REPORTAJUL DE DUMINICA: Incredibila aventura a unei focsanence

23 februarie 2014 | 0 comentarii |

Alina Ene, prima femeie din Romania care va pleca in jurul lumii pe bicicleta. Pentru asta, tanara de 27 de ani din Focsani are nevoie de 10.000 de euro. Peste 1.000 de euro o costa numai asigurarea medicala.

 

Alina Ene

Alina Ene

Putini sunt cutezatorii zilelor noastre. Asta, pentru ca notiunea de cutezator a intrat in sfera mercantilismului, oamenii cer sa fie platiti daca fac ceva senzational. Si atunci nu mai vorbim despre cutezatori. Cand gasesti insa un adevarat curajos, care sa aiba un ideal, fie si de dragul unei idei sau pentru a-si infrunta temeri ori pentru a depasi propriile limite, cutezanta este definita de insusi acest caracter. Cutezatorul este un om sanatos intru totul, pentru ca stie ca isi asuma riscuri si are de infruntat neprevazutul.

In Focsani, Alina Ene se bucura de ceea ce este si mai ales de ceea ce reuseste in fiecare zi sa faca. Este genul tanarului care a ales sa lucreze de acasa, pe cont propriu. Designer vestimentar. Un tanar al zilelor noastre pentru care cartea de munca, biroul comod si tovarasia colegilor dornici de zvonuri zilnice nu este o preferinta. Are 27 de ani si ochii mereu jucausi. Par ei sa vorbeasca inaintea Alinei. In prima parte a zilei, Alina face inca documentare pentru calatoria pe care vrea sa o inceapa. „Conteaza bicicleta, dar mai ales omul. Am citit despre oameni care au plecat cu bicilete care costa sub 100 de euro. Eu sunt pregatita din toate punctele de vedere, mai putin financiar”, spune zambind, tanara curajoasa.

 

Alina Ene adventure

Alina Ene adventure

Fac eu ochii mari si o intreb daca sunt chiar toate aspectele acoperite, mai ales sanatatea. Alina Ene vrea sa plece pana la capatul lumii, in Indonezia, pe bicicleta. Nelu. Asa se numeste bicicleta care o asteapta in holul de la intrare.

Bicicleta e numita asa dupa tata, care a decedat. Mama mi-a spus ca ma sustine, nu-mi poate interzice doar pentru linistea ei sufleteasca. Nu poate decat sa se roage pentru mine in permanenta. Mai am trei frati care ma incurajeaza cu ce pot. Sora mai mica ma ajuta pe partea cu social media. In 2012 m-am indragostit de bicicleta. M-a prins microbul. Am facut ture prin tara. In iarna asta am gazduit un cicloturist rus. Am stat de vorba si mi-am dat seama ca asta vreau sa fac. Abandonez sau poate ca nu asa se numeste… viata in tara, pentru un an si jumatate. Asta imi doresc sa fac si toate au inceput sa se alinieze”, explica Alina Ene cum stau lucrurile, deocamdata. Bicicleta e bolnavioara acum, in sensul ca i s-a stricat ceva, o piesa. Trebuie sa o repare si sa reia antrenamentele.

 

alina-eneRevin la sanatate, pentru ca este, pana la urma, la fel de importanta ca si bicileta care o va duce pe tanara de 27 de ani in jurul lumii. Plecarea intr-o astfel de calatorie, care dureaza patru luni, plus altele patru pe care vrea sa le faca prin Asia de Sud-est la intoarcere, inseamna rezistenta maxima. Alina spune ca 10.000 de euro costa experienta vietii ei, dar ar pleca la drum si cu sase mii de euro. Insa despre cum s-a gandit sa-i stranga, va spun cateva paragrafe mai jos. Din cei  10.000 de euro, 15 la suta sunt costurile de campare, 11 la suta bilete de avion si vapor acolo unde este cazul pentru ca din totalul distantei de 14.185 de km, 4.805 km vor fi parcursi obligatoriu cu avionul, iar 7.263 de km pe bicicleta. 1.200 de euro inseamna insa costul asigurarii medicale pentru un an si kitul medical. Alina spune ca exista cicloturisti care sunt impotriva vaccinarii pe care isntitutiile medicale o recomanda in tari precum India, spre exemplu, insa ea este de alta parere. „Eu sunt sanatoasa. Clar ca trebuie sa imi fac vaccinurile pentru febra tifoida, poliomielita, in functie de tara sunt anumite vaccinuri specifice. Sunt oameni impotriva vaccinurilor. Eu prefer sa fiu insa in siguranta si sa ma misc. Primul roman care a facut turul lumii pe bicicleta, 119 tari in 11 ani, Virgil Galatanu a murit de febra tifoida in India. Nu as vrea ca si cu mine sa se intample la fel… Am in buget prevazut capitolul sanatate. 1000 de euro pentru asigurarea de sanatate pentru un an si o alta suma pentru vaccinuri. Fac calculul si cu bursa, daca o obtin”, mai spune Alina Ene.

