Turistii vor centru spa in Statiunea Sarata Monteoru

9 aprilie 2013 | 0 comentarii |

Baza de tratament de aici este din ce in ce mai solicitata de pensionarii din toata tara si se afla intre preferintele asiguratilor care solicita bilete de tratament prin Casa de Pensii Buzau, prin intermediul careia numai anul trecut au beneficiat de tratament balnear si de recuperare medicala 2.000 de buzoieni.

 

Hotelul Ceres

In urma cu 24 de ani, tot poporul avea concediu de odihna si trebuia sa mearga undeva. Acum insa, o mica parte din populatie merge in concedii, iar gusturile de relaxare au atins punctul culminant: centrele spa care musai trebuie sa fie in statiuni balneoclimaterice.

De la comunismul oranduitor, la piata concurentiala a turismului balneoclimateric, statiunea Sarata Monteoru a reusit sa supravietuiasca si chiar sa atraga turisti tineri, asa cum s-a intamplat in vara lui 2012.

Sorin Condrache este administratorul Hotelului Ceres, aflat in proprietatea Casei de Pensii si, implicit a Ministerului Municii. In 2002, Sarata Monteoru era in declin ca orice alta statiune din Romania. Un con de umbra puternic tintuia statiunea intre zidurile cladirilor comuniste destinate relaxarii angajatilor care trudeau continuu.

 „Avem tendinta sa raportam perioada de dinainte de 1989 la cea de dupa 1989. E gresit. Sarata Monteoru era o statiune balneo care se adresa in special pentru rezolvarea unor probleme medicale, in speta reumatismele. Inainte era un ritm. Era altceva. Am gasit o infrastructura asemanatoare cu cea a majoritatii soselelor din tara – rupta, fara trotuare, cu banci amarate. Hotelul era tinut cat de cat pe linia de plutire. Dar, principala problema era lipsa apei potabile”, isi incepe naratiunea despre trecutul perlei turismului balneo din Buzau, Sorin Condrache.

 

In acea perioada, marcata de presa vremii ca „rascoala apei in Monteoru”, putinii angajati din turism carau apa cu cisterna, ca sa asigure necesarul in statiune. Asistentele duceau in camera turistilor cate o galeata cu apa, dar nu asa trebuia sa fie turismul Romaniei libere.

 „Foarte repede, dar prin efeorturi foarte mari, am facut prima aductiune de apa potabila in statiune. Nu se putea sa faci baie in camera, cu galeata. Pasii au fost marunti, usori, pentru ca am pus caramida cu caramida”, spune directorul Ceres.

 Una din marile provocari ale acestei parti a Statiunii Sarata Monteoru a fost independenta fata de apa sarata, factorul celebru de cura. Cu eforturi care au durat ani de zile si au constat in foraje, la Ceres s-a reusit propria sursa de apa.

 „Ne asigura debit suficient si un surplus pe care il putem valorifica in alta parte, la un moment dat. A fost un lucru interesant, pentru ca am reusit sa oferim si altceva decat un strand. Am adaugat si cateva piscine cu apa sarata. Poate vor fi si mai multe. Avem o psicina acoperita, are pereti retractabili. Noi, de fapt, incercam sa aducem lumea la Monteoru”, mentioneaza Condrache.

 

Baza de tratament

Startul a fost dat cu mentalitatea personalului, care a inceput sa inteleaga ca turistul e cel mai important factor de dezvoltare, ca trebuie sa se imbunatateasca procedurile si sa existe un personal cat mai calificat.

Cand am venit, tratamentul se facea in cateva camere de hotel. Era un medic din Buzau, caruia ii multumesc si acum. Venea, vedea pacientii, scria proceduri, pleca la locul sau de munca. Usor, usor, am gasit si medici care sa lucreze in echipa noastra, iar datoria faptului ca am format echipa, am putut sa intram in relatie cu Casa Judetean de Asigurari de Sanatate”, arata Condrache cum a fost trecerea spre actualitate.

„Acum, Ceres din Monteoru este cel mai mare partener al CJAS pe sfera serviciilor de recuperare. Am modernizat baza de tratament. Eu cred ca poate rivaliza cu orice baza din orice loc de mai mare impact. Avem 14 cabinete medicale unde se fac pe zi aproape 800 de proceduri. Avem de la electroterapie, la laserterapie, kinetoterapie, termoterapie, bazine pentru kinetoterapie, cazi pentru bai de plante si sarate. Mai nou avem terapia de soc-wave ca noutate, cred ca si in tara este noua in domeniul nostru. Sper sa nu gresesc, pentru ca nu sunt de specialitate: folosind aceasta terapie se dizloca anumite depuneri de calciu care sunt in anumite locuri nedorite”, actualizeaza povestea Sorin Condrache.

 

Terapii Sarata Monteoru

Dr. George Szep, medic de baza al bazei de tratament de la Ceres face si recomandarile asteptate: „Indicatii terapeutice ale Statiunii Sarata Monteoru sunt mai ales in bolile reumatismale, de la spondiloza si pana la poliartroze de diferite cauze, intensitati si stadii. Aici se pot trata cu succes afectiuni ale aparatului locomotor, sindroame posttraumatice, postchirurgical, proteze de umar, de sold sau cot.  Afectiuni din gama cardiovascular, in special AVC-urile, hemiplegii, hemipareze, patologii de natura neurogena, neuropatii periferice, spre exemplu isi gasesc aici rezolvarea, dar si si nevrozele raspund bine la terapiile aplicate”.

Medicul enumera cateva dintre posibilitatile terapeutice foarte des recomandate de medicii curanti si solicitate de beneficiarii ajunsi in statiune: „bai clorosodice cu concencentratie mare si cu concentratie ionica variata si bogata si specifica Saratei Monteoru. Mai este baza de tratament aranjata si dotata si unde se poate face tratament fara asteptare mare, apoi electroterapie, terapie cu namol cald, parafina sau kinetoterapie. Aceste aspecte sunt insa prezentate in mare”.

 

Turistii vor sa se relaxeze la spa

Numai ca… turist este si acea persoana care merge cateva zile in zona si are cazare la o pensiune, insa in afara de drumetii catre Sonda de petrol ori spre Pietroasele sau Muntii Buzaului, vrea relaxare la spa.

Centrul spa urmeaza sa fie definitivat in aceasta primavara. Ar fi inedit, pentru ca Sorin Condrache vorbeste inclusiv despre o mofeta la Sarata Monteoru si alte servicii care pot readuce statiunea la statutul de la inceput de secol al XX-lea, de rivala pentru Karlsbad sau Karlovy Vary. Atunci, intreaga protipendada a Europei alegea sa-si trateze la Monteoru de Buzau afectiunile, cu apa sarata.

Daca va fi pus la punct si centrul spa inceput la Ceres inca de anul trecut, atunci, insasi Statiunea Sarata Monteoru va putea intra intr-un circuit turistic european.

Anul trecut, dintre cele 5.163 de bilete de tratament oferite de Ministerul Muncii prin Casa de Pensii Buzau, 2.000 au fost la Sarata Monteoru, din care 1.128 la Hotelul Ceres, proprietatea Casei nationale de Pensii,  diferenta fiind completata prin contractarea de bilete cu un agent economic privat, dar numarul solicitarilor a fost cel putin dublu, ne spune directorul CJP, Carmen Androne, care mentioneaza ca si pentru anul in curs, institutia pe care o conduce a inregistrat dea cateva sute de solicitari.


Adaugati un comentariu


 

*