Tot mai multi romani cer sfaturi la numarul special Tel Verde, pentru a renunta la fumat

30 noiembrie 2014 | 0 comentarii |

Anul trecut, numarul acestora a ajuns la aproape 10.000 de persoane interesate de recomandarile specialistilor, cei mai multi fiind barbati.

 

nu-fumatului1In anul 2007, Ministerul Sanatatii a dat startul Programului National Stop Fumat, misiunea de coordonare a acestuia fiindu-i incerdintata Institutului de Pneumologie Marius Nasta. In timp, programul a fost scos de pe lista de prioritati a ministerului, iar la un moment dat i s-a oprit finantarea, insa anul acesta, necesitatea sa a fost reconsiderata, iar Ministerul Sanatatii a reluat finantarea. Astfel, au putut fi achizitionate medicamente in valoare de aproape un milion de lei cu care pot fi tratati maximum 3.000 fumatori. La acest moment, programul este sustinut de Institutul de Pneumologie Marius Nasta, cu ajutorul unei echipe de peste 60 de medici si psihologi prezenti la nivel local, in peste 20 de orase.

O componenta importanta a programului o constituie linia telefonica speciala destinata celor care vor sa renunte la fumat. Tel Verde Stop Fumat a fost lansat in 2007, putand fi apelat la numarul 0800878673.

 

tigari fumatoriDaca la inceput, in primul an de la darea in folosinta, numarul apelantilor a fost de doar 800, de la an la an, tot mai multi romani au apelat la acest serviciu, cerand sfaturi si sprijin pentru a se lasa de fumat. Astfel, conform datelor oferite de Institutul Marius Nasta, anul trecut, numarul apelantilor care au sunat la Tel Verde Stop Fumat a ajuns la aproape 10.000,  iar in primele trei trimestre ale lui 2014 au fost primite 8.419 apeluri. Cea mai importanta crestere s-a inregistrat in anul 2012, odata cu introducerea posibilitatii ca numarul sa fie apelat si din retelele mobile, de la 1.680 apeluri in 2011, ajungandu-se la 4.327 in 2012. Barbatii sunt cei mai interesati sa afle informatii despre renuntarea la fumat. Astfel, in anul 2013 au sunat de 2,5 ori mai multi barbati decat femei iar in primele 9 luni ale anului 2014 raportul a fost si mai mare – 3,3, arata reprezentantii institutului. Acestia apreciaza ca barbatii se lasa de fumat in proportie mai mare decat femeile. Astfel, din totalul barbatilor din Romania, 14 la suta sunt fosti fumatori, in timp ce doar 5,8 la suta dintre femei au reusit sa se lase de fumat. De altfel, si rata de renuntare la fumat este diferita,  28,2 la suta la barbati fata de 27,5 la suta, la femei.

 

tigariIntrebarile cele mai frecvent formulate de cei care suna la Tel Verde se refera la efectele medicamentelor si la problemele cu care fumatorii cred ca se vor confrunta cand vor renunta la tigara – nervozitate, izolare sociala, crestere in greutate. Psihologii care le raspund sunt special pregatiti in domeniul tabacologiei si asistentei psihologice a fumatorilor, iar informatiile pe care le ofera au intotdeauna o baza stiintifica. Totodata, disponibilitatea tratamentului medicamentos este una din intrebarile cele mai frecvente din partea persoanelor care doresc sa renunte la fumat. Potrivit centralizarilor, 62,8 la suta dintre fumatorii romani doresc sa renunte la fumat si 37,8 la suta au incercat cel putin o data in ultimele 12 luni.

Numarul Tel Verde Stop Fumat 0800878673, este apelabil gratuit din toate retelele. Informatii suplimentare sunt disponibile si pe site-ul programului, www.stopfumat.eu.

 

 


Categorii: Actual, Lifestyle, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*