REPORTAJUL DE DUMINICA: Sanatatea din „Gradina cu copii” a Bibliotecii Judetene „V. Voiculescu” Buzau

20 iulie 2014 | 0 comentarii |

ludoteca-1Educatie pe perioada vacantei de vara, dar realizata in alt fel, mai sanatos decat in sala de clasa, mai putin stresant decat atunci cand copilul stie ca va primi note ori calificative. Aici activitatile sunt coordonate de o doamna care insa nu este invatatoare sau educatoare, ci bibliotecara, ajutata de voluntari, care sunt elevi de gimnaziu sau de liceu. Si mai adaug ca aici, copiii vin insotiti si isi desfasoara activitatile sub directa supraveghere mai ales a bunicilor.

Un cort amplasat in curtea interioara a Bibliotecii Judetene Vasile Voiculescu arata ca acolo se afla Ludoteca. Proiectul, asa cum are el loc, adica in aer liber, este unic in tara. Gradina de joaca, socializare si invatare a copiilor pentru care vacanta aceasta nu inseamna nicidecum aventuri la bunici la  tara sau tabere ori excursii. Oaza aceasta de sanatate de vara oferita de bibliotecarii buzoieni este de intalnit in fiecare zi, de luni si pana vineri.

 

copiii-citescAm ajuns la Biblioteca Judeteana cu gandul sa discut cu Viorel Francu, referent aici, despre activitatile de vara ale institutiei si nicidecum vreun gand pasager nu mi-a trecut prin minte, cu privire la cat de aglomerat este aici. Mai ales sectia destinata copiilor. De la clasa a II-a si pana la nivel de liceu, copiii si tinerii vin si imprumuta cartile copilariei. Chiar citesc.

Si i-am intrebat ce aleg pentru a citi. Cer mai ales cartile din lista de vacanta, solicitate de cadrele didactice si pentru care au de realizat fisa de lectura. Si inca mai cauta Ciresarii sau Jules Verne…

Interesant este ca niciunul dintre copiii care imprumutau carti la sfarsit de saptamana, de la biblioteca, nu avea ascunsa tableta sub brat ori in poseta. Pipaiau cu atentie copertile cartilor imprumutate.

 

cort-ludotecaDe la 9 si pana la ora 12:00, zilnic, in cortul numit „Ludoteca” sunt asteptati copiii cu varste pana la patru ani, iar pana la ora 17:00, copiii cu varste pana la 14 ani.

Iulia Irimia, coordonatorul Ludotecii din gradina, spune ca zilnic vin si 100 de copii, uneori chiar mai multi. Larma din jur e semnul faptului ca toti copiii se simt bine la joaca, socializare si educatie.

Intre 14 iulie si 29 august,  lunea, de la 14:30, copiii vin la atelierul de prim-ajutor care se desfasoara cu ajutorul voluntarilor de la Crucea Rosie Romana, filiala Buzau. Martea, de la ora 15:00, este atelierul de dans, sustinut de dansatorii sportivi de la Clubul de dans sportiv Imperial, castigatori ai numeroase medalii si trofee la concursurile de gen. Miercurea, de la 14:30, este atelierul de arte si abilitati,  iar joia, tot de la 14:30, cel de origami. Vineri este ziua rezervata muzicii.

 

ludoteca-3In Romania exista ludoteci din anii 1960, mare parte dintre ele fiind reactivate in ultimii ani, insa niciuna nu functioneaza in aer liber precum aceasta, de la Buzau. Iulia Irimia, coordonatorul proiectului din cadrul Bibliotecii Judetene Vasile Voiculescu  din Buzau spune ca ludoteca noastra este organizata timp de doua luni, in fiecare vara.  „A noastra este in al patrulea an de functionare. In acesti ani am invatat cateva lectii. Pana la ora 12 avem program pentru copiii mici, care trebuie sa fie neaparat insotiti. Cei mari pot veni singuri. Exista si cazuri cand copiii mici sunt adusi dimineata si sunt lauti la ora 17:00,  de aici. Parintii sunt convinsi ca aici invata cate ceva, inclusiv pentru acei copii care in timp si-au imbunatatit capacitatea de socializare si comunicare. Avem copii chiar cu autism sau cu capacitati reduse de comunicare si s-a vazut ca fac progrese dupa ce comunica. Chiar si un copil de cateva luni, care incepe sa auda zarva din jur, o familiarizeaza cu ceea ce fac copiii aici”, explica Iulia.

