Realitatea trista din maternitatile din Romania. Ministerul Sanatatii promite schimbari

6 aprilie 2016 | 0 comentarii |

Lipsa echipamentelor medicale, a paturilor de terapie intensiva si a medicilor,  inexistenta liniilor de garda si nasteri chirurgicale peste medie, sunt realitati dure surprinse de un studiu realizat de Ministerul Sanatatii si Organizatia Salvati Copiii.

 

bebelusMai mult de jumatate dintre spitalele si maternitatile din Romania sunt incapabile sa ofere o protectie adecvata mamelor si copiilor, reiese dintr-un studiu realizat de Ministerul Sanatatii, in parteneriat cu Organizatia Salvati Copiii, in maternitatile din tara. Asta se poate traduce prin faptul ca la fiecare cinci ore un bebelus mai mic de un an moare, ceea ce ne situeaza pe primul loc in Uniunea Europeana la mortalitatea infantila.

Datele prezentate in conferinta organizata pentru publicarea studiului arata ca Romania are o rata de 8,8 decese la 1000 de nou-nascuti vii si ca in primele luni de viata, de doua ori mai multi bebelusi decat media europeana mor in tara noastra. Intre cauzele majore care determina acest trist bilant se numara nasterea prematura si lipsa dotarilor din sectiile de Terapie Intensiva, lipsa specialistilor in obstetrica si neonatologie, echipamentele insuficiente si necorespunzatoare – vechi de zeci de ani, inexistenta liniilor de garda ca urmare a crizei de specialisti si a salariilor de 10-15 ori mai mici decat in alte tari UE.

Iar toate acestea si inca multe altele arata ca in Romania, multi dintre bebelusi sunt condamnati chiar inainte de a se naste, pentru ca sistemul medical nu le ofera sansa de a lupta pentru viata lor.

 

Gabriela Alexandrescu

Gabriela Alexandrescu

Rezultatele studiului realizat de Ministerul Sanatatii si Salvati Copiii arata ca 58% dintre spitalele si maternitatile din Romania sunt de nivel I, deservesc orase mici sau comune si sunt foarte slab dotate, numarul de locuri si de medici este redus si aparatura este precara, desi aceste unitati medicale sunt cel mai la indemana multora dintre viitoarele mamici. In multe dintre acestea lipsesc paturile pentru terapie intensiva (media este de 0,4), iar pentru obstetrica,  maternitatile de nivel I care au dat raspunsuri valide dispun de numai 16 paturi, in medie, desi Ordinul MS 910/18.11.2002 prevede un minim de 25, in timp ce pentru cele de nivel II si III, minimul prevazut este de 43, respectiv 90 de paturi.

 „Consideram ca modul in care s-a urmarit, in ultimele decenii, protectia medicala a sarcinii, a nasterii si a primului an din viata nou-nascutilor a fost inadecvat cerintelor din teren, semnalate chiar de medici. Aceasta stare de lucruri se reflecta in rata ridicata a mortalitatii infantile, ce mentine Romania departe de tinta OMS de reducere a mortalitatii infantile, de sub 5 decese la o mie de nasteri. Romania ocupa in continuare primul loc in Uniunea Europeana privind mortalitatea infantila, cu o rata de 8,8 la 1000 de nou-nascuti vii, in 2014”, sustine Gabriela Alexandrescu, presedinte executiv al Organizatiei Salvati Copiii.

Salvati Copiii a dotat pana acum 58 de maternitati si sectii de nou nascuti din 34 de judete. O mare parte din cei 7.300.000 lei investiti provin din formularele de 2% si au contribuit pana acum la salvarea a 18.000 de copii, de aceea organizatia face apel la populatie sa sprijine, in continuare, dotarea maternitatilor din Romania. Toti cei care vor sa ajute pot completa formularele 230 si 200, prin care redirectioneaza 2% din Impozitul pe venit anual.

 

Patriciu Achimas-Cadariu

Patriciu Achimas-Cadariu

Insusi ministrul Sanatatii recunoaste ca exista toate aceste deficiente si ca trebuie facut ceva pentru a fi corectate. Cu ocazia conferintei amintite, Patriciu Achimas-Cadariu a recunoscut ca in Romania exista un necesar national de 597 de incubatoare.

