REPORTAJUL DE DUMINICA: E timpul sa ne simtim romani!

30 noiembrie 2014 | 2 comentarii |

„E mare lucru sa fii roman. E mare lucru sa stii ca esti roman! Asa a fost de cand lumea!” – asa ne indeamna Mircea Micu, acest TEZAUR VIU al Buzaului, in ajun de Ziua Nationala.

 

ziua-nationala-a-romanieiSunt cateva lucruri la care nu poti renunta vreodata.

La identitate, spre exemplu, nu te lasa sufletul sa o faci.

La sanatatea care se depreciaza pe masura ce imbatranim… dar pe care o putem pastra pe linia de plutire inca din tinerete.

La copilarie – orice intamplare din perioada de maturitate te face sa te intorci la copilarie. Spre exemplu, pe 28 noiembrie au cazut primii fulgi de zapada din iarna care sta sa inceapa. Si mi-am adus aminte ca in copilaria mea, fulgii de nea nu mi se pareau nicidecum mari, ci grasi. Grasi au fost si acum!

Cu identitatea este acelasi lucru. Nici pe de parte nu ai cum sa uiti ca te-ai nascut intr-o tara frumoasa, o gradina a Maicii Domnului ajunsa acum la mila occidentalilor si cazuta in dizgratia propriilor fii.

Vine insa o zi in an cand sufletul de roman se deschide si se lasa iubit, identificat, apreciat, laudat si tresaltat de amintiri, oameni care ii sunt aproape, fapte bune pe care le-a facut pentru altii sau care i-au fost facute.

De Ziua noastra Nationala stam drepti, in suflet, si ne apreciem adevarata valoare. Suntem romani!

 

Parada 1 Decembrie (arhiva)

Parada 1 Decembrie (arhiva)

Si, pe an ce trece, pare sa fie mai frumos ca suntem romani! Nu ne incurajeaza nicidecum viata economico-sociala sa ridicam sus drapelul pentru a-l vedea intreaga lume, dar ni se lumineaza nu numai sufletul, ci si curajul, cand ne vedem copiii minunati care ne aduc cinste cu orice ocazie.

Suntem romani si ne-am saturat sa ne vaicarim. Parca ar fi frumos ca maine sa vedem, dincolo de defilarea militarilor, si bucuria de a fi roman.

Va propun ca, de astazi, sa ne simtim romani si sa devenim frumosi, astfel incat si ziua aceasta sa se repte, poate, si pe 24 ianuarie si in oricare alta zi cand Romania este in elita mondiala!

Stam acasa, la noi, in judetul Buzau si intram in case calde de romani frumosi! Cautam sa aflam ce inseamna sa fii roman, ce inseamna simtirea romaneasca si ce asteptari, daca mai putem avea asteptari, mai au romanii de langa noi.

 

2trenul-regalNu uitati si ca maine, chiar pe 1 Decembrie autoritatile judetene nu se dezic de obiceiurile din trecut si ies la ora 10:00 in fata Prefecturii Buzau pentru a le vorbi buzoienilor despre Ziua Nationala, pentru a depune coroane scumpe de flori si pentru ca 500 de militari sa defileze de ziua tuturor romanilor.

Mai tarziu, Grigore Lese si artisti locali populari canta in Parcul Crang, iar aceleasi autoritati ofera 3.000 de portii de fasole cu ciolan, fasole de post si vin si tuica fierte.

La 11.55, Gara Buzau ii primeste in trenul regal pe cativa dintre membrii Casei Regale a Romaniei.

Iar de la ora 13:00, la Monteoru, Casuta cu pridvor a pensiunilor membre ANTREC se deschide pentru pasionatii de traditional, dar aduce si necunoscute din Geoparcul Tinutul Buzaului, descoperite la o pomana de reprezentanti ai Guvernului Norvegiei, in timp ce se deplasau in judetul Buzau, judet pe care il finanteaza sa-si promoveze frumusetile.

 

Mitica Popa

Mitica Popa

Spuneam sa intram in case de romani nostalgici dupa serbari nationale. Primul popas il facem la munte, zona despre care scriu de fiecare data cu sufletul razand pentru ca oamenii de aici au o demnitate si o noblete – lectii supreme pentru mine. Nea Mitica Popa mi-a devenit prieten in iarna lui 2011, cand zapezile mari au ramas peste sat vreo doua luni. Atunci l-am gasit la casa unei rude mai in varsta. Casa era avariata, femeia bolnava. Mi-am facut un obicei si il vizitez, de cate ori intru in zona. Acum am stat un sfert de ceas la taclale, despre cum e cu ziua noastra de 1 Decembrie.

De la Revolutie incoace nu s-au mai tinut sedinte la primarie… in afara de plecatul stanilor. Noi, astia mai batrani, mai stim de 1 Decembrie si 24 Ianuarie. Steaguri.. la noi nu prea sunt. Am vazut doar la domnul Moise, secretarul de la primarie. La noi mai mult e tacere.

Unii au inteles libertatea in fel si chip… uni asa, altii asa. Unii fac mari greseli, altii nu au cam nimic pe lume. Mai trebuia cate o sedinta pentru tarani ca noi. Sa sarbatorim nu am mai fost chemati sa facem ceva. In comunism se stia de o zi sau de alta, acum e cam cu huiduieli, nu e o placere.

