc fericirea

29 decembrie 2017 | 0 comentarii |

Asociația Americană de Psihologie a publicat rezulatatul unui studiu efectuat în acest sens, în care au fost testate emoțiile trăite de peste 1.500 de subiecți cu dituații materiale variate.

 

Omul se întreabă, dintotdeauna, ce este fericirea și ce anume îl poate face fericit. Fiecare își găsește fericirea în lucruri și trăiri diferite.

Un vechi proverb spune că „banii nu aduc fericirea”, iar un grup de cercetători americani de la Universitatea din California a afectuat un studiu pentru a stabili în ce măsură acest proverb poate fi considerat sută la sută veridic. O primă concuzie ar fi aceea că oamenii înstăriţi au parte de experienţe pozitive de pe urma statutului lor, în special atunci când îşi concentrează atenţia asupra propriei persoane, ceea ce îi face însă mai predispuşi către narcisism şi egoism. Pe de altă parte, persoanele cu venituri reduse îşi găsesc fericirea în lumea din jurul lor, prin sentimente de iubire şi compasiune.

Studiul care a fost dat recent publicității de Asociația Americană de Psihologie, a fost realizat pe un grup format din 1.519 persoane din Statele Unite dintre care  752 de bărbaţi şi 767 de femei, find rumărit impactul pe care îl au veniturile asupra modului în care oamenii resimt fericirea.

În loc să măsoare nivelul de fericire, cercetarea a comparat starea financiară a participanţilor cu frecvenţa cu care trăiau şapte emoţii pozitive  respectiv amuzamentul, veneraţia, compasiunea, mulţumirea, entuziasmul, dragostea şi mândria.

 

Oamenii de ştiinţă au descoperit astfel că persoanele aflate la limita superioară a spectrului socio-economic aveau o tendinţă mai mare de a experimenta emoţii concentrate pe propria persoană, cu precădere mândria şi mulţumirea.
Spre deosebire de aceştia, indivizii cu venituri mici aveau o predispoziţie către emoţii pozitive axate pe alte persoane, în special spre compasiune şi dragoste.
De asemenea, subiecţii cu mai puţine posibilităţi financiare manifestau o tendinţă mai mare de a trăi sentimente de veneraţie faţă de lumea din jurul lor şi de a vedea frumuseţea din aceasta.

Între cele două categorii nu s-a observat nicio diferenţă în ceea ce priveşte nivelul de entuziasm resimţit raportat la venit.

În ultimele decenii, cercetările s-au concentrat pe efectele negative ale sărăciei, însă acest studiu recent sugerează că în timp ce persoanele bogate tind să trăiască sentimente pozitive de pe urma propriilor realizări şi a statului personal, pentru cei cu venituri scăzute, fericirea vine din locuri mai profunde.

 


Adaugati un comentariu


 

*