REPORTAJUL DE DUMINICA: Sanatatea de la spartul gradinilor

26 octombrie 2014 | 0 comentarii |

Astazi, in ziua de Sfantul Dumitru – asimilat de romani ca „Izvoratorul de mir”, odata cu onomastica celor care poarta acest nume se celebreaza incheierea anului agricol si se spune ca cine respecta aceasta sarbatoare va fi ferit de boala, necazuri  si primejdii.

 

varza-gogonele_2927Nu va fie teama, daca nu a nins zdravan la Buzau, nu a venit iarna! Se stie bine, de cativa ani incoace, ca doar atunci cand se blocheaza drumurile in zona noastra a sosit iarna! Sutem insa la un pas mic de prima ninsoare. Prietenii din Capitala spuneau ieri, ca prima ninsoare a fost urata, prea rece, prea mult vant. Si chiar daca se spune ca astazi se incheie anul agricol, ca Sanmedru (cum i se mai spune Sfantului Dumitru) „incuie vara”, desfrunzeste codrul si aduce iarna, parca am vrea sa mai tina putin toamna, ca nu s-au terminat inca toate treburile prin gradini!

Daca faceti o plimbare lejera in bazinul legumicol Maracineni, spre exemplu, uimirea va va acompania pe tot parcursul. Desi s-au plans din august incepand, ca anul 2014 i-a muncit si atat, legumicultorii se vad acum in fata unui supraplin. Au productie in exces, insa s-a terminat si perioada muraturilor si a consumului in stare proaspata. De fapt, asa ne-am obisnuit noi sa credem ca mancam sanatos doar de la jumatatea lunii iunie si pana pe la 15-20 octombrie. Dupa, daca mai sunt vinete, ardei, castraveti, rosii si cate altele, nu mai sunt de nasul nostru. Intram in supermarket si luam portia de sanatate de fite!

 

piata-taraneasca-2924Despre sanatatea de la sfarsit de octombrie vorbim astazi, pentru ca de obicei o asezam in ladita si o dam la gunoi, sub pretextul ca s-a terminat sezonul ei! Gresit! Total gresit! Pe firul raului Buzau sunt asezate gradinile legumicultorilor care scot de obicei la vanzare rosii, ardei si ceapa de apa de Buzau. In cantitati mici, piata are si vinete, ardei iute si varza.

Acum, la final de toamna, legumele si zarzavaturile au cele mai sanatoase proprietati. Acum, spun specialistii, ating rosiile gustul suprem, acum bostanul e copt si bun de consumat de la supe si ciorbe si pana la placinte, acum ceapa este pe deplin zemoasa lepadandu-si propriul aport asupra sanatatii noastre si, tot acum, castravetii sunt cei mai buni pentru conservat. Asa cred si obositii legumicultori care si-au incarcat camara pe rand, in functie de timpul pe care l-au avut, insa care si-au rezervat din legume si pentru acum, caci stiu ei bine ca savoarea e la final de octombrie.

 

varza de toamnaLegumicultorii dinspre Maracineni spun ca fericirea in gradina e din iunie-inceput de iulie cand se coace prima rosie si pana cu o zi inainte de Sfantul Dumitru. Atunci se aduna tot din gradina, caci in zona noastra exista un obicei impamantenit pe la 1790, cand au venit aici sarbii si bulgarii si si-au croit gradini – de Sfantul Dumitru se sparg gradinile!

Gradinarul culege tot ce crede el de cuviinta, fie ca va mai vinde, fie ca ii este de folos in familie, iar din ziua de Sfantul Dumitru oricine poate culege orice doreste si se mai gaseste pe randurile de tomate, ardei, varza si ce a mai produs profesionistul in brazda.

Am facut cu adevarat o plimbare scurta vineri, dar si sambata, printre gradinile lungi si putin late ale sarbarilor din Maracineni de Buzau. Toti taie varza, culeg gramezi imense de vinete, aduna ultimele rosii si gogonele si leapada ardeii verzi dupa crengute cu flori.

 

varza-ceapa_2929Imaginea este minunata! Acum se numara cu adevarat bobocii.

Dupa ce au vandut legume si zarzavaturi timp de patru luni in pietele locale si prin Brasov, Focsani, chiar spre Neamt si Constanta, legumicultorii mai au inca o data parte de aceeasi cantitate de bogatie ca in plina vara.

Dar, ce sa mai faca acum cu ea?

Gogonele s-au tot vandut, rosiile nu mai sunt pe placul doamnelor care deja cauta caserolele din supermarket, ceapa verde si fasolea verde sunt putin lovite de frig si nu au look pentru domnita cu fite de la oras, iar ardeiul, saracul ardei gras, desi are tot de la 50 de grame in sus, nu mai este o atractie pentru cine nu stie prea multe despre cat este de sanatos si gustos acum.