 

Alina Ene 4Calatoria pe bicicleta, gandita de cutezatoarea din Focsani, ar trebui sa inceapa la sfarsitul lunii aprilie. Perioada coincide si cu un raspuns pe care Alina il asteapta de la universitatea din capitala Indoneziei, unde a aplicat pentru o bursa de studii pentru un an in domeniul artizanatului traditional.

Mai apoi, revine in Romania prin Asia de Sud-Est. „Sper, sincer, sa obtin si bursa de studii. Eu am aplicat in ianuarie, pentru o bursa pe care statul indonezian o acorda tuturor statelor cu care se afla in relatii diplomatice. Bursa este pentru invatarea limbii indoneziene, pentru studiul artizanatului si invatarea dansului indonezian. Eu am aplicat pentru artizanat, avand background de designer vestimentr. In aprilie – mai primesc raspuns. Depinde si de cati aplicanti sunt. Eu am mare incredere ca obtin bursa. In baza acestui lucru am inceput sa-mi planific si calatoria. Dar si in cazul in care nu mi se acorda bursa, eu tot plec in Indonezia, pe bicicleta”, isi reafirma dorinta, tanara temerara.

 

Alina Ene111Va spuneam, la inceput, despre idei pe care putini dintre noi au capacitatea sa le puna in practica, pana la capat. Alina si-a programat insa extrem de bine calatoria. S-a documentat, a calculat, ba chiar a gazduit, in iarna aceasta, un cicloturist care a convins-o ca dorinta ei de a cutreiera lumea pe bicicleta este aventura vietii, care merita orice efort.

Mi-am planificat doua genti pe spate si doua pe fata. Pentru bicileta am nevoie de camere de rezerva, ureche pentru schimbator… ce se poate strica pe drum si sa pot sa inlocuiesc. Un schimb de cort si doua de zi pentru mine, plus unul de cort si un altul pentru ploaie, pentru ca prind perioada musonica in Asia de Sud-Est. Imbracaminte, sub doua kilograme. Vreau sa plec spre sfarsitul lunii aprilie”, explica indrazneata focsaneanca.

 

blog alina enePentru finantarea evenimentului, Alina a lansat pe internet o campanie de stragere de fonduri, numita indiegogo. „Am facut un buget care figureaza in campania mea de pe internet indiegogo si care se ridica rotund la 10.000 de euro. Am mai luat legatura cu cicloturisti si m-as incumeta sa plec si cu 6000 de euro la drum. Este suma de pornire. Sunt costurile pentru patru luni si echipamentul de cicloturist si mai apoi, dupa un an de bursa in Indonezia, sa merg mai departe in Australia, Noua Zeelanda si Asia de Sud-Est, ma intorc prin Est. Sunt curioasa, ma documentez ca sa preintampin eventualele neplaceri. Nu fac ceva ce n-as face in propria mea tara sau in Europa. Nimeni nu-mi poate garanta ca nu am acealeasi riscuri legate de siguranta personala si acasa sau sa-mi fure bicicleta. Acum am un euro. Campania se adreseaza tuturor. Oricine poate da de la un euro pana la 1.300 de euro, daca vrea. Nu este nimic gratis. Pentru doi euro donati imi tatuez o linie pe spate si las artistului libertatea sa faca el cum vrea liniile pe spate. Pot fi maxim 5000 de linii. Asa consider eu ca ma tin de cuvant fata de oamenii care ma vor ajuta. Costurile cele mai mari sunt legate de bicicltea. Un bilet Romania-Indonezia cred ca nu e mai mult de 1000 de euro, dar cu bicicleta e altfel. Campania se termina pe 20 martie. Nu mi-e teama ca nu va fi finantata. Chiar daca voi fi nevoita sa imi aman data plecarii, tot voi pleca!”, detaliaza Alina, cu un optimism „contagios”.

