Puterea vindecatoare a naturii

Peste 28.000 de specii de plante de pe glob au proprietati medicinale, sustin botanistii. Numarul acestora este in crestere cu 59% fata de precedentul „recensamant” facut anul trecut.

 

femeie plante medicinale

Cel mai recent studiu facut de Centrul de cercetare botanica al Kew Gardens din Londra arata ca pe glob exista, la acest moment, 28.187 de specii de plante cu proprietati terapeutice, se arata intr-un raport prezentat de AFP, citat de Agerpres.

Specialistii britanici si-au propus sa realizeze, periodic, un „recensamant” al plantelor cu astfel de proprietati, rezultatele primei cercetari in acest sens fiind facute publice anul trecut. Studiul a fost reluat si anul acesta, iar cifra comunicata este cu 59% mai mare decat cea din 2016. La elaborarea acestui raport, care anunta descoperirea a 1.730 de specii noi de plante cu proprietati vindecatoare au lucrat 128 de oameni de stiinta. Printre aceste plante se numara cinci noi specii de manihot, o varianta de manioc, descoperita in Brazilia, care au potentialul de a creste recoltele de manioc diversificandu-le si constituind astfel un aliment al viitorului. Printre noile descoperiri figureaza si noua specii dintr-o planta agatatoare numita Mucuna, utilizata in tratamentul bolii Parkinson.

Potentialul enorm al unor substante obtinute din plante este subliniat in tratarea diabetului zaharat si malariei, dar in ciuda acestui fapt, specialistii britanici sustin ca mai putin de 16% din plantele folosite ca remedii sunt mentionate in publicatiile medicale.

 

plante aromatice

Studiul a urmarit, de asemenea, gradul in care flora este afectata de om, cercetatorii analizand in acest sens imagini prin satelit. Au descoperit astfel ca in ultimii 16 ani, o medie de 340 de milioane de hectare sunt arse, anual, pe planeta. Desi pare alarmant, specialistii spun ca unele plante au nevoie de aceste incendii pentru a se regenera.

Totodata, raportul a estimat la 492 de miliarde de euro pe an, costul potential pentru agricultura mondiala, in cazul in care raspandirea daunatorilor invazivi si patogeni nu este oprita.

Studiul subliniaza, de asemenea, necesitatea unor masuri de biosecuritate mai stricte, in special pentru comertul cu plante vii, atragand atentia si ca globalizarea comertului si calatoriile internationale faciliteaza raspandirea lacustelor si a altor daunatori, specii deosebit de deosebit de distructive, mai ales pentru pentru porumb.

Domeniul Kew Gardens, situat la vestul Londrei, adaposteste una dintre cele mai importante colectii de plante din lume, in serele si gradinile sale, fiind totodata un centru mondial de cercetare botanica.

 

 


Categorii: Actual, Mind & Spirit

Adaugati un comentariu


 

*