Realizarea unui „Dicționar Doctoreză-Pacienteză” – provocarea doctorului Ion Gheorghe Petrovai

9 august 2022 | 0 comentarii |

Medicul a lansat, înainte de a pleca în vacanță, o provocare adresată colegilor săi și „pacienților experți”, rugându-i să contribuie la realizrea unui dicționar cu termeni medicali explicați pe înțelesul tuturor, care ar facilita comunicarea între medici și pacienți.  

 

Ion Gheorghe Petrovai

Medicul clujean Ion Gheorghe Petrovai, profesor asociat la Universitatea Babeș-Bolyai, Departamentul de Sănătate Publică, un susținător al inovației în sănătate, un promotor al noilor tehnologii și un foarte bun și activ comunicator pe rețelele sociale, a anunțat că va lua „o pauză” de pe social media, pentru a-și petrece concediul „vreo 20 de zile”, focusat pe alte priorități „cum ar fi cititul și familia”, dar nu înainte de a „arunca” o „provocare și o rugăminte către colegii mei doctori sau pacienți experti! Aceea a construirii pentru pacienții români (și doctorii lor) a unui Dicționar Doctoreză – Pacienteză” Editia 2022 (online deocamdată) – cum bine zice Sandra Alexiu că ar fi nevoie. Și dacă doctorii nu au întotdeauna timp, chef sau curaj să explice, poate acest dicționar o să ajute în situațiile delicate/complicate din fiecare zi din practica medicală, care e de fapt viața unui om/familiei sale”, a scris medicul pe pagina sa de socializare.

Zicea cineva că medicul vede 20-50 de pacienți pe zi, iar pacientul vede un singur medic, și de asta ajutorul ăsta ar putea conta! MULT!”, mai spune dr. Ion Gheorghe Petrovai, invitându-i pe toți cei care știu și vor să dea o mână de ajutor, să folosească „fișierul Google Docs, pe care îl voi salva periodic, și să completați definițiile pe care le-ați văzut necesare în practica dumneavoastră. Mulțumesc anticipat iîn numele celor care vor avea un pic mai multă încredere în actul medical după ce vor citi una sau mai multe definiții! Am pus și eu 4 acolo, ca să nu fie fișierul gol!”, și-a încheiat mesajul dr. Petrovai.

 

Sursă foto: I. Gh. Petrovai/LinkedIn

Primele definiții lansate de dr. Ion Gheorghe Petrovai:

Prognostic rezervatDirectia în care se duce situația despre/în care vorbim (această boală la acest pacient) este mai degrabă proastă. Nu renunțăm dar probabilitatea unei schimbări în directia bună este mică. Din experiența mea, cam X …%, iar știința zice  Y…% șanse de mai bine;

Cauza idiopaticăNu știm (deocamdată) care este cauza, multe boli apar fără o cauză clară, și asta este o astfel de situație. Ne vom concentra pe tratament (și mai căutăm)!

DorsalgieDurere de spate mai degrabă legată de coloana vertebrală

IatrogenStare patologică determinată de către tratament…

Lista a fost, așadar, deschisă, iar fișierul poate fi completat accesând: https://docs.google.com/…/12aQSZ29ktXoGDGU8RD84N4M…/edit. 

 

Sandra Alexiu (sursă S. Alexiu/Meta)

Medicul de familie Sandra Alexiu, Preşedinte la Asociația Medicilor de Familie București – Ilfov, cea care a inventat practic termenii de „doctoreză” și „pacienteză”, care nu doar că au fost agreați ci au fost și preluați și utilizați de medicii din toată țara, folosindu-i inclusiv în întâlnirile mai pretențioase, atunci când au făcut referire la comunicarea medic-pacient și la necesitatea unei mai bune educații medicale în rândul populației generale, a preluat mesajul dr. Ion Gheorghe Petrovai și l-a transmis mai departe pe rețelele sociale, rugându-și colegii să fie „atenți” la „traduceri”, astfel încât acestea „să fie cât mai pe înțelesul omului de rând!”.

Și nu în ultimul rând i-a mulțumit doctorului Petrovai pentru „deschiderea drumului”.

Medicii care doresc să contribuie la familiarizarea pacienților cu limbajul medical sunt invitați, astfel, să adauge termenii medicali pe care-i folosesc curent și să îi explice pe înțelesul publicul larg, astfel încât acesta să se poată familiariza cu ei și să evite capcanele în care i-ar atrage explicațiile eronate pe care le-ar găsi la întâmplare.


Adaugati un comentariu


 

*