Mama si Copilul reprezinta pentru noi o prioritate, atat din perspectiva dezvoltarii asistentei medicale pentru nou-nascuti, a screening-ului prenatal, cat si a diferitelor tipuri de servicii medicale necesare deopotriva mamei si copilului. Imi doresc sa abordam in mod coerent si aplicat o serie de masuri de dezvoltare si imbunatatire a Programului Mama si Copilul pornind de la obiectivele strategice guvernamentale, de la nevoile reale ale pacientilor nostri, dar si de la obiectivele identificate de societatea civila implicata in domeniul sanatatii mamei si copilului”, a declarat cu acest prilej, Ministrul Sanatatii. Achimas-Cadariu a mai spus ca si chestionarul aplicat in maternitatile din Romania a avut drept scop evaluarea dotarii cu echipamente si incadrarii cu personal a tuturor unitatilor sanitare ce primesc nou-nascuti ce necesita ingrijiri de terapie intensiva, iar pe baza acestor date, Guvernul va interveni cu masuri de corectie. Cadariu promite ca in 2016, peste 7 milioane de euro vor fi alocate de Ministerul Sanatatii pentru acoperirea necesarului total de incubatoare in cadrul Programului Mama si Copilul.

 

Ministerul Sanatatii - Salvati CopiiiPe langa numarul redus al medicilor specialisti care sa se ocupe de gravide, de nasteri si de ingrijirea nou-nascutilor, lipsa celor mai importante echipamente medicale de care spitalele au nevoie pentru a se putea desfasura activitatea in conditii optime sunt motive de ingrijorare acuta. 13% dintre maternitatile de nivel I declara ca nu au nici macar un incubator standard pentru copiii nascuti prematur, iar pentru 77% dintre aceste unitati medicale, un ventilator, un sistem CPAP sau un incubator de terapie intensiva par mai degraba de domeniul SF. Asta inseamna ca aparatura medicala este total insuficienta, iar acolo unde exista, vechimea echipamentelor depaseste uneori si 30 de ani. Cele mai vechi incubatoare din spitalele municipale si comunale au fost fabricate in 1977, iar cele din unitatile de nivel II, din 1967.

Situatia se amelioreaza usor la clinicile de nivel III, dotate cu cel putin unul dintre echipamentele medicale esentiale. Chiar si aici insa, desi se presupune ca ar trebui sa detina cea mai moderna aparatura, unele incubatoare dateaza din 1994, iar ventilatoarele pentru nou-nascuti sunt, majoritatea, mai vechi de 20 de ani.

Prin investirea rapida a unor sume mai mari de bani, problema dotarilor ar putea fi rezolvata, dar atunci cand vine vorba despre personalul medical, situatia ramane alarmanta. Studiul realizat a demonstrat ca la maternitatile de nivel I medicii si asistentele de obstetrica-ginecologie si neonatologie sunt foarte rari, 91% dintre spitale declarand ca au mai putin de 5 medici de obstetrica-ginecologie, iar 99% ca au mai putin de 5 medici neonatologi.

 

cezariana FilantropiaO alta problema cu care se confrunta tara noastra este abuzul de nasteri prin cezariana, chiar si la simpla cerere a gravidelor, fara motive medicale concrete. In 2014, 36% dintre copiii romanilor au venit pe lume prin cezariana, adica mai mult decat dublu fata de 10-15% cat ar fi optim. In judetele Arges, Ilfov sau in Bucuresti peste 50% dintre femei aleg sa nasca prin cezariana, iar in Satu Mare, numarul lor sare chiar si de 78%.

Lipsuri mari ies la iveala si in privinta asistentilor sociali. Cu toate ca legea arata ca prezenta unui asistent social este obligatorie, dintre cele 163 de maternitati chestionate, doar 73 declara ca au un angajat de acest tip. Semne de intrebare ridica si atitudinea unitatilor medicale fata de acesti specialisti, pentru ca dintre toate spitalele incluse in studiu, doar 7 au solicitat un asistent social.

Studiul „Analiza mortalitatii infantile si a situatiei maternitatilor din Romania” a fost realizat de Ministerul Sanatatii, prin Directia Generala de Asistenta Medicala si Sanatate Publica, in parteneriat cu organizatia Salvati Copiii, printr-un chestionar pe care l-a trimis tuturor maternitatilor din tara, pentru a evalua dotarea cu echipamente si incadrarea cu personal a unitatilor sanitare care primesc nou-nascuti ce au nevoie de terapie intensiva.

 


Adaugati un comentariu


 

*