 

ludoteca-andreeaAndreea este unul dintre voluntari. Are 12 ani. Ea se joaca aici cu copiii, sta cu ei si ii invata lucruri noi. Cand am intalnit-o eu, se juca Monopoly cu doi copii, Teodora si Valentin.

Valentin vine de trei ani la ludoteca. Se simte aici ca in tabara. Are ce sa faca, are jocuri, Scrabble si Twister, fise de colorat, mingi, corzi.

Deocamdata ma joc cu Teodora. Nu a jucat niciodata acest joc. Valentin asteapta, deocamdata. Mie imi place sa fiu cu ei”, spune fetita care si-a asumat rorul de voluntar.

Ca ea sunt inca alti 16 copii-voluntari, cu varste mai mici sau mai mari. Cu totii au grija ca fiecare copil sa plece acasa cu ceva nou invatat. Ca la scoala. Dar nu ca la scoala din ziua de astazi, ci ca la Scoala socratica, cu placere si bucurie. Si mai ales in aer liber…

 

ludoteca-2Copiii se bucura, deseneaza, joaca diverse jocuri. Nimeni nu vine cu ceva de acasa. Cortul ludotecii ii atrage si abia asteapta ziua de luni, cand se deschide din nou acest spatiu din gradina de vis a copiilor de la oras. Aici se formeaza prietenii, se fac adevarate competitii, iar desenatul nu se termina asa de rapid.

 „Ludoteca a aparut ca o aplicatie prin Fundatia Irex. A fost initial o investitie de 2500 de dolari. Am cumparat cortul, casuta de afara, cateva jucarii si mai apoi, in fiecare an, din banii Bibliotecii s-au mai cumparat carti, jocuri si ce ne mai trebuie aici. In fiecare an noi vrem sa raspundem cat mai bine reactiei copiilor. Am avut si atelier de limbi straine cu voluntari. Copiilor nu prea le-a placut si l-am scos. Acum avem curs de dans. Avem pentru prima data colaborare cu dansatori de la clubul Imperial din Buzau. Avem aici  17 voluntari isncrisi, plus bibliotecarii colegi ai mei care vin aici, cel putin o ora pe zi din programul lor”, adauga Iulia.

 

gradina-ludotecaPe canapelele din acelasi spatiu, bunicile stau si ele relaxate, in asteptarea copiilor. Nici ele nu au parte de plictiseala. E mai bine sa venim aici, pentru ca este ferit de soare si de trafic. Copiii joaca jocuri frumoase. Am venit cu doi nepoti adusi din Bucuresti. Am facut eu permis la Biblioteca pe numele meu si vin in fiecare zi cu ei aici, caci altfel nu ma lasa in pace, numai aici vor”, spune bunica Stratina Mocanu.

Pe urmatoarea canapea, Florica Ifrose si Ioana Vasile, povestesc despre  bucuriile celor doi nepoti cu care au venit la ludoteca. Bunicile acestea  spun ca vin in fiecare zi si ca le pare rau atunci cand ploua; lor poate mai putin, dar copiii isi pierd rabdarea. „Nepotica mea e mare amatoare de pictura si abia asteapta sa ajunga aici. Poate ar trebui sa avem activitati si in sala”, spune una dintre  femei.

Din poarta gradinii cu ludoteca, o fetita de nici doi ani se uita lung… la casuta de jucarie frumos colorata si catre creioanele colorate de la primele masute. Da sa intre, insa mama o trage repede de mana. Programul ei s-a terminat astazi. Urmeaza repriza de mancare si somn. Mai vine la ludoteca, luni.

 


Adaugati un comentariu


 

*