 

cu-bicicletaInteresant este ca nu vorbeste doar despre o campanie de donatii si atat, tanara cicloturista vrea sa ofere ceva, in schimbul banilor primit. Cea mai faina idee pare a fi cea cu tatuajele de pe spate. Doi euro – o liniuta tatuata. Sunt disponibile maxim 5.000 de linii, daca toata lumea ar dona doi euro. Alina are insa si alte surprize, pentru cei care vor fi mai darnici: „Din calatorie ma intorc cu fotografii si mai bogata cultural. Fotografia fura putin din bucuria momentului, eu nu sunt o mare fana. Iau creionul cu mine si voi documenta calatoria cu experienta pe care o acumulez. Am nevoie acum de partea financiara. Le ofer donatorilor de doi euro un perk – acea liniuta pe care vreau sa o tatuez pe spate. Pentru 10 euro imi trimiti o fotografie si eu iti fac un portret digital, nu unul prelucrat intr-un program, ci unul facut chiar de mine, pentru ca ma pricep. Mai ai posibilitatea sa primesti o vedere din tara prin care trec, iar eu nu voi scrie pe toate «Cu drag, Alina», ci o voi face personalizata si o voi publica. Oamenii pot primi un CV personalizat. Acum CV nu mai este un fisier in word, ci este unul creativ. In functie de domeniul caruia te adresezi eu iti fac un CV creativ pe masura personalitatii. Solutia care sa te reprezinte cel mai bine”.

 

Alina Ene 2Una peste alta, Alina Ene, cu sau fara bursa in Indonezia, in 2014 va pleca in jurul lumii, pe bicicleta Nelu, tovarasul cel mai de incredere din viata ei. Si-a calculat totul, spera ca indiegogo, campania de pe internet, prin intermediul  careia spera sa fie finantata si sa devina prima femeie din Romania care va reusi sa infrunte lumea pe doua roti. Asa ca… urmeaza plecarea. „Plec din Focsani, apoi prin Bulgaria, pe la Vama Veche, Varna, apoi iau vaporul pana in Batumi-Georgia, apoi Armenia, trec prin Erevan, Iran si iau avionul spre Islamabad, merg apoi spre New Delhi si spre Agra, pentru ca trebuie sa vad Tajmahalul. Merg spre Nepal, reintru in India si apoi Myanmar, iau avionul spre Malaezia si vaporasul spre Indonezia. Pentru fiecare zona prin care trec am si un plan B, daca nu primesc viza, spre exemplu, la Teheran, in India ar trebui sa primesc viza pe aeroport.  E grozav. Apoi, «fierbinte» e granita cu Myanmar, pentru ca teoretic e inchisa. E cu risc! Eu tot spun ca inca nu am plecat! Fac diferenta, ca eu mi-am propus si plecarea in sine. In timpul calatoriei voi campa. Am gasit pe site-urile couchsurfing oameni care s-au inscris sa ofere gazduire. Fara bani, fara conditii. Ajungi sa cunosti oameni si ei sunt acei oameni care cunosc orasul; altfel vezi si tu orasul cu un om care il stie bine…, ne arata Alina Ene ca stie bine in ce se aventureaza.

 

*Www.sanatateabuzoiana.ro va tine legatura cu ea, iar pe masura ce va tranzita tarile catre Indonezia, prin povestirile pe care cutezatoarea ni le va prezenta in timp real. Ii dorim drum bun, sa devina un exemplu si pentru alti tineri care pot inlocui pasiuni nocive cu o dorinta asa de frumoasa si sa se intoarca sanatoasa acasa, in Romania!


Categorii: Reportaj

Adaugati un comentariu


 

*