Si totusi, ce se intampla cu muntii de legume care s-au cules din gradini inainte ca oile ciobanilor sa intre la pascut ori romii sa intre in voie la cules?

 

muraturiSarbarii din Maracineni spun ca au invatat lectia de la sucevenii din Milisauti care mureaza orice. Pe sistemul muratului, dulcele ardei gras devine bulion, iar prin decembrie o sticla de un litru costa 20 de lei. Varza murata prinde si ea curaj de la 4 pana la 6 lei/kg, iar rosiile devin suc ori bulion pe care il raspandesc gospodinele cu 10 lei litrul pe la fetele care lucreaza in fabricile de confectii si nu au timp sa stea langa ceaun sa fiarba sanatatea asa cum se cuvine, fara conservanti!

Nea Ilie Stamate, veteran in legumicultura de subzistenta, spune ca anul acesta a vandut cu capul gol castraveti. Are si acum, a doua recolta din an. A vandut pana lunea trecuta cu 5 lei kg, acum insa au ramas cei mai crescuti, numai buni pentru pus la acrit. Eu vand sanatate la borcan, domnule! Sa vii aici la mine, la gura Maracineniului, prin decembrie, sa vezi cum stau borcanele cu castraveti murati si bidoanele cu ardei iute murat. Stiu si cum le plac cucoanelor. Ardeiul iute il pun inati cu saramura, la sticla. Peste vreo patru zile rastorn cam un sfert din saramura si pun otet. La fund, in sticla, asez o frunza de vita de vie si una de hrean, deasupra marar! Am verde, acum, bun! Si vand bidonul de cinci litri cu 25-30 de lei! Dar sa vedeti ce vanzare am la castravetii murati! Le pun si frunze de visin, mult marar si usturoi si hrean. Am comenzi pe hartie! De acum!

 

varza_2928Ca asa-i la noi! Preferam sa arucam legumele dulci, legumele care aduna in ele tot soarele bland din spetembrie si ploile de sfarsit de toamna si trecem repede de partea importurilor.

Legumicultorii din Maracineni isi asteapta cumparatorii pe marginea drumului judetean, cu camionete incarcate cu vinete, lazi cu ardei de clasa I, ardei iute, fasole pastai, fasole boabe, conopida, sfecala rosie, ceapa diamant sau de Buzau, ceapa de apa de Buzau, ardei portocaliu- cornul caprei pe care doar in zona noastra il gasesti si fara de care buzoienii nu-si pun muraturile toamna! E raiul! O adevarata toamna stransa la margine „judeteanului”!

Si varza intra in sesiunea de reduceri la pret. Desi au pus pariu pe 80 de bani kilogramul, in speranta ca si-ar scoate cateva dintre costurile de productie, bietii gradinari au coborat pretul in ultimele trei zile la 50 de bani si se uita cu disperare la vremea care inainteaza in defavoarea lor, spre noiembrie. Si se tem ca ajunge la 20 de bani.

 

legume -arat-2025Ionel Sava e un fost militar. Are curtea plina cu legume. Remorci cu vinete, ceapa si varza. La poarta, taraba lui contine tot ce are mai sanatos toamna aceasta. Si toate sunt atat de frumoase. Zice ca nu lasa la pret. Ardeiul e 3 lei si 50 de bani, iar vanata, doi lei. Pai, eu sunt vanzator de cartofi? Ati vazut ce au cazut anul asta cartofii in fata noastra? 50 de bani kg. Aici, la noi in bazin, cartofii nu sunt pretuiti. Noi punem butoaie mari cu varza acra, muraturi cate 200 de litri… cu asta mancam iarna fasolea, dar si carnea de porc.

La cateva sute de metri de el, Vasile Lopata ara. Ara solariile. A scos rosiile si ara, ca sa puna inainte de Craciun, marar si salata, trufandale de martie.

Sincer, as gusta si din ardeiul gras atat de rosu acum, si din rosiile fara pata de boala, si din conopida alba si fara vreun daunator… si din toate. Si am sa retin lectia de la spartul gradinilor – acum sunt cele mai bune legume si ideal este sa cumparam de la gradinarii nostri si mucurile de ardei, cum le spun ei ultimilor ardei din tarla! Acolo se aduna tot ce are mai bun toamna in ea!

De astazi, gradinile de pe malul raului Buzau sunt raiul oilor si caprelor care pot circula nestanjenite, dar si al saracilor care abia acum isi prepara muraturile si isi fac conservele de toamna. Dar sunt mai sanatosi decat mare parte dintre noi, cei care preferam luna iulie, atat de periculoasa pentru agricultura!

 


Categorii: Actual, Reportaj

Adaugati un comentariu


 

*