 

Cainele lui nea' Mitica

Cainele lui nea’ Mitica

Cel mai rau e cu partidele. Se cearta intre ei. Si la o comuna e la fel, ca primarul e intr-un fel, iar consilierii altfel si nu mai primesc bani. Noi am avut un secretar la Vintila Voda care a venit in comunism la noi, la Bisoca si cand a vazut cat e de frumos a zis ca ne face drum si ne-a facut, domnule! Asta e drumul! Si cu el am amas, iar Sarbu nu mai e…

Eu eram pe deal, lucram la o scoala. Domnul Sarbu a venit acolo la noi. Cand s-a infiintat prima sarbatoare populara la noi, bisocenii l-au intampinat in semn de recunostinta, pe cai. Au fost zeci de cai care i-au iesit inainte domnului Sarbu. Tinereteul nu stie mai nimic. Carti nu mai citeste, istorie nu mai stie…

Cred ca romanul, din mosi stramosi, a fost cel mai bun si mai primitor om. Nu s-a potrivit cu alte natii. Romania noastra a ajuns acum la straini.Pamantul e luat de straini si tinut parloaga.

 

Ziua-Romaniei-1-DecembrieNoi, asa, avem amintirea asta de 1 Decembrie, stim cum era! Tineretul zice „ce e azi? E liber la primarie?” Atunci e bine si pentru ei. Ce ne-a mai ramas bun e biserica. Acolo mai aflam si noi una alta. Tineretul nu merge. Sunt plecati baietii. Chiar si eu am un baiat plecat in Scotia, de opt ani. Nu are cum sa castige aici cat castiga acolo. A dat Dumnezeu telefonul, ca sa mai stim de ei. Eu ma chinui aici cu terenul si cu munca, iar ei, acolo, cu dorul de casa, dar fac bani pentru familia lor.

Nea Mitica stie bine a vorbi. Stie si sa munceasca si l-as aseza in galeria romanilor si cu suflet, dar si cu mana muncita si gura hranita, cum ii place sa spuna. De multe ori il dau exemplu si spun ca tuica lui e cea mai buna din judet. Atat de buna inca cel mai mare lant hotelier de lux din Romania vrea cat mai multa tuica de la el. Insa el prefera sa-si respecte clientii locali si mai apoi sa caute si putina faima nationala.

 

Mircea Micu111Coboram de la Bisoca la Sarulesti si batem in poarta simpla a lui nea’ Mircea Micu, romanul minunat care canta la cimpoi, fluier, bucium si caval si care si mestereste astfel de instrumente. E minunat pentru ca stie el fel si fel de leacuri despre care v-am scris aici, pe wwww.sanatateabuzoiana.ro, si le si impartaseste cu noi.

Astazi, scoate o sticla de tuica pe masa din curte si cinsteste romaneste, musafirii. Pe masa stau de veghe cateva gutui si multe macese. Le pregateste pentru ceaiurile din timpul zapezii. Ridica in aer o cescuta cu tuica. Mana imbatranita de vreme pare sa tremure, dar devine ferma cand vine vorba despre romani si Ziua Nationala.

E mare lucru sa fii roman. E mare lucru sa stii ca esti roman! Asa a fost de cand lumea. Nu poti sa zici ca deviezi de la a fi roman. Eu sarbatoresc in suflet si prin munca. Ma bucur pentru bucuria altora. Ce e in mintea romanilor… Asta nu poti sti.

 

Amelia Papazissu si Mircea Micu

Amelia Papazissu si Mircea Micu

Romaniei ii doresc numai bine si sanatate! Sa fie ce-a fost o data! – este urarea spusa cu ochii umbriti de lacrimile emotiei venita din sufletul lui de roman autentic, de Mircea Micu, acest TEZAUR VIU recunoscut de UNESCO anul trecut, chiar de 1 Decembrie, de Ziua Romaniei, odata cu Amalia Papazissu, alaturandu-se astfel Adelei Petre primul buzoian caruia i-a fost conferit titlul de Tezaur uman viu”.

 Colindam tara asta, de la mare la noi la munte, si era peste tot aur verde, grau, de toate. Acum mergi tot pe acolo si dai de parloage. La mine au venit oameni mari, au mers la munca la vie, am cantat cu ei la fluier si la alte instrumente, au filmat, au jucat si au plecat. Eu tot aici am ramas. Si tot roman sunt!, ne spune nea’ Micu, asa, ca intr-o concluzie la o viata traita intr-o tara care i-a dat de munca, i-a oferit iubire si sanatate si l-a lasat liber in sufeltul sau de artist.

 

1_decembrie_1918_1Astazi este Sfantul Andrei,  ocrotitorul Romaniei si patronul spiritual al romanilor. Supranumita si Ziua Lupului, ziua de Sfantul Andrei este marcata de o serie de credinte si superstitii, printre care si acelea legate de viitor sau soarta. Una dintre taraditiile de Sfantul Andrei este pusul graului la incoltit, in ghivece. Traditia spune ca fiecare membru al familiei trebuie sa aiba ghiveciul sau cu grau.

Traditia spune ca asa cum va arata, la Anul Nou, graul pus la incoltit de Sfantul Andrei, asa va fi si sanatatea celui care l-a plantat, in noul an.

Maine este Ziua Nationala a Romaniei. La 1 decembrie 1918, Asa cum spunea Mircea Micu, ROMANI ar trebui sa ne simtim fiecare dintre noi, astazi si maine si mereu! Poate despre libertatea aceasta este vorba cand se apropie Ziua Nationala! Despre festivism si depuneri de coroane n-as reveni.

De 1 Decembrie, esential este sa fim cu totii in strada, pentru a simti suflarea de romani!

 


Categorii: Actual, Reportaj

Comentarii (2)

  1. Carmen Horoias spune:

    La multi ani!

  2. Adelina Bargu spune:

    LA MULTI ANI ROMANIA!!!
    LA MULTI ANI ROMANI DE PRETUDINDENI!!!

Adaugati un comentariu


 

*